Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés Živojin Mišić vajda halálának 100. évfordulójáról

2021.01.20.

Živojin Mišić vajda emlékművének megkoszorúzásával ma Misityevón megemlékeztek a dicső szerb hadvezér halálának 100. évfordulójáról. Szabadka Város és Stevan Bakić polgármester nevében Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja koszorúzott és az emlékművek megkoszorúzták az 1912-1918-as háborús önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik I. Péter királyról elnevezett egyesületének, továbbá Misityevó Helyi Közösségnek a képviselői is. A koszorúzási ünnepséget és a hadvezér előtti tisztelgést Misityevó HK  a szaloniki önkéntesek leszármazottainak az egyesületével közösen szervezte.

13885_1.jpg

Samardžić ebből az alkalomból elégedettségének adott hangot, amiért ma Szabadka Város és Stevan Bakić polgármester nevében tiszteleghet az egyik legnagyobb szerb hadvezér, Živojin Mišić  vajda emléke előtt a Misityevó központjában található emlékműnél, abban a faluban, amelyet a vajda hősei építettek fel.

„Ma emlékezünk meg a vajda halálának 100. évfordulójáról, arról a napról, amikor bevonult a katonai és népi legendák sorába. Halála arra az időre esett, amikor az I. világháborúban általa vezetett szerb katonák tízezrei kaptak királyuktól földet ezen a vidéken, hogy békében újítsák meg életüket, s hogy a haza legalább részben lerója irántuk való tartozását”, emelte ki Srđan Samardžić.

A szaloniki  önkéntesek és az arra érdemesült katonák családjainak megtelepedése gazdagította Észak-Bácskát és Vajdaság más részeit, hangsúlyozta Samardžić, hozzátéve, hogy Mišić vajda és a nevét viselő falu alapítói büszkék lennének a mai Misityevóra és Szabadkára, és arra a jövőre, amelyet áldozataiknak köszönhetően teremtett meg Szerbia.

„Szabadka Város igyekszik majd idén, a koronavírus-járvány befejezését követően a lehető legünnepélyesebben megemlékezni a múlt század húszas éveinek kolonizálásáról, az I. világháború hősei által alapított szabadkai falvak létrejöttéről”, mondta Srđan Samardžić.  

Az 1912-1918-as háborús önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik I. Péter király nevét viselő egyesülete misityevói tagozatának elnöke, Pero Šunjka emlékeztetett rá, hogy Misityevó falut 1925-ben építették a kaponyai legelőkön, a falu a mai napig nem változtatta meg a nevét, az emlékművet pedig 1996-ban emelték, miután a misityevóiak 1988-ban Živojin Mišić vajda szülőhelyétől, Mionica községtől ajándékba kapták a dicső hadvezér mellszobrát.