Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a Szent Száva-hét

2021.01.21.

A Dušan Radić Alapítvány helyiségeiben ma este megkezdődött a hagyományos Szent Száva-hét, a Szent Szávának, a szerb állam és a szerb írásbeliség megteremtőjének, az első szerb érseknek, népművelőnek, államférfinek, béketeremtőnek és törvényírónak szentelt kulturális-közművelődési rendezvénysorozat. A január 21-e és 26-a között zajló Szent Száva-hét alatt öt rendezvényre kerül sor. Az előző évektől eltérően, amikor a rendezvénysorozat hét napig tartott, az idei Szent Száva-heti program szerkezetét és méreteit a pillanatnyi járványügyi szabályok határozzák meg, amelyek a művelődési események megrendezésére vonatkoznak.  A Szent Száva-hét ünnepélyes megnyitóján jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke, valamint Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja.

13889_1.jpg

A megjelenteket a Szent Száva SZMK nevében Mile Tasić, a Központ főbizottságának elnöke köszöntötte. Emlékeztetett rá, hogy a Központ idén ünnepli megalapításának 30. évfordulóját, elmondta, hogy a Szent Száva SZMK „népünk legjavát képviseli”, hogy munkájával öt évvel ezelőtt kiérdemelte a Vuk-díjat, amivel városunkban csak kevés intézmény dicsekedhet.

13889_2.jpg

„Már a megalapításunkkor jelentős támogatást kaptunk a legtekintélyesebb akadémikusoktól, tudósoktól, kultúrmunkásokról, művészektől, sok néptársunktól, ami az elmúlt években arra kötelezett bennünket, hogy küldetésünknek a lehető legjobb módon tegyünk eleget. A harminc évi folytonosság még inkább arra kötelez bennünket, hogy megvilágosítsuk mindazt, ami eddig a homályban bujkált, s mégis fontos volt fejlődésünkre nézve, de ugyanakkor hogy foglalkozzunk mindazzal, ami mai és korszerű”, mondta a többi között Mile Tasić.

Bakić polgármester elégedettségének adott hangot, amiért épp a rendezvénysorozat megnyitóján gratulálhat a Szent Száva SZMK vezetőségének és tagságának a városunk szerb kultúrájának megóvásán és népszerűsítésén kifejtett három évtizedes tevékenységéhez.

„A Szent Száva Szerb Művelődési Központ az elmúlt három évtized alatt tette a munkáját Irinej bácskai püspök úr áldásával, függetlenül attól, hogy a körülmények kedveztek-e a szerb kultúrának. Ez tiszteletre méltó tény. Ma a Központ és programjai élvezik Szabadka Város teljes támogatását, mert a szabadkai szellemiség mozaikjának kihagyhatatlan részét alkotják, amihez a szerbek már évszázadok óta hozzájárulnak ebben a térségben”, mondta Bakić polgármester.

Hozzátette: a 2021-es év a társadalom egészének felelős és komoly hozzáállásával biztosítja a kilábalást a járvány okozta válságból, a normális élethez és a fejlődéshez való visszatérést.

13889_3.jpg

„Szerbia és Szabadka előrehaladását még a járvány sem tudta megállítani. Nem szüntette meg a kulturális életet sem, s valóban büszke vagyok arra a tényre, hogy erre a rendezvénysorozatra is sor kerül a biztonsági intézkedések tiszteletben tartása mellett, mint ahogyan tavaly megrendezésre kerültek a honismereti napok és más jelentős művelődési események”, mondta Bakić. 

Kiemelte, hogy a nagy kihívások idején kaptunk további megerősítést kultúránk és hagyományaink jelentőségéről – életünk értelmének, ihletésének és vigaszának forrásaként.

„Szent Száva templomokat építtetett, ahol a lelket és a testet is gyógyították. Ma úgy készülünk ünnepére, hogy Belgrádban teljesen elkészült a legszebb és legnagyobb templom, amely a nevét viseli. Polgárainkat új kórházakban gyógyítják, Szent Száváról pedig a megújult múzeumokban tanulhatunk, templomaihoz pedig új utakon juthatunk el. Végre eleget teszünk őseink fogadalmának, s feltételeket teremtünk utódaink jobb, értelmesebb életéhez. Még egyszer gratulálok az évfordulóhoz, sok szerencsét kívánok további munkájukhoz”, hangsúlyozta Stevan Bakić.

A Szent Száva-hetet rövid beszédével Dušan Đukić esperes, szabadkai püspöki helynök nyitotta meg, továbbítva ő eminenciája, Irinej bácskai püspök üdvözletét és áldását.

13889_4.jpg

Ma este megnyílt Danilo Vuksanović festő kiállítása, amelynek képeiről maga az alkotó, Danilo Vuksanović újvidéki festőművész beszélt.

A Szent Száva-hét megnyitója Szent Száva himnuszával vette kezdetét, amelyet Dušica Vucelja a szólóéneklés szabadkai magisztere adott elő. 

A sorrendben huszonkilencedik Szent Száva-hét szervezője a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.