Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A szabadkai általános- és középiskolákban megünnepelték Szent Száva napját

2021.01.27.

A szabadkai általános- és középiskolákban az előírt járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával megünnepelték Szent Száva napját. Szent Száva napját az oktatási és nevelési intézményekben munkával, oktatási órák nélkül, rendezvényekkel, díszülésekkel és a védszentünnepi kalács megtörésével ünnepelték. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a sándori helyi közösségben, a Szent Száváról elnevezett iskolában vett részt a Szent Száva- és iskolanapi ünnepségen.

13900_1.jpg

Örömét fejezte ki, amiért meghívták az iskola védszentjének ünnepségére és a Szent Száva ÁI iskolanapjának a megünneplésére, majd Bakić polgármester az alkalmi ünnepségen ebben az iskolában elmondta, hogy Szent Száva napja országunkban az egyik legrégebbi állami ünnep, hiszen ezt még 1840-ben kezdeményezte Anastasije Nikolić, aki Bácskában nőtt fel és tanult, majd Miloš nagyfejedelem munkatársa, történelmünk egyik legnagyobb gondolkodója lett.

„Azóta ünnepeljük az első szerb népművelőt, Szent Szávát, oktatási rendszerünk szellemi pártfogóját”, mondta Bakić polgármester.

A Szent Száva-i eszméken nevelkedve, tette hozzá, nőtt naggyá az Önök szép Sándorának legnagyobb alakja, dr. Jovan Paču.

„Amellett, hogy az egyik első tanult szerb zongorista volt, orvos is volt, a szerb nép kultúrája és identitása megőrzésének elkötelezett harcosa is egyben. Ma, az oktatás és a szellemiség ünnepén büszkén emlékezünk rá, és mindazokra a szabadkai és vajdasági személyiségekre, akik életüket a legszentebb eszméknek, a térség emberei jólétének szentelték”, mondta Bakić.

13900_2.jpg

Hangsúlyozta, hogy ma egész Szerbia a belgrádi ünnepségeken lerója Szent Száva, Stefan Nemanja nagy zsupán, a későbbi Szent Simeon iránti tartozását, s hogy az állami hatalom minden szintje támogatja a múltra való emlékezés kultúráját, mindazt, ami a szebb jövőt biztosítja.

„Az elmúlt négy évben a szabadkai iskolákra 500 millió dinárt fordítottak. Ebből Szabadka Város a Szent Száva iskola központi épületébe mintegy kilenc millió dinárt fektetett, a békovai tagozatba pedig 4,6 millió dinárt. A tartományi Kormány minden projektet 9,7 millió dinárral támogatott, s ennek az együttműködésnek köszönhetően gyűlhettünk ma össze a korszerű tornateremben. Az iskolaépület új ablakokat kapott, felújították a konyhát, a tanulók pedig végre új kézilabda-, kispályás labdarúgó és kosárlabdapályán sportolhatnak, amelyet először újítottak fel 1978 óta. Befejeződött a mosdók felújításának első üteme, a folytatáshoz pedig az iskola megkapja a szükséges további támogatást”, mondta Bakić polgármester.

Szabadka város, emelte ki, továbbra is elkötelezett minden iskolában a munkakörülmények javítása iránt, legyen szó a legkisebb falusi, vagy a legnagyobb városi iskoláról.

„A világjárvány megnehezítette a finanszírozást és számos tervet változtatott meg, de a köztársasági és a tartományi hatalommal folytatott partnerség segítségével mindig módot találunk arra, hogy támogassuk a kulcsfontosságú szabadkai iskolai projekteket, s hogy minden Szent Száva napon lesz mivel büszkélkednünk gyermekeink előtt, akikért dolgozunk”, hangsúlyozta Stevan Bakić.

13900_3.jpg

Szent Száva és az iskola napját a Szent Száva iskolában Szent Száva himnuszával és alkalmi műsorral ünnepelték meg, amelyet nagy szeretettel készítettek elő az iskola tanárai és tanulói. A védszent-ünnepi kalács megtörését és a gabona megáldását Gordan Uvalić atya, sándori plébános végezte, az egybegyűlteket pedig köszöntötte Novica Pavlović, a Szent Száva ÁI igazgatója is.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára több Szent Száva-napi iskolai ünnepségen vett részt, így az Egészségügyi Középiskolában, a Jovan Mikić ÁI-ban, az Ivan Goran Kovačić és a Matko Vuković ÁI-ban, ahol megnyitották a sorrendben hatodik Szent Száva Gyermeknapokat. A „Nem szűnök meg gyermeknek lenni, mert az egek örökifjú bölcsességével táplálkozom” jelmondattal sorra kerülő rendezvénysorozat február 3-ig tart.

Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja részt vett a Svetozar Marković Gimnázium Szent Száva napi ünnepségén, valamint a Matko Vuković ÁI-ban a Szent Száva Gyermeknapok megnyitóján.

13900_4.jpg