Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a városi képviselő-testület hatodik ülését

2021.02.04.

Szabadka Város Képviselő-testületének a mai napon, a Városháza dísztermében tartott hatodik rendes ülésén 27 napirendi pont szerepelt. A képviselő-testület rendeletet hozott a Kisradanovác és Radanovác övezetek részei VI-os számú általános szabályozási tervének meghozataláról, Mišićevo település általános szabályozási tervének meghozataláról és a Palicsi-tó (VI. szektorának déli és nyugati partövezete és III. szektorának) partövezete részletes szabályozási terve egy részének módosításáról. A képviselő-testület rendelet hozott még a községi utak és utcák besorolásáról, valamint határozatot a városi közvállalatok, közművállalatok és korlátolt felelősségű társaságok 2021. évi működési terveinek jóváhagyásáról és meghozta Szabadka város környezetvédelmi alapja 2021. évi eszközeinek felhasználási programját.

 13979_1.jpg

A képviselő-testület rendeletet hozott a Szabadka városban a gyógyszerészeti tevékenység pénzelésére, revitalizációjára, vezetésére és ellátására a koncesszió elemeit is tartalmazó köz- és magánegyüttműködés – melyben jelenleg a Szabadkai Gyógyszertár végez gyógyszerészeti tevékenységet – eljárás megindításáról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről.

A Szabadkai Gyógyszertárban uralkodó helyzetre és a sürgős megoldás szükségességére emlékeztetve, Stevan Bakić polgármester a képviselő-testületi ülésen tartott felszólalásában elmondta a jelenlevőknek ezzel a napirendi ponttal kapcsolatosan, hogy figyelemmel kísérik a Galen Pharm gyógyszerészeti intézmény további lépéseit, amellyel a Szabadkai Gyógyszertár a tavalyi év végén szerződést kötött a szabadkai önkormányzat tulajdonát képező 20 üzlethelyiség – gyógyszertár 15 évre szóló bérléséről.

„Jelenleg a Szerb Köztársaság Versenyvédelmi Bizottsága engedélyének megszerzési eljárása tart, amely határozatot hoz a koncentráció jóváhagyásáról, vagyis a monopolhelyzet megakadályozásáról az önkormányzat területén, amellyel jóváhagyják a bérbe vett 20 gyógyszertári kirendeltséget. Minden kötelezettség teljesítve van, a határozatra várnak. Ennek a határozatnak a kiadásával párhuzamosan az egészségügyi felügyelőségnél megindították a kirendeltségek működési engedélyének kérelmezését arra vonatkozóan, hogy eleget tesznek a törvényi feltételeknek. Ezt a két határozatot benyújtják a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak és azzal kiegészülnek a működési szerződések a vényre kiadható gyógyszerek tekintetében – mondta a polgármester.

Kiemelte, hogy beszélgettek az ott dolgozó egészségügyi és egyéb munkakörben dolgozó személyzettel és minden egészségügyi dolgozó elfogadta a Galen Pharm feltételeit, jelenleg a nem egészségügyi munkakörben dolgozók státusán dolgoznak.

13979_2.jpg

„Bejárják a kirendeltségek helyiségeit, hogy azokat rendbe tegyék, s ahol adottak a feltételek, oda be is költöznek, amelyek pedig nem felelnek meg a követelményeknek, ott megkezdik a felújítást. Várhatóan két hét múlva kezdik meg a működést. A Szabadkai Gyógyszertárban három kirendeltség maradt: A Gyógyszertár székhelye a Matija Gubec 26. szám alatt, a Radić fivérek utca 118. alatt és Kelebián. A kelebiai nem működik, mert nem rendelkezik az előírás szerinti legalább 40 m2 helyiséggel, ezért nem kapott működési engedélyt. Elhárult minden fennálló kétség és álinformáció. Önök és a nyilvánosság is mindenről tájékoztatva lesznek a továbbiakban is és ennek a hatalomnak ez lesz az elve”- üzente Stevan Bakić polgármester.

A képviselő-testület a következő 12 közvállalat és közművállalat és két korlátolt felelősségű társaság 2021. évi működési tervét hagyta jóvá: Köztisztasági és Parkosítási KKV, Kéményseprő KKV, Parking KKV, Temetkezési KKV, Stadion KKV, Gázművek KKV, Távfűtőművek KKV, Szabadkai Piacok KKV, Subotica-trans KKV, Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési KV, Vízművek és Csatornázási KKV, Palics-Ludas KV, Palics Park Kft. és Regionális Hulladéktároló Kft.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a közvállalatok működési terveinek jóváhagyását illetően elmondta az újságíróknak, hogy a működési tervek az azok kidolgozásának irányelveit meghatározó kormányrendeletnek megfelelően lettek kidolgozva, hogy tervek tartalmazzák az összes előírt, kötelező elemet, ezért a közvállalatokat és közművállalatokat dicséret illeti.

„Valamennyi közvállalat és közművállalat a koronavírus járvány által nehezített piaci feltételek mellett is megtartotta fizetőképességét, sikerült megőrizni minden munkahelyet és időben teljesíteni tudta a tevékenyégéből eredő minden kötelezettségét - hangsúlyozta Bakić polgármester.

Elmondta továbbá, hogy a reálisan megtervezett programok alapján 13 közvállalat és közművállalat várhatóan nyereséget valósít majd meg, míg csupán egy közvállalat vetítette előre, hogy az évet veszteséggel zárja.

13979_3.jpg

„Az, hogy a Subotica-trans Közvállalat úgy vélte, hogy az idei évben hiányt fog megvalósítani annak tudható be, hogy a 2021. évben még mindig jelentősen kevesebb a dolgozók, a nyugdíjasok és diákok mozgása, illetve meghiúsulnak azok a külföldi turistautak is, melyekből a korábbi években a vállalat jelentős bevételeket valósított meg. Reméljük, hogy az év második felében javulni fog a járványügyi helyzet. És a határok ismét megnyílnak. Ez pedig lehetőséget adna arra, hogy a Subotica-trans Közvállalat módosítsa az éves működési tervét, illetve hogy lecsökkentse az előrevetített hiány mértékét, vagy akár nyereséget is megvalósítson”,– mondta Bakić polgármester.

Minden működési terv jelentős megszorításokkal készült és a legszükségesebb beruházásokat tartalmazzák – fejtette ki Bakić polgármester és hozzátette, hogy most a fenntartásra és üzemeltetésre helyezték a hangsúlyt, hogy a vállalatok zavartalanul és megszakítás nélkül el tudják látni a rájuk bízott feladatokat, gondot viselve arról, hogy idejében teljesítsék fizetési kötelezettségeiket és megőrizzék a vállalat likviditását.

A képviselő-testület meghozta a Szabadka Város Környezetvédelmi Alapjának 2021-re előirányzott eszközeinek felhasználására vonatkozó programot. Az alap pénzeszközi célirányosan használhatók fel, annak a programnak alapján, melyet a képviselő-testület hoz meg a Környezetvédelmi Minisztérium előzetes jóváhagyásával.

A felterjesztett programmal a pénz legnagyobb része a környezetirányítási tevékenységekre lett előirányozva (33,46 millió dinár), továbbá a környezeti tényezők állapotának figyelemmel követésére – monitorozására (8,3 millió dinár), a természetvédelemre (11,3 millió dinár), az egyéb fajta hulladék kezelésére (1,5 millió dinár) és a Szabadkai Regionális Hulladéktároló működési költségeinek társfinanszírozására (91,27 millió dinár).

A testület három határozatot fogadott el a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvánnyal kapcsolatban: pénzügyi mutatókat is tartalmazó 2020. évi működési terve harmadik módosításának jóváhagyását, a 2020. évi terv megvalósításáról szóló beszámoló elfogadását és a 20201. évi működési tervének jóváhagyását illetően.

 13979_4.jpg

A mai ülésen hozták meg a Szabadka város költségvetéséből a polgári egyesületek környezetvédelmi programjait és projektjeit finanszírozó eszközök elosztásának módjáról és eljárásáról szóló szabályzat módosítását és kiegészítését, és elfogadták a Felügyelőségi Koordinációs Bizottság megalakításáról szóló határozat módosítását is.

A képviselő-testület továbbá záróhatározatot hozott a Lifka Sándor Art Mozi igazgatója mandátumának megszűnéséről, amellyel Gordana Guberinićnek megszűnt az intézményben betöltött igazgatói tisztsége, és határozatot hozott a megbízott igazgató kinevezéséről, Aleksandar Toković személyében.