Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester találkozott a Szerb Olimpiai Bizottság küldöttségével

2021.02.09.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott a Szerb Olimpiai Bizottság (SZOB) küldöttségével, amelyet Božidar Maljković elnök vezetett. A találkozó során szó volt a legsikeresebb szabadkai és környékbeli sportolók feltételeiről és szükségleteiről, a tokiói Olimpiai Játékok időszerű kérdéseiről, valamint a SZOB által szervezett sportprogramokról.  A megbeszélés és a sajtónyilatkozatok után a SZOB elnöke két köszönőlevelet nyújtott át: Bakić polgármester Szabadka Város sporthoz és az olimpiai értékek ápolásához való hozzájárulásáért vette át a köszönőlapot, a szabadkai Miodrag Bardić pedig – akinek adományából épült meg a szabadkai olimpiai érmesek emlékkútja – az őszinte barátságért és az olimpiai örökség megóvásáért részesült elismerésben.

13989_1.jpg

Bakić polgármester emlékeztetett rá, hogy 1910. február 23-án Svetomir Đukić százados és a Szerb Királyság hadserege 18. gyalogezredének néhány tisztje találkozott a Novo vreme lap szerkesztőségében, amely a belgrádi Moszkva Hotel negyedik emeletén működött, s úgy döntöttek, hogy megalapítják a Szerb Olimpiai Klubot. Ezt követően elmondta, hogy a Božidar Maljkovićtyal és munkatársaival folytatott kellemes, építő jellegű megbeszélés során megállapították, hogy Szabadka mindig is a sportok városa volt, s hogy gazdag sportmúltja során számos kiváló sportolót, olimpiai érmest nevelt ki.

Hozzátette: egyetértettünk abban, hogy ez azt mutatja: a városban szeretik a sportot, hogy arra nagy figyelmet fordítanak, s hogy a sportegyesületekben színvonalas szakmai munka folyik.

„Úgy ítéltük meg, hogy Szabadkán kitűnőek a feltételek több sportágban is a legjobb sportolóink és válogatottaink felkészüléséhez a küszöbönálló tokiói Olimpiai Játékokra”, emelte ki Bakić, hozzátéve, hogy Vermes Lajos báró 1880. augusztus 26-án megszervezte a Palicsi Sportjátékokat, az ún. Palicsi Olimpiát, s hogy az újabb kori első Olimpiai Játékokat 1896-ban Athénben rendezték meg.

Mint mondta, egyetértettünk abban, hogy Szabadka Város és a Szerb Olimpiai Bizottság eddigi nagyon jó együttműködését a jövőben folytatni és magasabb szintre kell emelni.

13989_2.jpg

Stevan Bakić polgármester szívélyesen köszöntötte a vendégeket, és köszönetet mondott az elismerésért és a látogatásért, majd Božidar Maljkovićnak gratulált a Szerb Olimpiai Bizottság elnökévé való újbóli megválasztásához, a vendégeknek jó egészséget, sok sikert és kellemes szabadkai tartózkodást kívánt.

„Abban a reményben, hogy idén nem kerül veszélybe a tokiói Olimpiai Játékok megrendezése, hazánk minden fellépő olimpikonjának úgyszintén jó egészséget kívánok, hogy kerükljék el őket a sérülések, hogy szorgalmasan eddzenek, s hogy jó eredményeket érjenek el Szabadka és egész Szerbia örömére”, hangsúlyozta Bakić polgármester.

Božidar Maljković elmondta, hogy annak idején, amikor az egykori Jugoszlávia veterán sportolóinak játékát ebben a városban rendezték meg, azt mondta, hogy Szabadkát nem csak jól ismert, sok nemzetiségű és sok kultúrájú városkánt, hanem, mint fogalmazott, multivitaminos közösségként látta.

„Minden nép erős vitamin, amely az egész lakosság jó egészségét szolgálja. Ebben biztos vagyok, hiszen ilyen szellemben neveltek”, mondta Maljković.

13989_3.jpg

Hangsúlyozta, hogy Szabadka felkerül a SZOB prioritási listájára, ami kifejezésre is jut majd az elkövetkező időszakban.

Maljković emlékeztetett a Szerb Olimpiai Bizottság történetére és megalakulására, kiemelve, hogy az akkori zseniális, Franciaországban képzett tisztek, akik a Moszkva Hotelben megalapították a Szerb Olimpiai Klubot, nem is tudták, hogy létezik a NOB, hogy létezik egy ilyen szervezet.

„A mi olimpiai bizottságunk az elsőként megalakult 18 szervezett olimpiai bizottság egyike. Szeretnénk a legjobbak lenni, mindenben az elsők lenni, természetesen a munkában, a szervezettségben, a fegyelemben, az elkötelezettségben és az áldozatvállalásban. Hogy a sportban fejlesszük a vitézi szellemet, vagyis hogy tapsoljunk a jobbaknak, s ne sértegessük a veszteseket”, hangsúlyozta Božidar Maljković.

13989_4.jpg

A találkozón jelen volt Nenad Lalović, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának tagja, Žarko Zečević, a SZOB első alelnöke, Đorđe Višacki, a SZOB főtitkára, Davor Štefanek, a Szerb Sportszövetség elnöke, Nataša Aleksić, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja, valamint Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára.

Mai szabadkai látogatása során a SZOB küldöttsége a Városházán folytatott megbeszélés és az elismerések átadása után ellátogatott a szabadkai olimpiai érmesek emlékkútjához, amelyet 2008-ban avattak fel a Sugárút központi sétányán, majd pedig találkozott Miodrag Mijo Bardićtyal, aki az emlékkút építéséhez szükséges eszközöket adományozta.

13989_5.jpg