Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ismét megnyitották az ideiglenes hajléktalanszállót

2021.02.10.

A Szabadka város területén élő hajléktalanok számára ma 12.00 órakor ismét megnyitják a Gaj utca 50. szám alatti ideiglenes hajléktalanszállót, melynek működési rendjét a Szabadkai Vöröskereszt és a Szabadkai Caritas Humanitárius Szervezetre bízzák. A Vöröskereszt fekhelyekkel, ágyneművel, evőeszközökkel látta el a létesítményt, és igénybe vevői számára szükség szerint ruhaneműt és lábbelit is biztosít.

14001_1.jpg

„Tekintettel arra, hogy a meteorológusok alacsony nappali és éjjeli hőmérsékletet jelentettek az elkövetkező napokra, a Szabadkai Szociális Központ képviselőivel tartott megbeszélést követően úgy döntöttünk, hogy ismét meg kell nyitni a hajléktalanszállót a Szabadka város területén élő hajléktalanok számára.” – nyilatkozta Ilija Đukanović, a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja.

Kiemelte, hogy a fertőző betegségek, beleértve a COVID-19 betegséget is, terjedésének megelőzése érdekében, az ideiglenes hajléktalanszálló működését a Szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusai által kiadott járványügyi intézkedésekkel összhangban szervezik meg, ami a fertőtlenítő beléptetőket, a szállót igénybe vevők testhőmérsékletének naponta történő mérését, a kesztyű- és a maszkhasználatot, a fertőtlenítést, a helyiségek rendszeres szellőztetését és a fizikai távolságtartást jelenti.

 14001_2.jpg

„Az ideiglenes hajléktalanszálló működésének megszervezésével a Szabadkai Vöröskereszt és a Szabadkai Caritas Humanitárius Szervezet van megbízva. Az eljárást a hajléktalanszállóban az ideiglenes elhelyezés szolgáltatásának igénybevételére Szabadka Város Szociális Központja folytatja le” – emelte ki Đukanović. 

Az ideiglenes hajléktalanszálló igénybe vevői számára napi három étkezést biztosítanak (reggelit, ebédet-főtt ételt és vacsorát) a népkonyha program szabványainak megfelelően.

A 00-24 órás ügyeletet az ideiglenes hajléktalanszállóban a Vöröskereszt és a Caritas dolgozói és önkéntesei biztosítják.

14001_3.jpg

Az egészségügyi-megelőző program keretében, a Vöröskereszt az Egészségházzal együttműködve orvosi vizsgálatot nyújt az ideiglenes hajléktalanszálló minden igénybe vevője számára.

Szabadka város 500.000 dinárt határozott meg 2021. évi költségvetésében az ideiglenes hajléktalanszálló működtetésére.

Az ideiglenes hajléktalanszállót a Szabadka város területén élő hajléktalanok számára 2021. január 11-22-e között már megnyitották, ezután pedig Szabadka Város Szociális Központjának értékelése szerint minden feltétel teljesült ahhoz, hogy megszűntessék a működését.