Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Intenzívebb együttműködést beszéltek meg Szabadka város és a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviselete között

2021.02.11.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma Mlađen Cicovićot fogadta a Városházán, a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének vezetőjét, akivel a Boszniai Szerb Köztársaság és a Szerb Köztársaság közötti viszonyokról beszélgetett és a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviselete és a szabadkai önkormányzat közötti együttműködés erősítéséről és elmélyítéséről. Az értekezleten részt vett Milimir Vujadinović, parlamenti képviselő, a Népképviselőház Diaszpóra és Térségi Szerbek Bizottsága elnöke, Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Miroslav Karan a Boszniai Szerb Köztársaság Szabadkai Hagyományőrző Közössége Közgyűlésének elnöke.

14012_1.jpg

Stevan Bakić polgármester kijelentette, hogy a Mlađen Cicovićtyal folytatott baráti beszélgetésben egyetértettek abban, hogy a Szerb Köztársaság és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködés soha nem volt jobb, konkrétabb és minőségesebb mint jelenleg, köszönve ezt mindenekelőtt Aleksandar Vučić elnöknek és a Szerb Köztársaság Kormányának, amely a Boszniai Szerb Köztársasággal a legmagasabb, partneri szinten ápolja kapcsolatait.

„A Boszniai Szerb Köztársaság iránti viszonyulásuk iránymutató minden helyi önkormányzat számára, a kapcsolatok folyamatos mélyítése és fejlesztése vonatkozásában. Szabadka városnak erős indokai és kitűnő feltételei vannak az együttműködés erősítésére mind az egész Boszniai Szerb Köztársasággal mind pedig annak egyes városaival és községeivel hangsúlyozta Stevan Bakić.

Nagyszámú szabadkai lakos származik arról a területről és ápol közeli kapcsolatokat a Boszniai Szerb Köztársaságban élő rokonaival és barátaival, mondta Stevan Bakić polgármester és hozzátette, hogy a hagyományőrző egyesületek, amelyek Szabadkán nagyon tevékenyek, nagy lehetőséget képeznek a kapcsolatokra a kultúra, az oktatás és a sport, de a gazdaság terén is.

14012_2.jpg

„Ma lefektettük a városunk és a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviselete közötti kapcsolatok alapjait és az elkövetkező időszakban ezt az együttműködést új találkozókkal, projektekkel és közös tevékenységekkel konkretizáljuk”- emelte ki a polgármester.

Mlađen Cicović megköszönte Bakić polgármesternek a szívélyes fogadtatást és elmondta, hogy az eddigi együttműködés jó volt a Boszniai Szerb Köztársaság és Szabadka város között, és 2015 júniusától, amikor a Boszniai Szerb Köztársaság, illetve a Boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarája partnere volt a 9. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági Kiállításnak, erőteljesebb lett az együttműködés a Boszniai Szerb Köztársaság vállalkozói és e város vállalkozói között.

Hozzátette, hogy az elmúlt években a Boszniai Szerb Köztársaság Képviselete valamennyi programját a Boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában elnevezésű rendezvény keretében valósította meg, amely két éve megszűnt Szabadkán, és ez volt az egyik oka annak, hogy találkozzon Stevan Bakić polgármesterrel.

14012_3.jpg

„Beszélgettünk arról, hogy a jövőben erősíteni fogjuk az együttműködést azokon a területeken, melyeken a képviselet különösen aktív, ez pedig a szülőföld hagyományait őrző egyesületekkel folytatott együttműködés, tekintettel arra, hogy Szabadka lakosságának jelentős része a Boszniai Szerb Köztársaságból származik. Számunkra nagyon fontos, hogy legyenek olyan egyesületek, melyek őrzik és ápolják annak a vidéknek a kultúráját, hagyományait és szokásait, amelyről származnak, és munkálkodnak a szülőfölddel fennálló kapcsolatok erősítésén. Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezek a hagyományápoló egyesületek hozzájáruljanak a város fejlődéséhez, és az önkormányzat vezetőségével karöltve aktív részt vállaljanak mindazon projektek megvalósításában, melyek Szabadka minden polgárának jólétét szolgálják“ – emelte ki Mlađen Cicović.

A Boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia együttműködését illetően Cicović elmondta, hogy az elmúlt hét évben a közös projektek intenzívebbé váltak és az összefogás rendkívül magas szintű.

„Ezt igazolja az a tény is, hogy az elmúlt hét évben több mint 56 millió eurót fordítottak olyan projektek támogatására, melyek a Boszniai Szerb Köztársaság számos városában és községében tették jobbá az életet. Nincs egyetlen város vagy község a Boszniai Szerb Köztársaságban, amelyben ne valósult volna meg akár egy projekt, amelyek Szerbiából pénzeltek. Egyetértettünk abban, hogy a gazdasági együttműködés rendkívül fontos, ugyanakkor soha nem volt még ekkora szükség az összefogásra, arra, hogy összetartozzunk és maximálisan hozzájáruljunk nemzeti önazonosságtudatunk megőrzéséhez. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor lesz jövőnk“ – üzente Mlađen Cicović, és hozzátette, hogy a képviselet küldöttsége március elején ismét Szabadkára látogat, amikor majd azokat a konkrét projekteket fogják megvitatni, melyeknek az év végéig kellene megvalósulniuk.

14012_4.jpg