Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a közvitát a kultúráról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvénytervezetről

2021.02.12.

Megtartották a közvitáA kultúráról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatos közvita keretében, amelyet a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium folytat, a szabadkai Városházán ma panelvitát tartottak. A törvénymódosítás célja az egyes törvényi rendelkezések javítása, amelyek további hatással lennének a művelődési intézmények működésének előmozdítására és az egész kultúrszférára. A vitán jelen volt Olga Gekić és Radovan Jokić, a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium miniszteri tanácsosai, dr. Predrag Blagojević miniszteri főtanácsos és Miloš Nikolić, a városi tanács kultúrával és oktatással megbízott tagja.

14019_1.jpg

Radovan Jokić a panelvita kezdetén a média képviselőihez szólva kijelentette, hogy a művelődési törvény módosításának és kiegészítésének célja az egyes rendelkezések jobbá tétele, melyekkel további kihatással lennének a művelődési intézmények működésének előmozdítására és az egész kultúrszférára, és ez, többek között a Nemzeti Művelődési Tanácsra is vonatkozik, amelynek 19 tagja volt és melynek munkáját úgy ítélték meg, hogy nem funkcionális, a tagok megválasztása pedig vitatott.

14019_2.jpg

„A kritérium, illetve a Nemzeti Tanács tagjainak jelölési módja problémás, valamint az a szegmens, amely a tanács munkarészére vonatkozik, ami eddig gyakorlatilag nem volt. Úgy látjuk, hogy itt bizonyos dolgokon változtatni kell, a tagok létszámát csökkenteni, a minőséget pedig magasabb szintre emelni. A Nemzeti Művelődési Tanács szerintünk egy valóban magas szintű testület, amelynek elsősorban a minőséget kell tartalmaznia, hogy itt bölcs emberek legyenek, akik pályafutásuk során szerzett tapasztalatukkal és tanácsadói funkcióban segítik a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumot“ – emelte ki Radovan Jokić.

Azon megállapítással, hogy ez a közvita a művelődési törvény módosításáról és kiegészítéséről sokat jelent a kultúrszféra összes dolgozója számára, Miloš Nikolić azt mondta, hogy a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Tartományi Művelődési Titkárság valamennyi jelentése szerint Szabadka az egyike azon szerbiai városoknak, ahol a kultúrpolitika végrehajtása nagyon magas szintű.

14019_3.jpg

„A művelődési törvény minden módosítása és kiegészítése rendkívül fontos, mert ily módon fejlesztjük azokat a közpolitikákat, melyek célja, hogy a társadalmi élet egyik legfontosabb szegmensét, a művelődést a lehető legmagasabb szintre emeljék. Minden közpolitikának át kell esnie egy ilyen fajta közvitán, melyen a szakma kifejtheti véleményét és esetleges módosításokat és kiegészítéseket terjesszen fel, hogy egy minőségi törvényt kapjunk, ami hazánk valamennyi művelődési intézményének és minden polgárának sokat jelent majd“ -hangsúlyozta Miloš Nikolić és hozzátette, hogy a szabadkai közvitára meghívást kaptak a város minden kulturális intézményének képviselői, akik hozzászólásaikkal és javaslataikkal hozzájárulhatnak a felterjesztett szöveg jobbításához.

A mai panelvita egyike annak az öt rendezvénynek, melyeket Čačak és Szabadka mellett Nišben, Újvidéken és Belgrádban tartanak meg.

14019_4.jpg

Az észrevételeket, javaslatokat és ajánlásokat a kulturális intézményekben dolgozók az arra előírt nyomtatványokon tudják benyújtani, melyek letölthetők a honlapról, és a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumhoz postázhatók.

A törvénytervezetről folytatott közvita 2021. február 20-áig tart. A közvita lezárását követően a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium megvizsgálja a közvita résztvevőinek észrevételeit és javaslatait, és beszámolót készít a törvénytervezetről lefolytatott közvitáról, amit saját honlapján és az e-Uprava portálon fog közzétenni, legkésőbb a közvita lezárását követő 15 napon belül. A művelődési törvény módosításának véglegesített tervezete ezután kerül majd a Szerb Parlament képviselői elé.