Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester meglátogatta a kóborkutyák által megtámadott nőt

2021.02.17.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma meglátogatta a Szabadkai Közkórházban a sérüléseket szenvedett N.P. 55 éves szabadkai lakost, akit kedden, február 16-án a kora reggeli órákban egy csoport kóborkutya támadott meg, többszörös sérüléseket okozva. A sérült asszonnyal folytatott beszélgetést követően Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy a sajnálatos eset a bíróság és a Kuća zdravlja magánklinika parkolójában történt, amikor az áldozat munkába érkezett, továbbá hogy a sérült N.P. jelenleg jó állapotban van és jól érzi magát.

14023_1.jpg

A polgármester aggodalmának adott hangot és biztosította a sérültet afelől, hogy az önkormányzat kész bármiben segítséget nyújtani.

„Ez az eset mindannyiunkban aggodalmat keltett és készek vagyunk a sérültnek megadni minden segítséget, amire ebből a sajnálatos esetből kifolyólag szüksége lehet. Szabadka város sokat tesz azért, hogy megoldja ezt az összetett problémát, amit a kóborkutyák jelentenek: új menhelyet épített, pénzt fordít az állatok ivartalanítására és megjelölésére, de sajnos a gondoskodás mellett is történnek ilyen dolgok“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

A beszámoló szerint, amit a Köztisztasági és Parkosítási KKV juttatott el az esettel kapcsolatban a polgármesterhez, a vállalat gyepmesteri szolgálata az idei év január elsejétől február 16-áig a Lazar Nešić tértől a Migránsbefogadó Központ épületéig húzódó területen összesen tíz alkalommal intézkedett.

„Sajnos van itt egy telekrész, amit rendkívül nehéz ellenőrizni. A Kuća zdravlja magánklinika mögötti jókora terület, egészen a tehervasút állomásig teljesen be van nőve gazzal és bokrokkal, olyannyira, hogy emberek számára teljesen megközelíthetetlen, így azt nem tudják átfésülni“ – magyarázta el Stevan Bakić polgármester.

14023_2.jpg

Ezúton is megkérte a lakosságot, hogy továbbra is értesítsék a gyepmesteri szolgálatot a kóborkutyák mozgásáról, hogy ne lépjenek közbe, hanem bízzák azt a szakszolgálatra, továbbá felszólította az ebtulajdonosokat, hogy ne hagyják őket gazdátlanul, mert ezzel mások épségét veszélyeztetik, és emellett törvényt is szegnek. A polgármester felkérte a cégeket is, hogy biztosítsák, illetve zárják el az olyan nagyobb tereket, mint a raktárak és hasonlók, hogy a kóbor állatok ne tudjanak behúzódni.

Radoslav Vukelić, a Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság titkára csatlakozott a polgármester ebtulajdonosokhoz intézett felhívásához, hogy vigyázzanak kedvenceikre és ne szeszélyből legyen kutyájuk, melyek egy bizonyos idő után kikerülnek az utcára.

„Egy, a 2019. év végén és a 2020. év elején lebonyolított akció során a felügyelőségi szolgálat és az állategészségügyi szolgálat dolgozói 736 háztartásban jártak, 536 háztartásban találtak házi kedvencet és mindössze 180 állat rendelkezett chippel, és csak 91 volt beoltva. Ezek a kis számú mintán kapott adatok tanúskodnak arról, hogy milyen súlyos probléma ez“ – hangsúlyozta Radoslav Vukelić.

14023_3.jpg 

Az elkövetkező időszakban, emelte ki, az első feladat a házi kedvencek vakcinációja és chipelése lesz, az ellenőrzés biztosítása érdekében, mert a szabadon engedett ebek szaporodása nagymértékű és a kutyaharapás meg a különböző zoonózisok és más betegségek terjedése is.

„2019-ben Szabadka város 7,1 millió dinárt fizetett ki a kóbor ebek által sérülést szenvedett polgároknak, 2020-ban mintegy 3,3 millió dinárt. Ezek óriási összegek, amelyek a házi kedvenceink iránti felelőségteljesebb magatartásra kellene, hogy figyelmeztessenek bennünket“ – tette hozzá Radoslav Vukelić.

Dr. Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója elmondta, hogy a páciens, az 55 éves N. P., a kórházba érkezése óta megkapott minden szükséges egészségügyi ellátást.

14023_4.jpg

„A páciens egészségi állapota stabil. Sérülései nem voltak életveszélyesek és folytatják kezelését és ellátását. Néhány nap múlva hazabocsátják, a sérüléseit ambuláns fogják ezt követően ellátni. Ki kell hangsúlyoznom, hogy nagyon ritkák az ilyen fokú sérülések, amelyek kórházi beavatkozást igényelnek. Az előző négy évben kutyaharapás miatt egyetlen kórházi kezelést igénylő eset sem történt“ – mondta dr. Slobodan Puškar.