Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester: N.P. szabadkai lakost gazdás kutyák támadták meg

2021.02.22.

„Az illetékes szolgálatok mozgósításával és az eset kivizsgálásával kiderült, hogy N. P. (55) szabadkai lakost kedden, február 16-án a Zentai úton, a Kuća zdravlja magánklinika és a bíróség épülete előtti téren nem egy csoport kóborkutya támadta meg többszörös sérüléseket okozva, hanem – gazdás kutyák. A megsérült nő jelenleg lábadozik és reméljük hamarosan felgyógyul, a szabadkai önkormányzat pedig mindenben segíteni fogja, amiben csak szükséges. Az ügy további menete az ügyészség hatáskörébe tartozik, amely megteszi a szükséges lépéseket“ – jelentette ki Szabadka polgármestere, Stevan Bakić a Városháza médiaközpontjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

14026_1.jpg

A polgármester felszólította az ebtartókat, hogy kedvenceiket ne engedjék felügyelet nélkül az utcára, mert ily módon nem csak megszegik a törvényt, de mások testi épségét is veszélyeztetik.

„Az ügyészség további adatokat gyűjt az esettel kapcsolatban, majd ezt követően folytatja az eljárást. A támadást kezdeményező falkavezért a hatóságok elvették a gazdájától és a kutyamenhelyre szállították. A sértett N. P. felismerte az ebet és tanúsította, hogy ez volt az a kutya, amely a fején található sérüléseket okozta. Az ebtulajdonos neve és címe is ismert a hatóságom előtt. Sajnos az időt nem tudjuk visszafordítani, viszont tehetünk azért, hogy az ilyen esetek ne ismétlődjenek meg, mert az utcai támadások 90 százalékáért gazdás kutyák a felelősek. Ezért felkérem a lakosságot, hogy viselkedjenek felelősen és gondoskodjanak kedvenceikről“ – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Szabadka Város Önkormányzata sok erőt fordít arra, hogy megoldja ezt az összetett problémát, amit a kóborkutyák jelentenek – mondta a polgármester, és hozzátette, hogy a felelőtlen ebtartókat meg fogják büntetni, és ellenük az önkormányzat a törvénnyel előírt valamennyi intézkedést be fogja vetni.

14026_2.jpg

„A kóbor ebek problémájának megoldására a szabadkai önkormányzat januárban több mint két millió dinárt különített el a költségvetésben, amit a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat állathigiéniai szolgálatának működésére fognak elkölteni“ - hangsúlyozta Bakić polgármester.

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat állathigiéniai szolgálatának vezetője, Aleksandra Bukvić Eređin elmondta, hogy már a szemtanúk: a bíróság és az autóbusz pályaudvar dolgozóinak leírása alapján felmerült bennük a gyanú, hogy nem kóborkutyákról van szó.

„Elmondták, hogy néhány kisebb testű kutyáról van szó, és egy huskyra hasonlító ebről, fekete szőrzettel, különböző színű szemekkel és hegyes fülekkel, amiből arra következtettünk, hogy valószínűleg nem kóborkutya. A Kommunális Rendőrséggel közösen körbejártuk a környéket, a leírás alapján megtaláltuk az ebet és elvettük a gazdájától. Ezt a kutyát már korábban is láttuk az utcán, és amikor megpróbáltuk befogni, egy udvarban találtuk meg, lánc nélkül, és ebből arra következtettünk, hogy szabadon kijár. A kutya a menhelyen lett elhelyezve, jelenleg vizsgálat és megfigyelés alatt áll“ – mondta el Aleksandra Bukvić.

14026_3.jpg

Hozzátette, hogy amikor a megtámadott nőnek megmutatták a kutyáról készült fényképet, az nagyon felzaklatta. Megerősítette, hogy valóban ez volt a támadó, és könnyek között kérte, hogy tegyék el a képet, mert nyugtalanítja még a látványa is.

A Kommunális Rendőrség vezetője, Laura Rajnović Evetović szavai szerint csupán ebben az évben 250 bejelentés érkezett ebtámadásokról Szabadka utcáin, és 20 szabálysértési eljárást indítottak ebben a kérdésben.

„A póráz nélküli kutyasétáltatásért 8.000 dinár a bírság, ha pedig az eb nincs beoltva és chippel ellátva, 5.000 dinár büntetést kell fizetni. Nemrég a Bajai úton két gazdás staffordshire terrier támadott meg egy nőt, de szerencsére a járókelők megvédték. Az idén történt ebtámadások közül az esetek 98 százalékában gazdás kutyákról van szó" - mondta Laura Rajnović Evetović.

14026_4.jpg

Miután köszönetet mondott Stevan Bakić polgármesternek, az illetékes szolgálatoknak és a Szabadkai Közkórház személyzetének, Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási KKV igazgatója hangsúlyozta, hogy bár az első értesülések szerint úgy tűnt, hogy kóbor ebekről van szó, a részletes vizsgálat pedig kiderítette, hogy a szabadkai N. P.-t gazdás kutyák támadták meg.