Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megbeszélést tartottak a duális képzések beiskolázási tervének fejlesztéséről

2021.02.24.

Prof. dr Gabrijela Grujić, a duális képzéssel kapcsolatos kérdésekkel megbízott miniszteri tanácsos ma a Városháza kék termében megbeszélést tartott a topolyai és szabadkai szakközépiskolák igazgatóival. Az ülésen szó volt arról, hogy a duális képzések 2021/2022-es iskolaévre vonatkozó beiskolázási tervét a gazdasági igényeknek megfelelően kell alakítani. A megbeszélésen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Milana Minarski, az Észak-bácskai Körzet Oktatási Igazgatóságának vezetője és Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja is.

14031_1.jpg

Stevan Bakić polgármester, a találkozó előtt elégedettségének adott hangot, amiért az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium Szabadkát is besorolta azon városok és községek közé, amelyek a duális képzés nemzeti modelljét alkalmazzák, és emlékeztetett arra, hogy már a 2016/2017-es iskolaévtől, amióta Szerbiába bevezették a duális képzést, Szabadkán már alkalmazzák ezt az oktatási modellt, nevezetesen a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában, a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Középiskolában, a 2019/2020-as iskolaévtől pedig a Vegyészeti és Technológiai Iskolában is.

„Szabadka tehát a duális képzés egyik úttörője hazánkban. Emellett a szabadkai önkormányzat a lokális közösség zavartalan működésének biztosítása érdekében támogatja, hogy a diákok hiányszakmákra iratkozzanak, és ennek érdekében azzal ösztönzi az első osztályos középiskolásokat, hogy 30 ösztöndíjat oszt ki a duális oktatásban résztvevő tanulóknak. A támogatás ezen formáját a jövőben is folytatjuk, és igyekszünk majd, hogy az ösztöndíjazott diákok száma évről évre növekedjen“ – mondta Bakić polgármester.

Az önkormányzat fontos szerepet játszik a duális oktatási modell alkalmazásában, mert kapocsként működik az oktatás és a gazdaság között.

14031_2.jpg

„Az önkormányzatok ismerik a legjobban körzetük gazdaságának szükségleteit, a fejlesztési terveknek megfelelően. Ezért az önkormányzatok képviselői fontos szerepet játszanak a középiskolák beiskolázási tervének elkészítésében, az oktatásért felelős minisztériummal, a Szerb Gazdasági Kamarával és az iskolaigazgatókkal közösen. A szabadkai önkormányzat továbbra is teljes mértékben támogatja az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium munkáját, és teljes mértékben hozzájárul ahhoz, hogy minden, a duális oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó tevékenység a lehető leghatékonyabb legyen.” – fejtette ki Stevan Bakić polgármester.  

Gabrijela Grujić hangsúlyozta, hogy Szabadkának lehetősége van arra, hogy képzési központtá váljon, mert mint mondta, a szerb kormány egyik stratégiai alapelve az, hogy hazánkban minden fiatalnak segítséget nyújtson abban, hogy a vállalatokkal együttműködve minőségi ismereteket szerezzen a duális oktatási modell révén, és így kihívást jelentsenek minden olyan vállalat számára, amely úgy dönt, hogy Szabadkán és ebben a régióban fog működni.

„A közeljövőben 12 képzési központ alakul majd, és ezek közül az egyik Szabadkán. A topolyai és szabadkai szakközépiskolák képviselőivel folytatott mai beszélgetés során megállapodtunk abban, hogy mindannyian, közösen támogatjuk egy újabb képzési központ létrehozását, ami a Vegyészeti és Technológiai Középiskolában működne. Hazánk lassan vezető szerepet tölt be egy másik gazdasági ágazatban, a szőlőtermesztésben és bortermelésben. Hallhattuk az iskola igazgatójától is, milyen sok borászat működim ezen a vidéken. A Vegyészeti és Technológiai Középiskola megérdemli, hogy elnyerje ezt a státuszt, mert évről évre kiváló eredményeket mutat fel és részt vesz a duális képzés monitorozását végző valamennyi releváns testület munkájában. Minden igazgatót támogatok abban, hogy a régióban működő vállalkozókkal együttműködve minél jobb beiskolázást érjünk el, és megmutassuk, hogy képesek vagyunk még jobb eredményeket elérni, egészen március 31-éig, amikor a pályázat megjelenik“ - mondta Gabrijela Grujić.

14031_3.jpg

Hangsúlyozta, hogy oktatásunk mindig is magas szintű volt, amit a duális képzés további értékkel növel majd.

„Ezzel a modellel Szerbia többé nem lesz olyan hely, ahol a fiatalok késve tudnak csak karriert építeni. Mi máris egy olyan ország vagyunk, amely számos oktatási profil és tanulmányi program tekintetében megfelelhet minden vállalat igényeinek, amely hazánkban kíván gazdasági tevékenységet folytatni.” – tette hozzá Gabrijela Grujić.

Nikola Matković, a Vegyészeti és Technológiai Középiskola igazgatója kijelentette, hogy ez az iskola a jövő iskolaévben összesen kilenc osztályt indít: hatot szerb és hármat magyar tanítási nyelven, és ebből kettő új szak lesz, a duális oktatási modell szerint.

„Ezek négyéves képzések, élelmiszeripari technikus, szőlő- és bortermelő, valamint ruhaipari modellező szakokon. Iskolánkban már létezik két, duális oktatási modell szerint működő szak, melyek iránt igen nagy az érdeklődés. Ezek szerb nyelven a pék, magyar nyelven pedig a cukrász szak“ - mondta Matković, és hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat területén több mint egy tucat borászat üzemel, és nagy a kereslet a szakképzett munkaerő iránt.

14031_4.jpg