Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták az elismeréseket sportolóknak a Vermes Lajos-érem keretében

2021.03.01.

A legkiemelkedőbb sportolóknak és a legjobb sportklubnak ma adták át az elismeréseket a hagyományos, sorrendben 15. Vermes Lajos-érem akció keretében. A legjobb sportoló Davor Štefanek a Spartak Sportklub birkózója, akit ötödik alkalommal választanak meg a legjobb sportolónak erre az elismerésre, míg a 2020. évi legjobb sportklubnak a Spartak Teniszklubját választották, a szenior mezőny országos csapatbajnokát. A szerény alkalmi ünnepségen, melyre a szabadkai Szabadegyetem épületében került sor, részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Vermes Mihály, annak a Vermes Lajosnak az unokája, aki 1880. augusztus 26-án megszervezte a Palicsi Sportjátékokat, az úgynevezett Palicsi Olimpiát, éspedig 16 évvel a modern idők első olimpiájának athéni megszervezése előtt.

14052_1.jpg

A Vermes-érmeket az elsőtől a harmadik helyezéseket elérő sportolóknak - Davor Štefanek birkózónak, Juhász Krisztiánnak a Spartak teniszezőjének (második helyezés) és Violeta Slovićnak (harmadik helyezés), a Spartak Női Labdarugó Klub és Szerbia szenior válogatott csapatkapitányának Stevan Bakić polgármester adta át.

Stevan Bakić elmondta, hogy nemrég alkalma volt polgármesterként a Szerbiai Olimpiai Bizottság (SZOB) küldöttségével beszélgetni, és kiemelte, hogy öröme annál is nagyobb volt, hiszen a SZOB magas rangú küldöttségét azon a helyen láthatta vendégül, ahol előbb lobbant olimpiai szikra, mielőtt azt a hírneves Pierre de Coubertin, a modern kori olimpiai játékok atyja meggyújtotta.

14052_2.jpg

„Ez természetesen Vermes Lajos érdeme, akinek a nevét a mai fókuszban levő díjak is kapták. Elképzelése, hogy a sport része kell, hogy legyen minden ember életének, abban az időben enyhén szólva is szokatlan volt, de mint az később kiderült, teljesen helytálló és jövőbelátó. Nem kímélte sem önmagát, sem vagyonát, hogy Szabadka és Palics abban az időben a szélesebb térség sportközpontjává váljon, és annak az időnek alapján büszkélkedhetünk mi ma a sporthagyományunkkal. Ennek a sporthagyománynak az alapján találtuk meg a módjait a sport és a sportinfrastruktúra megerősítésének, hogy a sportot mindenki számára elérhetővé tegyük, minden hivatásos, minden amatőr, minden rekreatív és minden veterán sportolónak, de mindenekelőtt a gyermekeknek. Gratulálok a díjazottaknak, nyissa meg ez az elismerés a további sikereik felé vezető útjukat”- hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester, majd hozzátette, hogy a Vermes család  a XIII. század óta él ebben a térségben és a család címere a Szabadka központjában levő Ferences-templom homlokzatába van bevésve.

A 2020. év legjobb sportklubja, a Spartak Tenisz Klub edzőjének, Ladislav Demeternek az érmet dr. Pásztor Bálint adta át, aki ez alkalomból elmondta, hogy Vermes Lajos megelőzte korát, és ma talán fel sem fogjuk, mekkora tett lehetett az olimpiai játékok megszervezése Palicson 16 évvel a modern Olimpia előtt.

 14052_4.jpg

„Vermes Lajos nélkül Szabadkának még évtizedekig nem lett volna villamosjárata a város és Palics között, de azok az épületek sem épültek volna meg, amelyek ma meghatározzák Palics utánozhatatlan hangulatát. Történelmi tény, hogy Vermes Lajos tevékenysége nem sok jót hozott a családnak, hiszen álmainak megvalósítása felemésztette vagyonát, de annál többet tett közösségünkért. Talán éppen ez az, ami ebben a mai világban hiányzik. Ez az, amiért Vermes Lajost legmélyebb megbecsülésünk és tiszteletünk megilleti.“ – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A Vermes Lajos érem nyerteseinek gratulálva dr. Pásztor Bálint reményét fejezte ki aziránt, hogy ez az elismerés arra ösztönzi majd a díjazottakat, hogy még többet és még szorgosabban eddzenek, és sok erőt, energiát, jó egészséget és sok minőségi versenyt kívánt nekik.

A Vermes Lajos vándordíjat, amit hagyományosan Vermes Mihály, az elismerés névadójának unokája adott át, az idén Davor Štefanek kapta, aki a Vermes Lajos díjkiosztó keretében már ötödik alkalommal nyerte el a legjobb sportoló címet“.

14052_5.jpg

Azok a sportolók, akik különféle versenyeken a negyediktől a tizedik helyen végeztek, Vermes-plakettet kaptak, melyeket Nikola Stantić, sportújságíró és a Vermes Lajos-díj kiosztásának egyik szervezője adta át.

Emellett két különdíjat is kiosztottak, és az év kimagasló sporteredményéért járó elismerést, amit a Spartak egyesület korán elhunyt, mindössze tizenhét éves asztaliteniszezője, Luka Andrašić emlékére azoknak a sportolóknak vagy kluboknak ítélnek oda, akik tevékenységükkel vagy tetteikkel különösen felhívták magukra a figyelmet.

Az esemény sajátosságát most, tizenötödik alkalommal a díjazottak kiválasztásának módja jelentette. A legjobbak kiválasztásáról ugyanis most is egy újságírókból, sportmunkásokból és edzőkből álló harminctagú zsűri döntött, és minden szavazat nyilvános volt.

14052_6.jpg

Vermes Lajos sportszelleme tovább él ezek a díjak révén, melyeket a Subotičke novine hetilap hívott életre. Napjainkban az eseményt a Vermes 1860. Sport és Rekreációs Egyesület bonyolítja le médiapartnerével, a Nove Subotičke novine lappal közösen, Szabadka Város Önkormányzatának, a Szabadkai Sportszövetségnek, a Szerbiai Sportszövetségnek és több más szervezetnek a támogatásával.