Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete hetedik ülésének bejelentése

2021.03.03.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, ma a Városháza Médiaközpontjában bejelentette a városi képviselő-testület 2021. március 4-ére, csütörtökre összehívott hetedik rendes ülését. Ez alkalommal elmondta, hogy a városi képviselő-testület üléseinek megtartása a hónap első csütörtöki napján már gyakorlattá vált és ez azért megfelelő, mert így a munka előirányozható, az ülések sem túl hosszúak és minden a tervezettek szerint történik, az elvárt demokratikus eljárásrendben.

 14064_1.jpg

A városi képviselő-testület holnapra összehívott ülésén 22 napirendi pont szerepel és egy ponttal bővül a napirend.

„A városi képviselő-testület elnökeként betöltött tisztségem kezdetén elmondtam, hogy nem lesznek sürgősségi eljárások, rendkívüli ülések és napirend kiegészítések, de az élet időről időre olyan helyzetet teremt, hogy indokolt eltérni ettől az elvtől és azt nem szabad túl mereven betartanunk. A napirend a Szabadka város területén fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás köz- és magánegyüttműködési projekt javaslat elfogadásáról és jóváhagyásáról szóló határozat javaslattal bővül. Ennek oka, hogy ezzel a fertőzés megakadályozása tekintetében nagyon fontos témával ne kelljen az áprilisi ülést megvárnunk, ezért úgy gondoltam, hogy ezt nagyon fontos a holnapi ülés napirendjére tűzni“ - indokolta meg dr. Pásztor Bálint.

A Szabadka város alapszabályának módosításáról szóló rendelet meghozatala minden bizonnyal a legfontosabb napirendi pont, mert alapszabály módosítás nem gyakran történik – mondta az elnök és hozzátette, hogy erre a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba való bevezetése miatt kerül sor.

Annak érdekében, hogy a közvéleményben esetlegesen ne az a téves kép alakuljon ki, hogy a bunyevác nyelv holnaptól hivatalos használatba kerül, a képviselő-testület elnöke kitért annak az összetett eljárásnak a részletezésére, amely az elkövetkező néhány hónapban lebonyolításra kerül.

„Az alapszabály a város alapvető jogszabálya és módosítása összetett eljárásrend szerint történik, a módosítás témájára való tekintet nélkül. Holnap az alapszabály módosításának első szakaszát folytatjuk le, ami azt jelenti, hogy kinevezzük a bizottságot, amely kidolgozza Szabadka város alapszabálya módosításának és kiegészítésének javaslatát. Amikor a bizottság elkészíti az alapszabály módosításának és kiegészítésének szövegét, a képviselő-testület ismét állást foglal. Az alapszabály módosítására és kiegészítésére vonatkozó javaslatot, illetve a módosítás és kiegészítés megkezdésére vonatkozó javaslatot a városi tanácstól kapta a képviselő-testület, az alapszabály módosítását alaki értelemben pedig a polgármester kezdeményezte” - magyarázta el dr. Pásztor Bálint elnök.  

Az elnök elmondta, hogy tavaly szeptember 30-án, amint tisztségbe lépett, találkozott a városban székhellyel rendelkező nemzeti tanácsok vezetőségeivel, így a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetőségével is, akik kezdeményezték, hogy a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatban legyen, és dr. Pásztor Bálint elnök kiemelte, hogy javaslatukat támogatta ezen a találkozón.   

„Megbeszélést tartottak a polgármesterrel, és február 10-én a képviselő-testület kapott egy levelet Szabadka város alapszabályának összehangolását illetően, amely tulajdonképpen formális kérelem arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat területén bevezessék a bunyevác nyelv hivatalos használatát. A törvény értelmében a nyelv hivatalos használatának bevezetését azokon a településeken kérhetik, melyeken a Bunyevácok száma eléri a lakosság 15 százalékát. Mivel ez nem áll az önkormányzat teljes területére, a polgármester úgy döntött, kezdeményezni fogja, hogy a bunyevác nyelv hivatalos használatát az önkormányzat teljes területén vezessék be. Úgy gondolom, hogy ez egy igen demokratikus lépés, és amikor a végére érünk ennek az igen összetett eljárásnak, Szabadkán összesen négy nyelv: a szerb mellett a magyar, a horvát és a bunyevác nyelv is hivatalos használatban lesznek“ – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

14064_2.jpg

A felterjesztett napirend többi pontját illetően módosul és kiegészül a Prozivka Helyi Közösség részletes szabályozási terve. Egy garázs épül majd a Május elseje, a Blaško Rajić, a Nada Dimić és a Joó Lajos utcákkal körülfogott közterületen, valamint egy orvosi rendelő a Pazin utcában, a Prozivka HK területén. Ehhez kell jogi alapot létrehozni a Prozivka HK részletes szabályozási tervének módosításával és kiegészítésével. 

„A képviselő-testület rendeletet hoz majd külső könyvvizsgáló alkalmazásáról a tavalyi évi zárszámadás könyvvizsgálatára, az állami számvevőszék jóváhagyásával. Szabadka város a könyvvizsgálattal kapcsolatos feladatokkal megbízhat arra szakosodott személyeket, a könyvvizsgáló alkalmazására pedig a polgármester jogosult. Ehhez fogja a képviselő-testület a holnapi ülésen biztosítani a jogi keretet“ – mondta dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület hetedik ülésen fogadják majd el három alapítvány: a Danilo Kiš, a Dr. Rehák László és az Exspecto éves beszámolóját és idei működési tervét, és ezzel – dr. Pásztor Bálint szavaival – lezárul mindazon jogalanyok éves beszámolóinak és működési terveinek elfogadása, melyeknek beszámolási kötelezettségük van a városi képviselő-testülettel szemben.

 „Elfogadásra kerül majd az Egészségügyi Tanács beszámolója, és van néhány személycserére vonatkozó határozatunk is. Lesz két új tanácsnokunk, ugyanis Kudlik Zoltán és Marko Marić lemodtak tanácsnoki mandátumukról. Ennek oka, hogy Kudlik Zoltánt kinevezték a tartományi művelődési titkárhelyettessé, Marko Marić pedig polgármesteri tanácsos lett. Mivel ezek a tisztségek összeférhetetlenek a tanácsnoki megbízatással, ezért lemondtak. Helyettük a tanácsnoki megbízatást Légrádi Árpád és Ana Marjanušić nyerik el, akik a holnapi ülésen veszik majd át a tisztséget és tesznek tanácsnoki fogadalmat” – tájékoztatott dr. Pásztor Bálint.

Elmondta továbbá, hogy a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési közvállalat igazgatója lemondott tisztségéről, és helyette Ognjen Golubović építőmérnököt fogják kinevezni a nevezett közvállalat megbízott igazgatójává, egy éves mandátummal.

Emellett a képviselő-testület kinevezi a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának és felügyelőbizottságának tagjait is.

„Az előző bizottságok mandátuma február 27-én lejárt, ezért ki kell nevezni az új tagokat, ls ugyanez elmondható a Szociális Központ igazgató- és felügyelőbizottságáról is. Emellett új tagot nevezünk ki a választási bizottságba, és kinevezzük a Címeket és Elismeréseket Adományozó Bizottságot is, és ezzel megalakítottuk a képviselő-testület valamennyi állandó és időszakos testületét. Ez a bizottság egy sajátságos testület, ugyanis tagjai két évre kapnak megbízatást, ezért most nevezzük ki a Címeket és Elismeréseket Adományozó Bizottság elnökét, elnökhelyettesét és tagjait is – szögezte le dr. Pásztor Bálint.