Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester meglátogatta a košarai hőst és családját

2021.03.03.

Szabadka polgármester Stevan Bakić ma meglátogatta a szabadkai Miroslav Vidačot (42), aki részt vett a košarai csatában, Szerbia újkori történelmének egyik legsúlyosabb és legkegyetlenebb ütközetében, amely az ország védelmének szimbólumává vált. Stevan Bakić ezalkalomból elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat köteles szisztematikusan és egyénileg is támogatni mindazokat, akik Szerbiát szolgálva készek voltak a legnagyobb áldozatra.

14065_1.jpg

„Ma meglátogattuk otthonában Miroslav Vidačot és feleségét, Elvirát. Ez a tisztességes család négy gyermeket nevel, és mi ma azért jöttünk, hogy az önkormányzat nevében segítséget nyújtsunk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Miroslavnak, amiért 1999-ben, ifjú katonaként védelmezte a hazát. A legnehezebb helyen, a košarai hősi erődítésen szolgált, ahol hadseregünk megállította a jelentős túlerőben lévő ellenséget. Ebben a hősi csatában 108 harcos vesztette életét, közöttük a szabadkai Josip Sič is, akire ezalkalomból is mélységes tisztelettel emlékezünk“ – mondta Bakić polgármester.

Miroslav Vidač túlélte a csatát, de az ott elszenvedett sérülések azóta is jelentősen megnehezítik életét – mondta a polgármester és hozzátette, hogy Szabadka Város Önkormányzata a jövőben segíteni fog Vidačnak, hogy megoldja egészségügyi problémáit, sérült lábában ugyanis még mindig ott vannak a repeszek.

14065_2.jpg 

„Ma azt szeretnénk üzenni neki, és mindazoknak a veteránoknak, akik védelmezték hazánkat, hogy Szabadka Város Önkormányzata mindig támogatni és minden lehetséges módon segíteni fogja őket. Mint ahogyan Szerbia, Aleksandar Vučić elnök vezetésével nyíltan beszélt a NATO agressziójáról és az ország hősies védelméről 1999-ben, úgy nekünk is önkormányzatként kötelességünk szisztematikusan és egyénileg is támogatni mindazokat, akik készen álltak a legnagyobb áldozatot is meghozni. Ezért, éljen Szabadka, éljen Szerbia!“ – mondta Bakić polgármester.

Miután köszönetet mondott Bakić polgármesternek az élelmiszercsomagok, háztartási vegyszerek és tisztálkodási eszközök formájában nyújtott segítségért, Miroslav Vidač elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy az állam az utóbbi években ápolja a košarai csata emlékét, elismeri és megbecsüli az ott hozott áldozatot.

14065_3.jpg

„Stevan Bakić polgármester az első hivatalos személy, aki meglátogatott. Ő az első polgármester, aki megkérdezte, hogy milyen problémákkal küzdöm, és milyen segítségre lenne szükségem. Ezt nem fogom elfelejteni, mint ahogyan az 1999. június 6-án zajlott košarai csatát sem, amikor sorkatonaként megsebesültem. Feleségemmel, Elvirával és négy gyermekünkkel szerényen élünk ezen a Szabadka melletti tanyán, de büszke vagyok arra, hogy részese voltam annak a csatának, amely a haza védelmének szimbólumává vált” . mondta Miroslav Vidač.

14065_4.jpg