Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A képviselő-testület támogatta Stevan Bakić polgármester javaslatát a bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetésére Szabadka város területén

2021.03.04.

A városi képviselő-testület, a Városháza dísztermében ma megtartott hetedik rendes ülésén szavazattöbbséggel (58 mellette és két ellene szavazattal) rendeletet hozott Szabadka város alapszabálya módosításának megkezdéséről a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatának bevezetése érdekében Szabadka város területén. Szabadka város alapszabályának módosítási javaslatát Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyújtotta be, a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezése alapján.

 14067_1.jpg

Stevan Bakić polgármester ez alkalomból kijelentette, hogy Szabadka város alapszabály-módosítási javaslatának benyújtása a bunyevácok ebben a városban több mint három évszázados ittlétéről és hozzájárulásáról tanúskodó történelmi tények alapján történt, annak a jelenlegi pillanatnak a tiszteletben tartásával, amelyben létezik élő és szervezett bunyevác nemzeti kisebbség a Szerb Köztársaság területén, amely Szabadka város lakosságának jelentős részét képezi, valamint a bunyevác nyelvnek a Szerb Köztársaság releváns tudományos köreiben és intézményeiben történő standardizálási eljárása sikeres lezárulásának és elismerésének alapján.

 14067_3.jpg

„Nagy nap ez a mai Szabadka város számára, történelmi pillanat a bunyevác nemzeti közösség számára. A képviselő-testület megszavazta a rendeletet az alapszabály módosításának megkezdésére a bunyevác nyelv hivatalos használatba történő bevezetése érdekében Szabadka város területén. E rendelet meghozatalának semmi köze nincs a horvátok jogfosztásához. Nem szűnik meg a horvát nyelv alkalmazása, hanem ugyanazon elvek szerint, melyekkel a horvát nyelv bevezetésre került, bevezetésre kerül a bunyevác nyelv is, a Szabadka város területén hivatalos használatban levő negyedik nyelvként. Az okok, amelyek miatt a városi képviselő-testület elnökével együtt, tehát a koalíciós partnerrel egyetértésben megindítottam ezt a javaslatot Szabadka város alapszabályának módosítására, a történelmi tények, mert ennek a városnak a területén a bunyevácok több mint három évszázada élnek. Tekintettel a jelen pillanatra, amely az ő szervezettségüket mutatja, már 18 éve van Bunyevác Nemzeti Tanácsuk, amely kitűnően működik, senkit nem veszélyeztet és hozzájárul Szabadka város javának szolgálatához, megállapítva a tudományosan alátámasztott és bizonyítást nyert tényt, hogy elvégezték a nyelvük standardizálását. Ezt elismerte a szerb állam, számomra pedig ő az egyetlen illetékes ebben a kérdésben” - hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Azzal a megjegyzéssel, hogy a Bunyevác Nemzeti Tanács képviselői érveltek ezzel, amikor indítványozták a bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetését városunkban, Stevan Bakić polgármester azt mondta, hogy a szószékről csak olyasmiről lenne szabad beszélni, ami igaz, és hogy a képviselő-testület számára sértő a történelmi tények elferdítése.

14067_2.jpg

„A bunyevácok katarzison mentek keresztül, de mindig is Szerbia oldalán álltak és mindig tisztelték, ezért hálával tartozunk nekik. Miután befejeződik ez az eljárás és városunkban a bunyevác nyelv is hivatalos használatba kerül, méltán lehetünk majd büszkék erre, mert Szabadka abban a tekintetben egyedülálló Európában, hogy négy olyan nemzetiségi csoport él itt, melyek aránya a lakosság összetételében két számjegyű“. - mondta Stevan Bakić polgármester.

Az alapszabály-módosítási rendelet elfogadását a Szabadka Polgári Mozgalma ellenzéki képviselőcsoport is támogatta.

„Tisztelt polgármester úr, ha van bármi jó amiről emlékezni fogunk Önre, akkor az a javaslata lesz az, hogy a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba kerüljön Szabadka város területén“ – mondta a szószékről a polgármesterhez szólva dr. Jelica Santrač, a Szabadka Polgári  Mozgalma képviselőcsoport tagja.

14067_4.jpg

A képviselő-testület megalakította azt a bizottságot is, melynek feladata, hogy kidolgozza a Szabadka város alapszabályának módosítására vonatkozó okirat tervezetét és a Szabadkai Városi Tanács elé terjessze megerősítésre, hogy végül Szabadka Város Képviselő-testülete meghozza azt.