Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka város és a Szerb Matica együttműködési protokollt írtak alá

2021.03.05.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és prof. dr Dragan Stanić, a Szerb Matica elnöke ma együttműködési protokollt írtak alá a Matica dísztermében. Az önkormányzat és a legrégibb szerb irodalmi, kulturális és tudományos intézmény közötti együttműködés célja az irodalmi, művészeti és oktatási tevékenység minőségének növelése, közös projektekben való részvétellel azokon a területeken, melyeken a Szerb Matica és Szabadka Város Önkormányzata tevékenységüket végzik. A protokoll különös hangsúlyt helyez az olyan témák kutatására, mint a szerb polgári kultúra Szabadkán, a 20. századi kolonizáció és a szerb nép és a nemzetiségek kapcsolata Szabadka város területén.

 14070_1.jpg

Stevan Bakić polgármester ezalkalomból kijelentette, hogy a mai nap történelmi jelentőségű Szabadka város számára, amely most létesített első írben intézményes kapcsolatot a Szerb Maticával. E protokoll aláírásával lefektetik az egymás közötti viszonyokat és pontosítják azokat a projekteket, melyeken közösen fognak dolgozni.

„Ebben az ünnepélyes pillanatban felidézzük a szabadkai Antonije Hadžić emlékét, aki 1859-ben vált a Szerb Matica titkárává, és aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ez a legrégibb szerb kulturális intézmény Budapestről Újvidékre költözzön, ami 1864-ben meg is történt. Ez pedig sarkalatos esemény volt úgy a szerb kultúra fejlődése, mint a szerb nép politikai erejének növekedése szempontjából az Osztrák-Magyar Monarchiában. Hadžić később a Matica elnöke lett, és nagy mértékben előmozdította a Szerb Népszínház megalakulását és fejlődését, amellyel gyakran ellátogatott szülővárosába – mondta Bakić polgármester.

Ma Szabadkán egy aprócska utca viseli a Matica egykori elnökének nevét – mondta Stevan Bakić és hozzátette, hogy e protokoll aláírásával Hadžić és a szerb nép nagyjai, akik abban az időben Szabadkán éltek, a jövőben méltó figyelmet kapnak majd.

 14070_2.jpg

„Az egyik a három területből, amellyel a Szerb Matica a mi helyi önkormányzatunk támogatásával külön foglalkozik, éppen a szerb polgári társadalom, amely létrehozta őket. A protokoll a 20. századi kolonizálás tanulmányozását is tartalmazza, melynek következtében számos ma is élő és a város számára fontos település keletkezett Szabadkán. Együttműködésünk harmadik témája a szerb nép és a városunk nemzeti kisebbségei közötti kapcsolat lesz, mely által jobban megismerjük egymást és erősítjük az együttélést, amely évszázadok óta jellemzi Szabadkát. Köszönjük a Szerb Matica vezetőségének, hogy bevonta városunkat ebbe az együttműködési formába, ami sokat jelent a mi helyi kulturális intézményeinknek is, ” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

A Szerb Matica és a Szabadka város közötti közeli kapcsolatfelvétel miatti elégedettségét kifejezve Dragan Stanić elmondta, hogy van együttműködés a Szerb Matica és Szabadka között az egyes kulturális intézmények révén, mint a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.

14070_3.jpg 

„Jelentős továbbá az együttműködés a Bunyevác Maticával is, mert a Szerb Matica volt az, amely projektjei keretében létrehozta az olyan jelentős könyveket, mint a 'Bunjevački imenoslov' és a 'Rečnik bačkih Bunjevaca'. A bunyevácokkal kapcsolatos tudományos kutatómunkával foglalkozó barátainkkal megbeszéltük, hogy tovább kutatják ennek a kivételesen érdekes etnikai közösségnek a történelmét, hogy az új tudományos ismeretként kerüljön bemutatásra. Jelentős továbbá, hogy a Szerb Maticának van a szerb-magyar viszonyokra vonatkozó kutatási projektje, két szöveggyűjteményt éppen mi jelentettünk meg ebben a témában. Ha csak ezen a téren mutatjuk be Szabadkának ezeket a dolgokat és embereket alkalmazunk, akik ezeken a témákon dolgoznak, azt gondolom, hogy nagyon jó eredményt értünk el” -emelte ki dr. Dragan Stanić.

14070_6.jpg

A protokoll aláírásán részt vett Vesna Bosančić, polgármesteri kabinetvezető és tájékoztatásügyi polgármesteri tanácsos, dr. Milan Micić, a Szerb Matica főtitkára és Jelena Veselinov, a Szerb Matica ügyvezetője.

Stevan Bakić polgármester ez alkalommal gratulált Aleksandar Vučićnak, a Szerb Köztársaság elnökének születésnapja alkalmából jó egészséget kívánva neki és azt, hogy még sokáig vezessen bennünket a siker útján.

14070_7.jpg