Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Konferencia az Energiahatékonyság Világnapja alkalmából

2021.03.05.

Az Energiahatékonyság Világnapja alkalmából, ma a Városháza dísztermében konferenciát tartottak az Energy efficient public power elnevezésű projekt keretében. Ez a projekt a Horvátország és Szerbia határon átívelő Interreg Ipa projket része. A projektpartnerek a Satnica Đakovačka község és Szabadka város. A projekt célja az energetikailag fenntartható középületek létrehozása, a megújuló energiaforrásokat használó erőművek alakalmazásával, az energetikailag fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként. A projekt büdzséje 1.420.000 eutó, ebből a Satnica Đakovačka község büdzséje 693.000 euró, Szabadka városé pedig  727.000 euró.

14071_1.jpg

Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Szabadka város, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében az újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy a mai konferencián a Satnica Đakovačka község, mint projektpartnerek a mai konferencia aktív részesei lesznek, csak sajnos online és egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan tudnak személyesen is találkozni.   

„A Satnica Đakovačka községgel közös projekt nagy jelentőségű városunknak. Örömömre szolgál, hogy a koronovírus világjárvány következményeként a  társadalom minden szegmensében uralkodó nehéz körülmények között , ez a projekt és hasonló projektek megvalósulnak, mert a jövőbe mutatnak a környezetvédelem fontosságának, illetve az energiahatékonyság és a naperőművek, illetve a megújuló enrgiaforrások jelentőségét kiemelve – hangsúlyozta Srđan Samardžić.

14071_2.jpg

„Most mindinkább, mint bármikor eddig, amikor a természet emlékeztet bennünket, hogy összhangban kell vele élnünk és gondot kell viselnünk a környezetünkről, ahol élünk”- mondta Samardžić, fontos tudatában lennünk a jelen kihívásainak választ keresvén a korszerű társadalom kérdéseire.

„A jelen problémák, nem orvosolhatók múltbeli módszerekkel, mert nekünk mint társadalomnak új módszereket kell találnunk a problémák megoldására, és ezt egyedül elhivatottsággal és szinergiával tudjuk, partnereinkkel ilyen együttműködési formákkal. “ – mondta Srđan Samardžić.   

Božidarka Golubović, projektmenedzser elégedettségét fejezte ki a konferencia megszervezése kapcsán: „Az Energiahatékonyság világnapját elhoztuk városunkba, mert Szabadka projektpartner az Energy efficient public power –E2P2 projektben.  

„A projekt vezető partnere, a projektpartnerünk a Satnica Đakovačka község. Ez a projekt energiahatékony középületek létrehozását célozza meg, megújuló energiaforrásokat használó erőművek alkalmazásával, az energetikailag fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként. A projekt keretében Szabadka város és Satnica Đakovačka község napelemes rendszereket kíván kiépíteni - működő 0.45 MW-os naperőműveket a közintézményeken és egy energiahatékony közvilágítási hálózatot. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, valamint az energiahatékonyság és a naperőművek alkalmazásának lehetőségeire", magyarázta Božidarka Golubović.

14071_3.jpg

Satnica Đakovačka község tevékenységét több középületre napelemek felszerelésére, közvilágítás kiépítésére és napfák telepítésére összpontosította“ - mondta Božidarka Golubović, míg a projekt révén Szabadka városa két iskola: a Matko Vuković Általános Iskola, valamint a  Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola energetikai rehabilitációját hajtja végre valamivel több mint 150 000 euró értékben.

„A Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskolában tegnap befejeződött a nyilászárók cseréje, ezzel növelve az ápület  energiahatékonyságát. A Matko Vuković Általános Iskolában a munkálatok hamarosan befejeződnek, ezáltal a több mint egy évszázados épület új fényében tündököl majd, a régi ablakok miatt fellépő évtizedes problémák végre megoldódnak, ezáltal az energiaköltségek is csökkennek. Tekintettel, hogy ez az iskola kulturális örökségünk, emiatt a munkálatok kivitelezésekor be kellett tartanunk a Szbadkai Községközi Műemlékvédő Intézet által előírt feltételeket“- húzta alá Božidarka Golubović.

E projekt révén Szabadka kilenc közintézményében napelemes rendszereket állít fel, ezek a következő közintézmények: Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Kolevka Gyermekotthon, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény, az Új városháza, a Szabadegyetem, a Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola, a Prozivkai medence, a Politechnikai Iskola és a Sonja Marinković Általános Iskola.

 „A munkálatokra folyamatban van a közbeszerzési eljárás, felállításuk időpontja 2021. novembere“, szögezte le Božidarka Golubović.

14071_4.jpg

 Željko Šimić, a Satnica Đakovačka község jegyzője, illetve Božana Rogalo,a Satnica Đakovačka község projektcsapatának  tagja online kommunikáció révén aktív résztvevői voltak a mai konferenciának. 

 Szabadka város Energiahatékonysági Programjáról, Slobodan Madžarević,a Közlekedési és Energia Szolgálat szolgálatvezetője beszélt, illetve a két iskolában megvalósuló projekt igazgatónői is felszólaltak, mégpedig a  Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola igazgatónője Dragana Vučković, illetve a  Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője Mirjana Stevanović.

A projekt megvalósítása 2019. december 15-én kezdődött és 2021. december 14-ig tart.