Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megvalósult az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projekt

2021.03.12.

Szabadka város, a Roma Edukációs Központ partnerszervezettel együttműködésben, az „EU roma felzárkóztatást támogató program – a lokális közösségek erősítése a romák felzárkóztatásában” elnevezésű programjának keretében, amelyet a Városok és Községek Állandó Konferenciája bonyolít le, az Európai Unió pedig az IPA 2016 projekten keresztül támogat, megvalósította az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projektet. Az ebből az alkalomból a Városháza dísztermében tartott zárókonferencián Miloš Nikolić, a városi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, hogy ennek az egy éves időtartamú projektnek a célja az interkulturalizmus és a diszkriminációellenesség előmozdítására irányuló közpolitikai intézkedések és cselekmények állandó jellegű biztosítása az önkormányzatban, különös tekintettel a roma nemzetiségű tanulókra.

14106_1.jpg 

Szabadka város volt az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség” projekt felelőse hangsúlyozta Nikolić és emlékeztetett, hogy városunkban hosszú hagyománya van a multikulturalizmusnak, a tolerancia hirdetésének és az ezen a területen élő összes nemzeti közösség kultúrája, hagyományai és történelme ápolásának.

A projekt keretében képzést is tartottak a városi közigazgatásban dolgozók számára. Külön hangsúlyt fektettek a roma inklúzió intézményi mechanizmusainak megértésére, a követelményekre és a közpolitikai intézkedésekre (európai, nemzeti és helyi szintű), a kommunikációs készségekre a roma populációnak nyújtott szociális és más szolgáltatások során, valamint az emberi és kisebbségi jogok tudatosítására a lokális többnemzetiségű közösségekben” – tájékoztatott Miloš Nikolić.

14106_2.jpg 

A város nevében az egész projektcsapatnak megköszönte a szakszerű munkát és az elért eredményeket, amelyek, mint mondta, mérhetőek és láthatóak, és amelyek a továbbiakban is hasznosak lesznek számunkra.

„Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még sok hasonló projektet valósítunk meg és alkalmazunk közösen, amelyek nem csak a roma közösség tagjai számára, hanem Szabadka minden lakosa számára is valóban nagyon jelentősek lesznek”, üzente Miloš Nikolić.

Stevan Nikolić, a Roma Edukációs Központ elnöke a tájékoztatási eszközöknek elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja a felzárkóztató oktatást, melynek keretében minél több roma gyermek bevonására törekednek és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésére az oktatásban és a társadalmi élet egyéb területein.

„A projekt általános céljának elérése érdekében nagyon sok szereplő vett részt a megvalósításában, akik nagyon széles körben fejtettek ki tevékenységet: öt olyan általános iskola 400 tanulója és 30 pedagógusa, ahova nagyobb számú roma tanuló jár (három városi és két külvárosi), a helyi önkormányzat 30 dolgozója, négy olyan helyi közösség vezetősége, ahol nagyobb számban élnek roma nemzetiségűek, továbbá a roma közösség képviselői és kilenc olyan nemzeti közösség képviselői, aki tagjai a Szabadkai Nemzeti Közösségek Szövetségének.” - hangsúlyozta Stevan Nikolić.

14106_3.jpg

Ilyen nagyszámú résztvevővel sikerült megtöbbszöröznünk a projekt hatékonyságát.

„A lokális szektorközi hálózat lehetővé teszi az diszkriminációellenességhez és a cigányellenességhez való integrált hozzáállást. Ez a hozzáállás Szerbia és a térség minden országában alkalmazható. Ez a modell a már meglevő helyi erőforrásokat vonja be és nem követel meg egyetlen kivitelezhetetlen cselekményt sem. Az értékelés szerint az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projekt több mint 2 000 emberre volt hatással” – mondta Stevan Nikolić.

A projekt értéke összesen 65.430 euró, ebből az Európai Unió 58.848 euróval vett részt.

 14106_4.jpg