Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Miloš Nikolić, a szabadkai Városi Tanács tagja fogadta az oktatás minőségét értékelő intézet küldöttségét

2021.03.16.

Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja ma találkozott dr. Branislav Ranđelovićtyel, az oktatás minőségét értkelő intézet megbízott igazgatójával és Danijela Đukićtyal, az említett intézet keretében működő, nemzetközi és országos kutatások és fejlesztések központjának vezetőjével.

14129_1.jpg


A találkozóra azután került sor, hogy az intézet küldöttsége látogatást tett a Majsai Úti Általános Iskolában, ahol a PIRLS – 2021 nemzetközi oktatáskutatási program keretében tesztelték a diákokat. Ez a projekt március elsején indult, és a tízévesek olvasási készségeinek, funkcionális tudásának és szövegértésének felmérését foglalja magában. A kutatás 170 szerbiai általános iskolát ölel fel, mintegy 5000 negyedik osztályos tanuló részvételével.

14129_2.jpg


Miloš Nikolić a vendégekkel folytatott beszélgetésben kiemelte az oktatás, mint a társadalom alapvető mozgatóerejének fontosságát, ami különösen a korszerű világban jelentős, amikor fejlett technológiákkal rendelkezünk, folyamatosak az újítások, és állandó versengés folyik az új ismeretekért. Beszélt arról, hogy minden egyén számára rendkívül fontos a tanulás és az egyéni fejlődés már kora gyermekkortól, hogy minél több magasan képzett szakembert neveljünk ki, és oktatásunk sikeres legyen, hangsúlyozva, hogy az ilyen kutatások rendkívül fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban.

Ranđelović igazgató ismertette a házigazdák előtt az intézetnek az oktatási rendszerünkben betöltött szerepét, és elmondta, hogy az intézmény különleges küldetése, hogy az egyes tesztelések és kutatások eredményei konkrét módon hozzájáruljanak az oktatás minőségének növeléséhez, hogy segítségükkel módosíthassuk és kiegészíthessük a tanterveket, ahol az szükséges. Megelégedéssel nyugtázta, hogy a szabadkai iskolákban minőségi munka folyik, és az oktatási feltételek is szemmel láthatóan javultak.

14129_3.jpg

Danijela Đukić ismertette Miloš Nikolić előtt a Szabadkán végzett tesztelések technikáját, és a kutatások során szerzett tapasztalatait.

Miloš Nikolić tanácstag bemutatta a vendégeknek azokat a beruházásokat, melyeket az önkormányzat az elmúlt négy évben a szabadkai iskolák infrastruktúrájának fejlesztésére fordított, és végezetül hozzátette: „Ha egy tízéves gyerek, miután elolvasta a feladatként kapott szöveget, azt teljes egészében megérti, ha azt gond nélkül saját szavaival is el tudja mondani, és a történetből le tudja vonni a tanulságot, akkor ez azt jelenti, hogy ennek a gyereknek az oktatásába komoly munkát fektettek, és ez a gyerek egy napon bármelyik társadalom egyenrangú tagjává válhat. De hogy erre sor kerüljön, az állam, az önkormányzat és az egész társadalom hozzá kell járuljon minden egyes tagjának fejlesztéséhez, kivételek nélkül.“

14129_4.jpg