Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Gyászülést tartottak Gojko Radić emlékére, aki hosszú évekig volt Szabadka Város Képviselő-testületének tanácsnoka

2021.03.23.

Ma, a Városháza Dísztermében gyászülést tartottak az elhunyt Gojko Radić, Szabadka Város Képviselő-testülete tanácsnokának, a Szerb Haladó Párt Elnöksége tagjának és egyik alapító tagjának emlékére. A gyászülésen részt vett Tomislav Nikolić, a Szerb Köztársaság volt elnöke, Bratislav Gašić, a Biztonsági-Informatív Ügynökség igazgatója, Damir Zobenica, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának alelnöke, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, Bogdan Laban és Saša Vučinić, Szabadka város volt polgármesterei, valamint a városi-képviselő-testület számos tanácsnoka, a Városi Tanács tagjai, tartományi és népképviselőházi képviselők, politikai pártok, közvállalatok, intézmények és minden hatalmi szint, valamint a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői. A gyászülésen jelen volt a Radić család, valamint számos rokon és barát.

A jelen levőkhöz elsőnek Szerbia egykori elnöke, Tomislav Nikolić szólt, kiemelve Gojko Radić érdemeit a Szerb Haladó Párt megalapításában, majd az elhunyt emberi tulajdonságait méltatta és a köztük levő nagy barátságot. Nikolić volt országelnök hangsúlyozta azt a hozzáállást, amit Gojko  Radić az életben és a politikában egyaránt ápolt, hogy a nehézségekkel és a kihívásokkal szívből kell szembesülni és a cél felé folytatni utunkat. A jelenlevőkkel megosztott két anekdotát az elhunyt életéből és kiemelte, hogy Gojko Radić valamennyi belgrádi tisztsége alatt projekteket keresett Szabadka számára és a módot, ahogyan városának segíthet.

A volt köztársasági elnök után, a gyászülésen Szabadka polgármestere, Stevan Bakić szólalt fel. A megjelenteket üdvözölve Gojko Radić életútjára és politikai útjára emlékeztette a jelenlevőket, amikor többek között ezt mondta:

„A hosszú ellenzéki tevékenység során a városban, a hatalom mindig a legélesebb bírálatot várhatta tőle, de a közérdekű kérdések iránti egészséges megértést is. A város java mindig az első helyen szerepelt nála és az ellenzékben folytatott tevékenysége soha nem vált üressé, elpolitizálttá és alaptalan lassítássá, a lassítás érdekében. Különösen fontos kiemelni, hogy ő mindig tisztelte a szabadkai nemzetek és vallások közötti különbözőséget és a tolerancia és tisztelet által vezérelve lépett fel, amit a Szabadkán élő kisebbségi népek közül származó számos barátja is tanúsít.”

A polgármester kiemelte továbbá az elhunyt nagy hazaszeretetét, különösen a menekült és szétköltözött szerbek támogatását, majd áttért Gojko Radić szerepére és jelentőségére a Szerb Haladó Párt megalapításában és működésében. Emlékeztetett arra, hogy az elhunyt egyik alapítója volt 2008-ban a Szerb Haladó Pártnak, és hogy a párt megalapításától végig tagja volt az Elnökségének, egy ideig pedig a Főbizottság alelnöke volt. Gojko Radić alapítványi tevékenységéről szólva a továbbiakban, és az elismerésekről, Bakić polgármester egyebek között elmondta:

„A politikán kívül, tudom, hogy Gojko számára fontos volt a támogatás, amit a Szerb Pravoszláv Egyháznak nyújtott, különösen az ő Palicsán, ahol élt. Támogatását és alapítványi munkáját az új templomok építése és a régi templomok felújítása terén, valamint számos komaságát az egyházi ünnepeken, a mi Egyházunk a Szent Száva II. fokozatú érdemrenddel ismerte el, amelyet Irinej bácskai pravoszláv püspök adományozott neki a Szent Kereszt felmagasztalásának 2020. évi ünnepén tartott liturgián, ahol én magam is jelen voltam. Látható volt azon a napon mennyire boldog és büszke volt a mi Gojkónk. Milyen sokat jelentett neki ez az elismerés és ez a nagy megtiszteltetés. Mint ez a kitüntetés, amit az Egyház adományozott neki, ugyanolyan fontos volt számára a Népért tett szolgálatok Érdemrend is, amellyel Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke tüntette ki 2018. január 9-én.”

A polgármester a saját és a Szerb Haladó Párt teljes mértékű támogatásáról biztosította a Radić családot, hangsúlyozva, hogy mennyi öröme és büszkesége volt az elhunytnak férjként, apaként és nagyapaként. A legmélyebb részvétét kifejezve Gojko Radić családjának, rokonainak és barátainak, valamint a Szerb Haladó Párt minden tagjának, Bakić polgármester kiemelte, hogy biztos abban, hogy Szabadka Gojko Radić életére és munkásságára a városának és annak lakosai számára nyújtott jócselekedeti alapján fog emlékezni.