Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a Szabadkai Vöröskereszt fennállásának 135. évfordulójáról

2021.03.31.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma részt vett a Szabadkai Vöröskereszt fennállásának 135. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A polgármester mellett az önkormányzat küldöttségét képezték még Vesna Bosančić és Zagorka Panić polgármesteri tanácsosok, valamint a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja.

14178_1.jpg

A vendégeket dr. Livija Despenić, a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének elnöke üdvözölte, aki örömének adott hangot, amiért a város vezetősége felismerte ennek az évfordulónak a jelentőségét. Külön kihangsúlyozta az önkéntes munka fontosságát a Vöröskereszt működésében és elmondta, hogy az idei ünnepség a koronavírus járvány miatt szerény keretek között folyik, az egészségvédelmi intézkedéseknek megfelelően.
Az elnökasszony üdvözlő beszéde után Stevan Bakić szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy a Szabadkai Vöröskereszt társadalmi szerepvállalása és sikerei három évszázadot érintenek, mert Szabadka mindössze tíz évvel Belgrád után, 1886-ban már csatlakozott a fejlett európai városokhoz, melyeknek már saját városi szervezetük volt. Továbbá elmondta, hogy büszke a Vöröskereszt valamennyi dolgozójára és önkéntesére, és arra az együttműködésre, amit az önkormányzattal valósítottak meg a válságos 2020. évben, és különösen kihangsúlyozta:
„Az idén is folytatjuk a szoros együttműködést. Az önkormányzat rendszeresen finanszírozza a népkonyha és a hajléktalan szálló működését. Ami viszont újdonságot jelent, és amire különösen büszke vagyok, az a tény, hogy az önkormányzat hosszú idő után pénzt különít el azokra a közmegbízatásokra, melyek gyakorlásával a törvény alapján a Vöröskereszt van megbízva. Így például egymillió 680 ezer dinárt különítettünk el a költségvetésből az önkéntes véradási akciókra, és további egymillió 627 ezer dinárt a baleseti bevetésekre.“
A polgármester leszögezte, hogy ezzel tovább erősödött és mélyült az önkormányzat és a Szabadkai Vöröskereszt közötti partneri kapcsolat, és még egyszer gratulált a dolgozóknak és az önkénteseknek az évforduló alkalmából.
Dr. Siniša Trajković, a Szabadkai Vöröskereszt titkára az egybegyűltekhez szólva bemutatta ennek az emberbaráti szervezetnek a szervezési formáját, és a társadalomban játszott szerepét. Megköszönte a polgármesternek azt a pénzt, amit az önkormányzat az elmúlt tíz évben először különített el a költségvetésben az önkéntes véradási akciókra és a baleseti bevetésekre.

14178_2.jpg

14178_3.jpg

14178_4.jpg

14178_5.jpg

14178_6.jpg

14178_7.jpg