Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Csütörtökön tartják meg a városi képviselő-testület 8. ülését

2021.03.31.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a mai sajtótájékoztatón bejelentette a képviselő-testület holnapi, április 1-jére összehívott nyolcadik rendes ülését, amely 9.00 órakor kezdődik a Városháza dísztermében.

14179_1.jpg

A képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az ülés napirendjén összesen 28 pont szerepel, melyek közül különösen jelentősként kiemelte a város alapszabályának módosításáról szóló rendeletjavaslat megerősítését, az egyes tanácsnokok felmentését és újak kinevezését, a városi tanács új tagjának kinevezését, városrendezési tervdokumentációk kidolgozásának javaslatát, valamint az egyes városi közvállalatok és intézmények igazgatóinak megválasztására vonatkozó nyilvános pályázatok eljárásának megindítását.
Folytatják majd a képviselő-testület hetedik ülésén megkezdett munkát, amikor is kinevezték azt a bizottságot, amely kidolgozza a város alapszabálya módosítására vonatkozó javaslat szövegét. A módosítás pedig a bunyevác nyelvnek az önkormányzat területén való hivatalos használatba történő bevezetésére vonatkozik. A bizottság elvégezte a munkát, kidolgozta a szövegjavaslatot, amit a városi tanács támogatott, most pedig a képviselő-testület, mint illetékes testület kell, hogy megerősítse a rendeletjavaslat szövegét, majd ezt követően közvitára kerül sor, ami 15 napig tart, ahol az érdekelt polgárok benyújthatják észrevételeiket. A közvita a jövő pénteken kezdődik, a közvita után pedig a rendelet szövege visszakerül a képviselő-testület elé.

14179_2.jpg

Az elnök továbbá elmondta, hogy a képviselő-testület rendeleteivel eljárásokat indít néhány általános és részletes szabályozási terv kidolgozására, melyek Kelebia és Csantavér települést, a palicsi fürdőkomplexumot, valamint Szabadka egyes részeit érintik. A várostervezési közvállalatnak 8, 10 és 12 hónapja lesz a tervek kidolgozására, majd ezután azok közszemlére és közvitára lesznek bocsátva.

14179_3.jpg

Emellett eljárások indulnak egyes közvállalatok és közművállalatok igazgatóinak kinevezésére, amit fél évvel a tisztségben lévő igazgatók mandátumának lejárta előtt meg kell indítani. Itt a Szabadkai Gázművek és a Vízművek és Csatornázási közművállalatokról, valamint a Palics-Ludas Közvállalatról és az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalatról van szó, az utóbbit ugyanis március óta megbízott igazgató irányítja. Továbbá elfogadásra kerül a város mezőgazdaság- és vidékfejlesztési programja, és ezzel adott lesz a feltétel a termelők és földműves egyesületek támogatására szolgáló pályázatok kiírásához, melyek keretében mintegy 7 millió dinárt fognak kiosztani.
A képviselő-testület elnöke ezután elmondta, hogy ezen az ülésen két új tanácsnok kap majd mandátumot: Neda Tešović és Milorad Milojević, mindeketten az Aleksandar Vućić – Gyermekeinkért választási listáról, a mandátumcsere oka pedig Gojko Radić tanácsnok tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála, Bojan Šoralov pedig egy másik tisztséget vállalt, amely összeférhetetlen a tanácsnoki tisztséggel, ezért lemondott mandátumáról. Emellett titkos szavazással megválasztják majd a városi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott új tagját is. A polgármester erre a tisztségre Milanka Kostićot jelölte Miloš Nikolić helyett, aki lemondott e tisztségéről.