Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Jelentős döntések a Szabadkai Városi Képviselő-testület nyolcadik ülésén

2021.04.01.

A képviselő testület nyolcadik ülése, amelyet ma tartottak a Városháza dísztermében, egy perc hallgatással kezdődött Gojko Radić tragikus hirtelenséggel elhunyt tanácsnok emlékére. Összesen 28 pont szerepelt a napirenden. Elsőként Gojko Radić tanácsnoki mandátumának megszűnéséről, majd Bojan Šoralov tanácsnoki mandátumának megszűnéséről született határozat, aki a tanácsnoki és az Észak-bácskai Körzet vezetője tisztségek összeférhetetlensége miatt nyújtotta be lemondását, amelyre nemrégen kapott kinevezést. A képviselő-testület megerősítette Milorad Milojević és Neda Tešović új tanácsnokok mandátumait az „Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért“ listáról. A többi jelentős döntés közül kiemelkedik a záróhatározat meghozatala Miloš Nikolić, a városi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja tisztségének megszűnéséről meghozott, valamint Milanka Kostić, az oktatással és művelődéssel megbízott új városi tanácstag kinevezéséről meghozott határozat. A képviselő-testület rendeletet hozott a Szabadka város alapszabálya módosításáról szóló rendelet javaslat megállapításáról, amivel folytatódik a bunyevác nyelv hivatalos használatba való bevezetése lehetővé tételének eljárása a szabadkai önkormányzat területén.

A városi tanács oktatással és kultúrával megbízott új tagjára vonatkozó javaslatát indokolva Stevan Bakić, Szabadka polgármestere először is megköszönte Miloš Nikolić eddigi tanácstagnak a tisztégének betöltése során kifejtett odaadó és felelősségteljes munkát, szerencsét kívánva neki a Népszíszínház vezetésében. Ezt követően kiemelte azokat az adottságokat, amelyek Milanka Kostićot alkalmassá teszik erre a tisztségre, a tanácsnokok támogatását kérve a megválasztásához, akit ezt követően meg is szavaztak.

Az ötödik napirendi pont, a Szabadka város alapszabálya módosításáról szóló rendelet javaslat megállapításával kapcsolatban, heves vitát váltott ki a horvát nemzeti kisebbséget, valamint a bunyevác nemzeti kisebbségek képviselő tanácsnokok között, Tomislav Žigmanov tanácsnok azon véleményének hangsúlyozásával, miszerint a felterjesztett módosítások elfogadhatatlanok képviselőcsoportja számára.

Stevan Bakić polgármester is felszólalt a vitában, és hogy csillapítsa a kedélyeket, kihangsúlyozta, hogy Szabadkán egyetlen nép vagy nemzet sem él egyedül, ezért tisztelnünk kell egymást. Komolyan és felelősségteljesen kell viselkedni, és nem csak látszólag támogatni az együttélést. Kiemelte, hogy Žigmanov úrnak a két képviselő-testületi ülés közötti médiaszereplései nem voltak korrektek, mert egy viszályt szító, rossz hangulatot keltett azzal, hogy pontatlan információkat terjesztett és súlyos szavakat használt. A polgármester leszögezte, hogy a bunyevácokat, mint Szerbiában elismert nemzeti kisebbséget is megilletik mindazok a jogok, amelyeket a Szabadkán élő többi közösség élvez, és hogy így történt ez a horvát nyelv hivatalos használatba vételekor is, ezért itt nem egy precedens nélküli esetről van szó.

Dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az alapszabálymódosítást illetően a téma jelentősége miatt teret engedett a lehető legszélesebb vitának, amit az ügyrendi szabályzat engedélyez, és kiáll amellett, hogy minden tanácsnok hangot adhasson véleményének, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanácsnokoknak tisztelniük kell a ház méltóságát, és be kell tartaniuk az ügyrendi szabályzatot és a parlamentáris viták jó gyakorlatát.

E központi témák mellett, amelyek a tanácsnokokat a mai ülésen foglalkoztatták, a képviselő-testület többek között rendeletet hozott Kelebia település általános szabályozási tervének kidolgozásáról, a palicsi fürdőövezetre, valamint az Újváros és a Sándor övezetek részeire vonatkozó IV. számú általános szabályozási terv kidolgozásáról, Csantevér település általános szabályozási tervének kidolgozásáról,  a Majsai hídtól keletre az egykori öntöde komplexumig és a Majsai hídtól nyugatra az Arsenije Čarnojević utcáig és a Tito marsall fasorig területrész részletes szabályozási tervének kidolgozásáról, és Szabadka város központja részletes szabályozási terve egy részének módosításáról. A testület elfogadta a községi utak és utcák használati díjairól szóló rendelet módosítását, döntött arról, hogy a Szabadkai Gázművek KKV, a Vízművek és Csatornázási KKV, a Palics-Ludas KV és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat pályázatot hirdessenek az igazgatók kiválasztására. A képviselő-testület elfogadta Szabadka Város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának, a Városi Vagyonjogi Ügyészség és a Helyi Ombudsmani Hivatal 2020. évi munkájáról szóló beszámolókat. Jóváhagyták Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének éves munkatervét, kinevezték a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatóját és kádercsere történt néhány képviselő-testületi bizottságban és tanácsban. Továbbá ezen az ülésen elfogadták a Szabadka város mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató 2021. évi programot, és még néhány döntést hoztak meg.