Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A polgármester ismertette a vendéglátókat célzó segélyeket

2021.04.08.

A mai sajtótájékoztatón Stevan Bakić, Szabadka polgármestere bemutatta a nagyközönség előtt azt az intézkedéscsomagot, amely a szabadkai vendéglátók és egyéb olyan tevékenységet folytató szabadkai vállalkozók megsegítését célozza, akiknek tevékenységét illetve munkaidejét a koronavírus terjedésének megelőzésére és megakadályozására irányuló intézkedésekről szóló kormányrendelet és a kedvezőtlen járványhelyzet alatti munkaidő-korlátozásokat elrendelő parancsok korlátozták. A sajtótájékoztatón jelen voltak Kern Imre alpolgármester, Zagorka Panić polgármesteri tanácsos és Marija Ušumović Davčik, a közigazgatási hivatal vezetője is.

Stevan Bakić polgármester hangsúlyozta, hogy a szabadkai önkormányzat elkötelezetten küzd azért, hogy megkönnyítse a vállalkozók életét a járványhelyzetben, továbbá, hogy most az a legfontosabb, hogy megőrizzünk minden munkahelyet úgy a vendéglátásban, mint más ágazatokban is, így az önkormányzat ezt a munkáltatók támogatásának feltételként szabta meg a velük folytatott megbeszélések során. A városi tanács legutóbbi ülésén, még a vendéglátókkal folytatott első konzultációk előtt döntést hozott arról, hogy március hónapra 50%-kal lecsökkenti a városi üzlethelyiségek bérleti díját, amely minden olyan vállalkozót érint, akinek tevékenységét a válságtörzs parancs alapján az adott hónapban betiltották.

Az intézkedéscsomag keretében ez az 50%-os bérletcsökkentés kiterjed majd április, május és június hónapokra is, ugyan azokra a bérlőkre, akikre a márciusi intézkedés vonatkozott, függetlenül attól, hogy az adott időszakban betiltják vagy korlátozzák-e tevékenységük végzését, illetve különleges munkarendet szabnak-e meg számukra. 

A csomagban új intézkedés, hogy a kerthelyiségeket üzemeltető vendéglátók 2021 áprilisában és májusában mentesülnek a közterület-használati díj teljes összege alól, júniusban, júliusban és augusztusban pedig a nevezett díjnak csak az 50%-át fogják fizetni. Továbbá a folyó év áprilisára, májusára és júniusára 50%-kal csökkentik majd a környezetvédelmi díjat és az üzlethelyiségre kihelyezett cégtáblák után fizetendő kommunális illetéket is.

A felsorolt engedmények érintik az önkormányzat területén működő valamennyi vendáglátót, beleértve Palics települést is, ahol a közterületeket a Palicsi Park Kft. kezeli. – mondta a polgármester és hozzátette, hogy ezek a tehermentesítő intézkedések megközelítőleg tíz millió dinárral csökkentik majd a városi költségvetés bevételeit, de ez egy indokolt lépés annak érdekében, hogy egyetlen dolgozó se veszítse el munkáját az érintett tevékenységi körökben. Mint elmondta, erről teljes volt az egyetértés a városvezetésen belül. A polgármester tájékoztatta az újságírókat, hogy a szabadkai vendáglátók által használt üzlethelyiségek egy kisebb része a törvény szerint köztársasági tulajdonú, ezért Szabadka Város Önkormányzata azzal a kéréssel fordul majd a Köztársasági Vagyonkezelőséghez, hogy ezeknek a bérlőknek is azonos mértékű díjcsökkentést hagyjanak jóvá. Nyilatkozatát azzal fejezte, hogy úgy véli, Szabadka város azon kevés helyi önkormányzatok egyike, amely jelenleg a lehető legtöbbet teszi a vendéglátással foglalkozók és egyéb szolgáltatásokat nyújtók érdekében, megosztja velük a súlyos gazdálkodási körülmények miatti terheket. Az intézkedési csomag időszakának letelte után ismét áttekintik a helyzetet és értekezleteket tartanak a vendéglátással foglalkozók képviselőivel az újabb önkormányzati intézkedések szükségességének megvizsgálása érdekében.

Kern Imre alpolgármester megerősítette, hogy ebben a kérdésben teljes az egyetértés a városi hatalom minden tényezője között és a városi üzlethelyiségekkel foglalkozó bizottság eddig is arra törekedett, hogy teljes mértékben eleget tegyen azoknak a kérelmeknek, amelyekkel a bérlők fordultak hozzá a kötelezettségek teljesítésének enyhítése iránt a konkrét és indokolt esetekben. Kiemelte, hogy egészség megőrzése mellett valóban nagyon lényeges a munkahelyek megőrzése is a magánszektorban, ezért azok a szabadkai közvállalatok és kommunális közvállalatok, amelyekkel tárgyalt, hozzájárulnak ahhoz, hogy segítsenek az egyedi kérelmek alapján és halasztott fizetési lehetőséget nyújtsanak a szolgáltatásaik díjának megfizettetésében a megfelelő módszerrel összhangban.  

A konferencia végén Bakić polgármester ismét arra kérte a szabadkaiakat, főként a nagy külföldi vállalatokban dolgozókat és a hazai termelésben alkalmazottakat is, hogy vegyék fel a védőoltást, hiszen ezzel a legjobbat teszik a saját egészégükért, ugyanakkor ez hazafias cselekedet is, mert úgy értesült, hogy ezek a jelentős szabadkai gazdasági kapacitások a fertőzöttek számának növekedése miatt kárt szenvednek.