Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a Roma Világnapról

2021.04.08.

A szabadkai Matko Vuković, Đuro Salaj és Széchenyi István általános iskolák diákjainak és tanárainak alkalmi műsorával emlékeztünk meg ma Szabadkán, a Városháza díszbejárata előtt a Roma Világnapról. Az ünnepségen részt vett Ilija Đukanović városi tanácstag is, aki gratulált a romák világnapja és az első roma világkongresszus ötvenedik évfordulója alkalmából.

Az önkormányzat ma a járványhelyzet miatt szerényebb keretek között emlékezik meg a Roma Világnapról – mondta Ilija Đukanović. A roma közösségnek nyújtott támogatásunk jeléül ma a Városháza díszbejárata fölé kitűztük a roma zászlót is.

„Az önkormányzat az idén 1,1 millió dinárt különített el a költségvetésben a szabadkai romák helyzetének javítására. A támogatás keretében öt általános iskolában osztanak tankönyveket a roma diákoknak, az aktivitások másik része pedig a romák lakhatási feltételinek javítására irányul, Csantavéren. Talán mi vagyunk az egyetlen önkormányzat, amelynek két roma koordinátora van, és ezzel arról teszünk tanúbizonyságot, hogy felelősségteljesen és komolyan állunk ezeknek az összetett problémáknak a megoldásához, amelyekkel a roma közösség szembesül“ - hangsúlyozta Đukanović.

Emlékeztetett arra, hogy korábban sikerrel valósultak meg a Romakted és az  Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség elnevezésű projektek.

„A jövőben egy új helyi akciótervet kell majd kidolgoznunk, az előző ugyanis az idén jár le, a romák helyzetének javítására létrehozott helyi tanácsot pedig új tagokkal fogjuk erősíteni a magán- és állami szektorból, valamint a civil társadalom területéről. Mindezt pedig azzal a céllal, hogy növeljük a roma közösség képzettségét és foglalkoztatását“ – mondta Đukanović.

Stevan Nikolić roma koordinátor emlékeztetett arra, hogy ma ünnepeljük a roma közösség fennállásának 50. évfordulóját.

„1971-ben a mai napon mondtuk ki a szándékunkat, hogy romáknak nevezzenek bennünket, és ekkor kaptuk ezt a zászlót is, amely immár második éve lobog a Városháza homlokzatán, és ekkor kaptuk himnuszunkat is - emlékeztetett Nikolić.

Kiemelte továbbá, hogy a roma közösség érdeke, hogy közös jövőt építsen, ezért ma a diákok egy kartonházikót építettek, amely azt jelképezi, hogy Szabadka minden olyan polgár otthona, aki éppen ilyen jövőt akar építeni. Ez látható a Szabadka Város Önkormányzata által folytatott politikából is, amely a roma közösség felzárkóztatását célozza“ – hangsúlyozta Stevan Nikolić.