Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Együttműködési szerződés aláírása a Čepom do osmeha humanitárius-környezetvédelmi szervezettel

2021.04.16.

A mai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Szabadka Város és a Čepom do osmeha jótékonysági-környezetvédelmi szervezet megállapodást írtak alá. A város nevében, Stevan Bakić polgármester, illetve a humanitárius szervezet  közötti megállapodás értelmében üzleti és műszaki együttműködés, és a közös tevékenységek népszerűsítésére vonatkozó együttműködés megkezdésére kerül sor.  Az  együttműködés célja, a fogyatékkal élők helyzetének javítása, illetve a környezetvédelem.

Az akciónak jótékonysági jellege mellett környezetvédelmi karaktere is van, mert a műanyag kupakok összegyűjtésével segítséget nyújtanak a fogyatékkal-, vagy fejlődési rendellenességgel élő gyermekeknek az oktatási-iskolai folyamatokban szükséges segédeszközök vásárlásával, a jövőben pedig a szerződés értelmében,  kupakgyűjtő dobozokat helyeznek el a városi közigazgatás helyiségeiben is.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára kiemelte, hogy Szabadka Város, nemcsak az említett akcióval, hanem számos  más akcióval, illetve a városi költségvetés eszközei által, segít a szociális védelem terén, a fogyatékkal elő személyek támogatásával. Jasmina Stevanović elmondta, hogy  többféle módon igyekszenek támogatni a környezettudatos gondolkodást és a környezetvédelmet, és lépést tartanak az illetékes tartományi intézmények törekvéseivel, hogy ezen a téren jelentősen bővítsék ki a határokat.

„ Nagyon jelentős tény, hogy az elmúlt egy évben a koronavírus járvánnyal folytatott mindennapi küzdelem mellett, nemcsak, hogy nem felejtettük el az élet humánus oldalát, és nem felejtettünk el embernek lenni,  hanem az emberiesség és empátia érzése még jobban kifejezésre jutott. És talán, ami a legfontosabb, jó példamutatással tanítjuk a legfiatalabbakat az alapvető emberi értékek ismeretére”- mondta Stevanović.

Jasmina Stevanović felkérte a polgárokat, csatlakozzanak és legyenek részesei ennek az akciónak és emlékeztetett arra, hogy ezt az akciót számos szabadkai intézmény és vállalat támogatja.

„ Ezen akcióban való részvétellel, emberiességükről tesznek tanúságot már évek óta óvodáink, iskoláink, egyetemeink, a vállalkozók, vállalatok, közintézmények és magánszemélyek is. Ilyen rendezvény szervezésével üzenni szeretnénk, hogy a fejlődési rendellenességekkel élő gyermekek ezáltal, a társadalom egyenrangú tagjaiként kapcsolódnak be a közösségbe, igényeik pedig már nemcsak az ő gondjuk lesz, hanem mindannyiunké ”- hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A Čepom do osmeha jótékonysági-környezetvédelmi szervezet elnöke, Vanja Petković  megköszönte a polgármesternek, illetve a város képviselőinek a támogatását, amely mint mondta nagyon jelentős számukra.

„ Nagyon nagy támogatás nekünk, hogy mellénk állt a polgármester, illetve a város képviselője, ez lendületet és erőt ad ahhoz, hogy minél több gyermeknek segíthessünk”- mondta Vanja Petković.

A Čepom do osmeha jótékonysági-környezetvédelmi szervezet évek óta kampányol egész Szerbia területén, céljuk, hogy felébresszék a szolidaritást és az empátiát az emberekben a fogyatékkal élő gyermekekkel szemben.

„ Megalakulásunk óta csaknem ötszáz tonna műanyag kupakot gyűjtöttünk össze, és ezáltal országszerte 55 gyermeken tudtunk segíteni. Minél több polgárt szeretnénk felkérni, hogy vegyenek részt az akcióban, tegyék magukat hasznossá, hogy ezen akcióban való részvételükkel fejlesszék önmagukat és a társadalmat, a környezetet, a végső cél pedig, hogy a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek  megkaphassák a segédeszközöket, amelyek megkönnyítik életüket, a mindennapjaikat”- magyarázta Vanja Petković.

Tea Skendžić, a szervezet koordinátora bejelentette, hogy az az egy hónap múlva megjelenő pályázat eredményeként az 56. Braille billentyűzet segédeszköz, hamarosan megérkezik egy gyermekhez Pancsován.