Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: A város megbízható partnere a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak

2021.04.19.

Dušan Radić hagyatékának helyiségeiben,  ma megkezdődött az  Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozat, amely az idei évben az 1991. április 13-án megalakult Szent Száva Szerb Művelődési Központ   harmincéves működésének és fennállásának jegyében került megrendezésre, melynek célja a szerb szellemiség és kultúra ápolása, a szerb nép történelmi értékeinek, hagyományainak védelme és terjesztése. A rendezvény megnyitóján jelen volt StevanBakić, Szabadka polgármestere is, aki ez alkalomból kijelentette, hogy a Szent Száva Szerb Művelődési Központ alapítása óta minden elmúlt év a mai napig, számos művelődési eseménnyel telt, a szerb művelődés nagyjai- akadémikusok, szellemi vezetők, államférfiak, a  szerb történelem megalkotói és tanúi bölcs gondolatainak megosztásával történt.

„ Mindannyiuknak ,  szabadkai házigazdája, a Szent Száva nevét viselő egyesület. A név amely, a szerb hagyomány, szellemiség és kultúra bemutatásának és megőrzésének missziójában, méltóságra és kitartásra kötelez. A szerb kulturális központ ezt a fenséges feladatot a Dušan Radić, ismert szabadkai jótevő egyházi hagyatékának helyiségeiben végzi”-hangsúlyozta StevanBakić.

Radić, 1888-ban építette e házat, amelyben Szabadka szerb nemzetiségű népe 1916 óta gyülekezik, amikor Radić az osztrák-magyar táborban meghalt, otthonát pedig hagyatékával népének és egyházának adományozta.

„ A házon kívül sok földet és más anyagi javat hagyott örökbe, amelyek lehetővé tették a szerb művelődési intézmények fennállását és működését, egészen 1959-ig, hagyatékának államosításáig”- emlékeztette az egybegyűlteket Bakić polgármester.

Aláhúzta, hogy jelen évforduló lehetőség elmondani, hogy ezen épület visszaszármaztatásának az egyháznak,  valamint Dušan Radić,  és a Szabadkán élő szerb nép elleni igazságtalanság kijavításában nagy szerepe volt Mileva Marodićnak, míg férje Milan Marodić, egyik alapítója, valamint sokéves elnöke és programszervezője volt a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak.

„ Ezen a nagy évfordulón, szeretnék köszönetet mondani ezen törekvésüknek. Mint említettem, Sava napján, Szabadka Város megbízható partnere marad ezen Központnak. Szerbiának sohasem volt jobb művészeti politikája, és ma abban a helyzetben vagyunk, hogy elmondhatjuk, hogy a városi és állami kulturális intézmények partnerei ilyen szervezeteknek”- mondta Stevan Bakić.

Az Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozatot, Svetozar Pandurović egyházi művészi alkotásának 30. évfordulója című kiállításával nyitotta meg Dušan Đukić, egyházi méltóság, egyházi elöljáró.

Április 19-től 25-ig időszakban,  hét program megrendezésére kerül sor. Minden program 18.00 órakor kezdődik.

Az érdeklődők, akik szeretnének részt venni a programokon, ezt be kell jelenteniük a 024/601-833-as telefonszámon munkanapokon 8.00 óra és 14.00 óra közötti időszakban.

Az Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozat szervezője a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.