Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Mától Szabadkán is igénybe vehetők az elektronikus közigazgatás szolgáltatásai

2021.04.20.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere Mihail Jovanovićtyal, az Információs Technológiák és Elektronikus Közigazgatás Iroda igazgatójával, Marija Ušumović Davčikkal, a közigazgatási hivatal vezetőjével és Violeta Jovanovićtyal, a Helyi Gazdaságfejlesztésért Nemzeti Tömörülés (NALED) igazgatójával együtt ma megnyitották a Városháza Ügyfélszolgálatában azt az ügyfélpultot, ahol a polgárok segítséget kaphatnak az e-uprava felhasználói fiókjának megnyitásában. A közigazgatási hivatal dolgozói a 8. számú pultnál segítik majd az érdekelteket abban, hogy felhasználói fiókot nyissanak és így e-polgárokká váljanak.

Stevan Bakić polgármester az újságírókhoz szólva tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Szabadka a második város Szerbiában, amelyik ügyfélpultot biztosít az elektronikus ügyintéző fiók megnyitásához, ami lehetővé teszi a szabadkaiaknak, hogy megismerkedjenek ezzel a szolgáltatással, amely hozzáférést biztosít az állami és helyi hivatalok és intézmények számos szolgáltatásához:

„Szabadka Város Önkormányzata aktívan munkálkodik azon, hogy a közigazgatási hivatal szolgáltatásainak jelentős része, jövőre pedig valamennyi elérhető legyen az elektronikus közigazgatási rendszeren keresztül is. Ez azt jelenti, hogy mindazok a szabadkaiak, akik rendelkeznek saját fiókkal, elektronikus úton is indíthatnak majd közigazgatási eljárásokat, illetve érvényesíthetik jogaikat és teljesíthetik kötelezettségeiket a közigazgatási hivatal irányába.

Élnék az alkalommal, hogy köszönetet mondjak az Információs Technológiák és Elektronikus Közigazgatás Irodának és Helyi Gazdaságfejlesztésért Nemzeti Tömörülésnek a támogatásért és szakmai segítségért, továbbá a dolgozóinknak is, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Szerbiában az elsők között vezessük be a teljes körű elektronikus ügyintézést.“

Violeta Jovanović, a NALED ügyvezető igazgatója is nyilatkozott a sajtónak, elégedettségét kifejezve, hogy ma Szabadkán megnyílt a tervezett 140 ügyfélpult egyike az „eGrađanin“ felhasználói fiók megnyitásához, melyen keresztül a lakosság szakmai segítséget kap az e-közigazgatás használatához, amivel időt és pénzt takarítatnak meg, emellett a torlódások is csökkennek, ami a járványhelyzetben különösen fontos. Elmondta, hogy ezeknek a pultoknak a megnyitása az „e-dostava” projekt előmozdítása keretében történik, amit a Kormány IKT Irodája folytat a NALED-en keresztül, az Európai Fejlesztési Bank támogatásával. Kiemelte, hogy a Világgazdasági Fórum adatai szerint Szerbia az e-közigazgatás bevezetésével 2017-től a mai napig 900 ezer tonna papírt takarított meg 18 000 fát megkímélve ezzel. A NALED különösen büszke az „e-dozvola“, az „e-inspektor“ és az „e-katastar“ rendszerek létrehozásában és bevezetésében való részvételére - szögezte le Violeta Jovanović, és hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban szervezete az „e-agrar“, az „e-prostor“ és az „e-zdravstvo“ szolgáltatásokon fog dolgozni.

Dr. Jovanović, a Kormány irodájának igazgatója kiemelte, hogy az „e-uprava“ a legjobb módja a közigazgatás közszolgáltatássá alakításának, amely hatékony és átlátható lesz. Elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat vezető szerepet tölt be az elektronikus szolgáltatások fejlesztésében, a szabadkai városi közigazgatás még négy évvel ezelőtt megkezdte a különböző elektronikus rendszerek bevezetését, mint az „e-ZUP“ és az „e-beba“, valamint a helyi adóhivatal elektronikus szolgáltatásait. Ismertette, hogy az „e-Građanin“ felhasználói fiók megnyitásához elegendő egy alkalommal az erre szolgáló pulthoz látogatni, ezt követően a felhasználók minden további cselekményt elektronikus úton eszközölhetnek. A közigazgatás digitalizálásának eredményeit mutatja az az adat is, hogy majdnem kétmillió ember jelentkezett ezen a módon a koronavírus elleni oltakozásra, valamint hatból öt szülő az elektronikus rendszeren keresztül jelenti be gyermekét a középiskolába iratkozásra, és amely csak két héttel ezelőtt kezdett el működni. Az „e-uprava” jelentős aspektusa az elektronikus fiók is, melyen keresztül az állam egyre gyakrabban kommunikál a polgárokkal. – szögezte le dr. Jovanović és hozzátette, hogy Szerbiában jelenleg egymillió regisztrált „e-uprava“ felhasználó van, és az „eGrađanin“ akció bevezetését követően várhatóan jelentősen megnövekszik a nyilvántartott felhasználói fiókok száma.