Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Regionális Hulladéktároló úttörő szerepe az energiafűz kísérleti telepítésében

2021.04.28.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és a Szerb Köztársaság Népképviselőházának tagja, munkatársaival ma a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft-be látogatott, hogy a másodlagos és alternatív nyersanyagok energiatermelés céljából történő felhasználásával kapcsolatos ökológiai tevékenységekről tájékozódjon. Azon megállapítása mellett, hogy a környezetvédelem egyre nagyobb jelentőséget kap, elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Szabadka, egy amerikai vállalatnak és nemzetközi szervezetek támogatásának köszönhetően az elsők között lesz a biomassza előállításához használható gyorsan növekvő energiafűz és olasznád ültetvények kísérleti telepítésében.

 14250_1.jpg

„A szennyvíztisztítóban keletkező iszapot előkezelik és komposztálják. Az ezekből a gyorsan növő fákból származó biomasszát összekeverik a szennyvíztisztítóból származó iszappal, és ezt a még mindig létező egyes illegális hulladéklerakók területének talajjavítására lehet használni. Itt nem csak Szabadkáról van szó, hiszen a Regionális Hulladéktároló működése hét helyi önkormányzat területét öleli fel, Szabadka mellett még hat észak-vajdasági községét. Az így kapott komposztált iszap tehát a korábbi és az eddigi hulladéklerakók, valamint az illegális szeméttelepek talajának remediálására használható. Ez az egyik lényeges része a ma megbeszélésen szereplő projektnek.”- emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület elnöke nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. helyet kapott Ana Brnabić expozéjában a Szerb Köztársaság Kormányának megválasztása alkalmával.

 14250_2.jpg

„A Szerb Köztársaság is nagy mértékben segíti majd a Regionális Hulladéktároló működését, mint ahogyan a szabadkai helyi önkormányzat is“- hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Dr. Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. megbízott igazgatója egyebek mellett elmondta, hogy a szabadkai az első hulladéktároló, amely ezt a környezetvédelmi technikát alkalmazza az országban.

A Regionális Hulladéktároló az E3 International vállalattal kísérleti projekt létrehozásán dolgozik, melynek során egy hektár területen 14 000 gyorsan növekvő energiafűzet ültetnek. Most a hulladéktárolónak az út és a komposztáló között levő, sárgaföldből álló degradált talajú területére történik az ültetés, ami az ilyen ültetvényeknek megfelel. A gyorsan növő energiafűznek egyébként több szerepe is van: tisztítja és méregteleníti a talajt, felszívja a felesleges vizet, szélvédő övezetet alkot, és további nagyon fontos környezetvédelmi szempont, hogy nagy mennyiségű oxigént termel.

 14250_3.jpg

A Regionális Hulladéktárolóban tett látogatáson részt vett még Kern Imre alpolgármester, Góli Csilla, Pásztor Bognár Hajnalka és Ercsi Hargita városi tanácstagok, valamint Kern Sólya Mária, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. Közgyűlésének elnöke.