Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Szociális-Gazdasági Tanácsa ülésezett

2021.04.29.

A Városháza kék termében ma megtartotta ülését Szabadka Város Szociális-Gazdasági Tanácsa, melynek napirendjén a 2020. október 29-én megtartott ülésről készült jegyzőkönyv elfogadása mellett öt pont szerepelt: A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság új pályázataival kapcsolatos információ; Munkahelyi biztonság és egészség – A Munkahelyi Biztonság Világnapja alkalmából; Beszámoló a bizottság 2020. évi munkájáról és a 2021. év első negyedévéről; Beszámoló a bizottság 2020. évi gazdálkodásáról, a tartományi pályázatokon nyert pénzeszközök realizációjára vonatkozó tájékoztatóval, és a bizottság 2021. évi feladatainak meghatározása – a 2021. évi működési terv. Az ülés után, amelyen jelen volt dr. Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is, a bizottság sajtótájékoztatót tartott a Városháza médiaközpontjában.

14259_1.jpg 

Ivanišević ezalkalomból kijelentette, hogy a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság május 5-ln pályázatokat hirdet összesen 42 millió dinár értékben, munkahelyteremtésre, önfoglalkoztatásra és közmunkák szerevezésére.

„Azok a munkáltatók, akik új munkaerőt szeretnének foglalkoztatni, vagy akik saját vállalkozásba kezdenének, 250.000 dinárra számíthatnak dolgozóként, illetve 270.000 dinárra, ha fogyatékkal élő dolgozót alkalmaznak vagy szeretnének alkalmazni. Az időpont és az összegek teljes mértékben összhangban állnak a Tartományi Kormány által elfogadott akciótervvel és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett nyilvános felhívásokkal. Legutóbbi ülésén a Tartományi Képviselőház elfogadta a tartományi kormány javaslatát a „Vajdaság legjobb termékei” jelzés ismételt bevezetéséről. Mindazok részére, akik meg szeretnék pályázni ezt a márkajelzést, a tartomány május 28-án teszi közzé a pályázatot. A termelők mellett erre a pályázatra jelentkezhetnek majd az idegenforgalom és a vajdaságra jellemző rendezvények terén tevékenykedő szolgáltatók is” – mondta Nenad Ivanišević.

14259_2.jpg

Szavai szerint a pályázatok végeztével várhatóan a női vállalkozás és a kézműves foglalkozások terén is lesznek majd pályázatok.

A Szociális-Gazdasági Tanács elnöklője, Hugyi István többek között elmondta, hogy tekintettel arra, hogy tegnap volt a Munkahelyi Biztonság Világnapja, az ülést többnyire ennek a témának szentelték, mert minden releváns szereplőnek gondot kell viselnie a munkafeltételekről.

14259_6.jpg

„Csak az a munkás járulhat hozzá a társadalom fejlesztéséhez, aki biztonságos körülmények között dolgozik. A tavalyi évben 30 súlyosabb munkahelyi baleset történt, ebből az építkezéseken három munkás sérült meg. Az idén két építőmunkás szenvedett balesetet, és az építkezéseken 19 munkásnak nem volt megfelelő védőfelszerelése. A balesetekért néha a munkáltató, néha a dolgozó felelős, de mindenképpen igyekezni kell arra, hogy minél kevesebb legyen“ – hangsúlyozta Hugyi István.

Szabadka város, Stevan Bakića polgármester és a saját nevében üdvözölve az újságírókat Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy az Szociális-Gazdasági Tanács mai ülésén szereplő egyes témák annak az általános kihívásnak folytán kerültek napirendre, amellyel társadalomként szembesülünk.  

„Az önkormányzat célja lakosaink egészségének védelme, de az, is hogy enyhítsük a gazdaságot és közösségünket sújtó következményeket, hatásköreink keretében. Tehát a cél a lakosság egészségének védelme és a munkahelyek és a gazdaság erejének megőrzése“ - hangsúlyozta Samardžić.

14259_4.jpg

Emlékeztetett arra, hogy április elején a városi tanács egy sor intézkedést fogadott el.

„A városi tanács által meghozott intézkedések könnyítéseket biztosítanak a vendéglátók számára és más olyan vállalkozók számára, akik a válságkezelő törzskar parancsai folytán nem dolgozhattak, vagy csak korlátozott munkarenddel dolgozhattak. Az intézkedések az önkormányzati tulajdonú üzletek bérleti díjaira, a közterületeknek kerthelyiségek üzemeltetésére való bérlésére és a környezetvédelmi térítményre vonatkoznak“ – mondta Samardžić és hozzátette, hogy a szabadkai gazdaság rendkívül ellenállónak bizonyult ezzel a kihívással szemben, és társadalmi felelősségtudat is igen magas szintű volt.

14259_5.jpg