Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ünnepélyesen megnyitotta a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját

2021.05.03.

A Pátria szálló kongresszustermében Szabadka polgármestere, Stevan Bakić üdvözölvén az egybegyűlteket, majd az első sakklépéssel ünnepélyesen megnyitotta a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját, amelyen május 1-től 9-éig több mint 170 tehetséges ifjú sakkozó vesz részt egész Szerbiából, közülük többen figyelemreméltó eredményeket értek el szenior konkurenciában is. A fesztivált országos bajnokságként szervezték meg négy kategóriában – mégpedig: Szerbia Sakkbajnoksága gyorsított sakkjátszmában, gyorsított sakkban, sakkproblémák megoldásában és standard sakkjátszmában, a járványhelyzet miatt, az előírt óvintézkedések betartása érdekében a versenyt közönség nélkül folyik.

14265_1.jpg 

Szabadka polgármestere elégedettségének adott hangot, hogy ma üdvözölheti a verseny valamennyi résztvevőjét, Szabadkán, a városban, amely mint mondta  szereti és tiszteli az ősi 64 mezős játékot, ugyanakkor Bakić polgármester emlékeztette az egybegyűlteket, hogy városunkban, 1897-ben alakult meg a Szabadkai Sakk-kör, amely a két világháború között több klubnak adott életet, amelyek hagyományait a mai Spartak Sakk klub örökölte.     

„Szabadka több olyan sakknagymesterrel büszkélkedhet, mint Andrija Fuderer, Stadler Teréz és Dušan Popović. Ma, amikor a szerb sakk fiatal reménységeinek a bajnokságát nyitjuk meg, tisztelettel emlékezünk polgártársunkra Ivan Sedlak mesterjelöltre, a Spartak többéves sportigazgatójára, illetve a Jugoszláv Sakkszövetség egykori elnökére, aki az elmúlt év végén hunyt el. A sakk iránti elkötelezettség családi hagyományát folytatja fia Nikola Sedlak, sakknagymester és sikeres versenyző, akire nagyon büszkék a szabadkaiak”- mondta Bakić polgármester, majd hozzátette: Szabadka a Pátria szállóban, illetve Palicson eddig több alkalommal volt a házigazdája több sakkbajnokságnak, nemzetközi és országos tornának és versenynek.

„Különösen örülök, amikor kadétok, a fiatal sakk-reménységek gyűlnek össze városunkban az egész ország területéről, hogy barátkozzanak, erős sport és baráti kapcsolatokat kovácsoljanak és ami a legfontosabb, hogy fejlődjenek“ – emelte ki Bakić.

 14265_2.jpg

Aláhúzta, hogy a sakk szellemi játék, sőt „ annál sokkal több“. Mint azt kiemelte, a nagy Goethenek a  „Sakk az elme próbája”,  Francois-Marie Arouet, álneve Voltaire, ismert francia filozófus, mondta, hogy „az összes játék közül a sakkjáték megérdemli az emberi elme különös megtiszteltetését, mert több, mint játék és kevesebb, mint tudomány”, valamint ennek a játéknak egyik legnevesebb bajnoka, Bobby Fischer, akinek a sakk volt az élete, azt mondta, hogy "nehéz meghatározni valamit, ami életet jelent”.

 „Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, mint e játék kiváló ismerője, számos sakk-lépést átvitt az élet különböző területére, különös érvényesítéssel a politika terén. A vízió, a politika ellenfél magas szintű felmérése, a politikai események és a végeredmények kiszámíthatósága, és a lépések előrelátása a kiváló sakkozók jellemzői. Emiatt adóznak tisztelettel és elismeréssel elnökünknek, Vučić elnök úrnak, mert mindig egy-két lépéssel előrébb van, mindannyiunk örömére, a legmagasabb szinten alkalmazott számtalan sakktaktikát az életben és a politika terén egyaránt”- hangsúlyozta  Bakić.   

Megnyitottnak nyilvánítván a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját, Szabadka polgármestere, Stevan Bakić felkérte a vendégeket, hogy ismerjék meg Szabadkát, tekintsenek fel a város sakkpéldaképeire, és a legszebb emlékeket vigyék magukkal Szabadkáról.

A jelenlévőket köszöntötte Andrija Jorgić, a Szerbiai Sakkszövetség főtitkára, Srećko Bačevac, az esemény aranyszponzora - az  Akademija Dositej főmenedzsere, és Ljubomir Jovanović, a Szerbiai Sakkszövetség igazgatóbizottsági tagja és a fesztivál igazgatója.

 14265_3.jpg

A Fesztivál ünnepi megnyitóján jelen volt Nataša Aleksić,a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, Zoran Stanimirović, a Vajdasági Sakkszövetség elnöke, valamint  Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára.

 A Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiváljának ünnepi megnyitója  a Bože pravde himnusz felcsendülésével vette kezdetét.