Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A tanácsnokok egyhangú szavazatával – a bunyevác nyelv is hivatalos Szabadkán

2021.05.06.

Szabadka Város Képviselő-testületének a Városháza dísztermében ma megtartott 9. ülésén, a tanácsnokok egyhangúlag, 61 “igen” szavazattal hozták meg a rendeletet Szabadka város alapszabályának módosításáról, és ezzel lezárult a bunyevác nyelv Szabadka város területén egyenrangú hivatalos használatba való bevezetésének eljárása. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ebből az alkalomból kijelentette, hogy nagy nap ez a városi képviselő-testület, minden szabadkai lakos és a szabadkai önkormányzat számára.

14268_1.jpg

Annak hangsúlyozásával, hogy a szerb, a magyar és a horvát nyelv mellett, amelyek hivatalos használatban vannak Szabadka város területén, a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba való bevezetése egyik nemzeti közösség jogait sem veszélyezteti, Stevan Bakić polgármester arra emlékeztetett, hogy a bunyevácok három és fél évszázada élnek ezen a területen, nagy hagyományokkal rendelkeznek és szokásokkal, és mindig hűségesek voltak ehhez a városhoz és a Szerb államhoz.

„Szabadka város polgármestereként kivételesen büszke vagyok a városi képviselő-testület és a városunk által tanúsított teljes mértékű demokratikus megnyilvánulásra. Ma pecsétet tettünk a ránk jellemző egységességre és sajátosságra, mind a térségben, mind Európában és távolabb is. Ez ugyanakkor annak is bizonyítéka, hogy Szerbia, amely 2006 februárjában erősítette meg a hagyományos európai kulturális közösségek nyelvi jogainak védelmével foglalkozó egyezményt az európai regionális és kisebbségi nyelvekről – maradéktalanul teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit”- hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

14268_2.jpg 

A Szabadka város alapszabályának módosításáról szóló rendelet megszavazásával, tette hozzá, befejeződött a bunyevác nyelv Szabadka területén egyenrangú hivatalos használatba való bevezetésének eljárása.

„A város alapszabályának módosítási eljárása egyeseknek talán hosszadalmas, de szem előtt kell tartani, hogy az alapszabály, mint a helyi önkormányzatok legmagasabb szintű jogszabálya nagyon komoly hozzáállást igényel. Az egész folyamat lebonyolítása minden szabály és eljárás tiszteletben tartásával történt. Köszönetet mondok a Szabadka város alapszabálya módosításának tervezetét kidolgozó bizottságnak és a Közigazgatási Hivatal minden dolgozójának, akik a bizottság munkáját segítették és részt vettek ebben a folyamatban. Köszönetet mondok dr. Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének és köszönöm a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálatának, amely az alapszabály módosításával kapcsolatos közvita keretében megszervezte a 2021. április 23-án, a Városháza dísztermében tartott nyilvános ülést. Köszönetemet fejezem ki kabinetfőnökömnek, Sava Stambolićnak, aki ezen az ülésen engem képviselve, felszólalásaiban nagyon korrekt módon válaszolt bizonyos provokációkra”, mondta Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a díszteremben jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy szerinte senkinek sem kellene sértve és veszélyeztetve éreznie magát azért, mert május közepétől kezdve a bunyevác nyelv is hivatalos használatba kerül.

14268_3.jpg

„Valaki itt arról beszélt, hogy esetlegesen összetűzésekhez és megosztottsághoz vezethet, hogy Szabadka város területén egyenrangú hivatalos használatba helyezzük a bunyevác nyelvet. Mindenkit szeretnék emlékeztetni arra, hogy ez a megosztottság – ha létezik – sokkal korábban jött létre, hogy az nem most keletkezett, és nem is pár hónapja, amikor a képviselő-testület napirendre tűzte a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételét. Itt, a mögöttem felsorakozó zászlók között áll a bunyevác nemzeti közösség zászlója is, közvetlenül a horvát nemzeti közösség zászlója mellett. És ez a zászló már legalább 15 éve ott áll. A Bunyevác Nemzeti Tanács 18 évvel ezelőtt alakult, az oktatási rendszer keretében tanítják a bunyevác nyelvet, tehát mindez már 15, 18 vagy akár több éve létezik. Ha ez valóban így van, és állítom, hogy így van, akkor nem látom okát annak, miért ne lehetne a bunyevácok nyelve is hivatalos használatban, mint a szerb, a magyar és a horvát nyelv” – mondta Pásztor Bálint.

Szabadka Város Képviselő-testületének mai ülésén összesen 17 napirendi pontot fogadtak el a tanácsnokok: többek között hatályon kívül helyezték a Szabadka belvárosa – II. övezet szabályozási tervét és elfogadták Szabadka város helyi foglalkoztatási akciótervét a 2021. évre.  

Elfogadták a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj adományozásáról szóló rendeletet, valamint a Szabadka város területén fertőtlenítés, rovarirtás és rágcsálóirtás szolgáltatás ellátására vonatkozó köz- és magánegyüttműködésről szóló szerződés végleges tervezetét.

14268_4.jpg 

Emellett határozatot hoztak a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat és a Subotica-trans Közvállalat igazgatói megbízatásának megszűnéséről, illetve megbízott igazgatókat neveztek ki a Szabadkai Távfűtőművek, a Szabadkai Piacok és a Subotica-trans közvállalatok élére.