Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

A Vöröskereszt Világnapja és a Vörös Kereszt Hete megünneplésének bejelentése

2021.05.07.

Május 8-át, a Vöröskereszt Világnapját és a Vöröskereszt Hetét (május 8-15.), a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezete számos megmozdulással ünnepli meg, a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége „Megállíthatatlanok”- Számítsatok ránk, amikor a legnehezebb és továbbra is együtt vagyunk - mottója alatt, jelentette be dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének titkára és Ilija Đukanović, a városi tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetében tartott mai sajtókonferencián.

14271_1.jpg

Dr. Siniša Trajković elmondta, hogy ez a mottó a tavalyi és az idei évben is igazolást nyert a koronavírus okozta világjárvány ideje alatt, amikoris a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége bebizonyította, hogy képesek gyorsan alkalmazkodni az új körülményekhez és programjaikat, aktivitásaikat gyorsan és teljesen újszerűen tudják megszervezni.

„A Szerbiai Vöröskereszt a 2020. évben Szerbia minden negyedik lakosát részesítette valamilyen segélyben és támogatásban, és biztos vagyok benne, hogy ehhez a mi szabadkai szervezetünk is jelentősen hozzájárult. Jelenleg az immunizációs oltópontokon teljesítő egészségügyi dolgozókat segítjük ki szükség szerint, az Egészségház kérésére, ezzel segítve közösségünket, három vagy négy önkéntes bevonása révén. A tömeges immunizálás során önkénteseink a polgárok eUprava portálon keresztül kijelölt (újra)oltási időpontjaira való emlékeztetésre szervezett helyi telefonközpontban segédkeztek.“ A telefonközpont létrehozása óta a mintegy 15 önkéntes majdnem 30 000 hívást teljesített.

A Szabadkai Vöröskereszt, az időskorúak és a rokkantsággal élők pszichoszociális támogatása céljából egy ideje (telefonos) segélyvonalat (024/621-104) működtet, amely hétfőtől péntekig, 09 órától 13 óráig hívható - emlékeztetett dr. Siniša Trajković, amelyet egy hónap alatt mintegy hetven szabadkai lakos keresett fel.

14271_3.jpg

„A Vöröskereszt hetének megünneplése keretében városunkban számos olyan tevékenység lesz, mint például a Vöröskereszt működésének ismeretéről szervezett online verseny, az elsősegély-műhelyfoglalkozások, vagy a nagybecskereki szervezettel tartott közös polgárvédelmi gyakorlat. Vasárnap, május 9-én, a Vöröskereszt Szabadkai Város Szervezete, Jean Henri Duant, a Vöröskereszt alapítója születésének napja (május 8.) tiszteletére meglátogatja a Szabadkai Közkórház Neonatológiai Osztályát, hogy ajándékkal kedveskedjen azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke ezen a napon született meg. A Vöröskereszt Hetében született babák pedig júniusban kapnak alkalmi ajándékot“- jelentette be dr. Siniša Trajković.   

Ilija Đukanović, Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere nevében és a saját nevében üdvözölte a sajtótájékoztatón megjelenteket, a Vöröskereszt Városi Szervezetének dolgozóit és önkénteseit.

„Köszönöm az önkéntesek humanizmusát, szolidaritását, egységét, önkéntességét és a hatáskörben teljesített mindazon tevékenységét, mellyel a leginkább segítségre szoruló embertársainknak segítenek. Élek az alkalommal, hogy megköszönjem a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének az együttműködést, az 1200 igénybe vevő részére működtetett népkonyha program megvalósítását, melyre a városi költségvetés 32 millió dinárt tervezett, az ideiglenes hajléktalan szálló működtetését a téli hónapokban, melyre 500.000 dinárt szántunk, valamint az étel- és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagok kiosztását a rászorulóknak, amire négy millió dinárt fordítunk“- mondta Ilija Đukanović.

14271_2.jpg

Mint ismeretes, tette hozzá, idén előmozdítottuk az együttműködést és sok év után a városi költségvetésben eszközöket különítettünk el a Vöröskereszt törvény szerint őt megillető közhatalmi tevékenységére.

„Ezek az önkéntes véradó program és a szerencsétlenségek esetén történő beavatkozások, amire 3,3 millió dinárt rendeltünk. A Szabadkai Városi Vöröskereszttel együtt folytatott összes aktivitásra Szabadka város költségvetése az idei évben összesen 39,7 millió dinárt irányzott elő, ami 11%-kal több, mint a 2020. évben. Ha már az önkéntes véradást említettem, szeretném felhívni a figyelmet, hogy arra egész évben szükség van, természetesen a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetével és a Transzfúziós Szolgálattal együttműködésben. Mi, az önkormányzat pedig támogatni fogjuk az önkéntes véradási akciókat. Ezt azért mondom, mert az önkéntes véradási akciók nem minősülnek csoportosulásnak, tehát nem kell elhalasztani, a Vöröskereszt pedig az összes járványügyi intézkedés betartásával szervezi meg őket. Ez egyidejűleg felhívás is a munkáltatók számára, hogy az önkéntes véradási akciók megszervezése alkalmával tegyék lehetővé alkalmazottaiknak a részvételt.“- emelte ki Ilija Đukanović.

Ilija Đukanović elmondta, hogy idén május 8-án, a Vöröskereszt Világnapja megünneplése támogatásának jeleként, kitűzik a Városháza díszbejárata felett a Vöröskereszt zászlóját, az esti órákban piros fényben úszik majd a Városháza.

14271_4.jpg