Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester gratulált az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából

2021.05.12.

„Szabadka város és minden szabadkai lakos nevében gratulálok szorgalmas és áldozatkész egészségügyi nővéreinknek május 12-e, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. E nemes hivatás nemzetközi ünnepét annak emlékére határozták meg, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki egész életét e felbecsülhetetlen jelentőségű közegészségügyi szolgálat előmozdításának és minél jobb megszervezésének szentelte.

14276_1.jpg 

Az egészségügyi nővérek országunkban a kivételes hősiesség és a nagy áldozathozatal példái voltak az első világháborúban, arra ihletve ezzel kolléganőiket világszerte, hogy csatlakozzanak hozzájuk a háborútól sebző Szerbia kórházaiban. Sokan közülük életüket adták szolgálatukat az utolsó pillanatig végezve.

A későbbi válságos idők szintén az ő bátorságukat, együttérzésüket és szakmai integritásuk legjobb példáit tanúsítják. És így van ez ma is, amikor technikus munkatársaikkal, elhivatott orvosainkkal és az egészségügyi intézményeink többi dolgozójával együtt szembe szálltak a világon egy évszázada nem tapasztalt méretű járvánnyal.

A világméretű egészségügyi válsághelyzet egészségügyi dolgozóink teljes körű szakszerűségét igazolja és Szerbia azon képességét, hogy válaszolni tud a kihívásra, melyre a jobb feltételekkel rendelkezők közül sem tudtak sokan. Az egészségügybe történő beruházások, amelyek több évtized után 2012-ben kezdődtek meg először Szerbiában, ma jobb munkakörülményeket eredményeznek, minőségesebb eszközöket és az egészségügyi nővérek számára magasabb fizetést, akikre az orvosok és a páciensek közötti kapocsként és az egészségügyi rendszer oszlopaként tekintünk.

Az elmúlt egy évben egészségügyi nővérek is áldozatául estek a Covid-19 betegségnek. Rájuk ma kivételes tisztelettel emlékezünk. Hivatásukhoz és hazájukhoz hűséggel, életüket adták, hogy mi ma azt mondhassuk, sejthető már a vége ennek az országunk számára súlyos kihívásnak.

Az egészségügyi nővérek munkája a szokásos körülmények között is nehéz és felelősségteljes, ezért tegyünk eleget a védőoltásra való felhívásnak és segítsünk szeretteinknek és az egészségügyi rendszerünknek is, melyben éppen az egészségügyi nővérek és technikus kollégáik viselik a világjárvány miatti  legnagyobb terhet“.

                                                                                                    Stevan Bakić
                                                                                           Szabadka polgármestere