Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke látogatást tett az Október 10. Általános Iskolában

2021.05.13.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, a Szerb Köztársaság parlamenti képviselője, ma a szabadkai Október 10. Általános Iskolába látogatott annak kapcsán, hogy az intézmény az Igazságügyi Minisztérium és két tartományi titkárság pályázatán is eredményesen szerepelt. Az eseményen részt vett Nyilas Mihály, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Szakállas Zsolt, tartományi kormányalelnök és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság segédtitkára.

14278_1.jpg

Dr. Pásztor Bálint köszönetet mondott Nyilas Mihálynak, Szakállas Zsoltnak és Kormányos Lászlónak az eszközökért, amelyeket az Október 10. Általános Iskola az Igazságügyi Minisztérium és a tartományi titkárságok pályázatain nyert beruházásainak támogatására. 

 „Mai látogatásunk célja, hogy megtekintsük, hogyan használta fel az iskola a köztársasági és tartományi támogatási eszközöket. A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság pályázatán az intézmény, az udvarában levő sportpályák szanálására 2,4 millió dinár összegű támogatásban részesült, míg a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán és az Igazságügyi Minisztérium pályázatán fele-fele arányban összesen 1,5 millió dinár támogatásban, az iskolaépület folyosója padlójának kerámiaburkolatára.  A sportpályák szanálása közel egy hónapja fejeződött be, a Tartományi Oktatási Titkárság és az Igazságügyi Minisztérium eszközeivel támogatott projekt pedig a munkálatok természetéből eredően a nyári szünetben valósul meg.”- mondta dr. Pásztor Bálint.

14278_2.jpg

Szabadka számára kivételesen fontos, hogy a minisztériumok, illetve a titkárságok támogatását élvezi, emelte ki dr. Pásztor Bálint, majd hozzátette, hogy a tervdokumentációt illetően pedig a szabadkai önkormányzat nyújtott segítséget a pályázatokat megelőzően, így, mint mondta, mindhárom hatalmi szint együttműködéséről van szó.

Nyilas Mihály elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium három terület jelentős projektjeit támogatja, éspedig az egészségügy, a szociális védelem és az oktatás terén megvalósulókat.

14278_3.jpg

„Az Igazságügyi Minisztérium, az opportunitás elvének alkalmazása révén a büntetőeljárásokból befolyó összegeknek köszönhetően, minden évben pályázatot hirdet projektek támogatására ezen eszközök felhasználásával. Az idei évben 500 millió dinár áll rendelkezésre, és nagyon örülök, hogy a szabadkai Október 10. Általános Iskola eredményesen pályázott”. – mondta Nyilas Mihály. Úgy gondolom, a Szent Száva Általános Iskola is ezen a pályázaton részesült 2,5 millió dinár összegű támogatásban az épület központi fűtésének projektjére”. – fűzte hozzá.

Szakállas Zsolt arról szólt, hogy a Tartományi Kormány egyik stratégiai célja - az előző mandátumban és a jelenlegi mandátumban is - az oktatásba való beruházás, főként az iskolák infrastruktúrájába, és a Tartományi Kormány 2017. óta mintegy tíz millió dinárt ruházott be az Október 10. Általános iskolába.

14278_4.jpg 

„Az eszközök egy részének felhasználása az iskola infrastrukturális felszerelésébe történt, egy része pedig az oktatási intézmény egyes projektjeinek és programjainak támogatására. Meglátásom szerint nagyon fontos a hatalom valamennyi szintjének együttműködése az oktatási projektek esetében, mert anélkül nagyon nehéz lenne az összes igénynek eleget tenni, illetve a szükségleteket lefedni. Az iskolák prioritást képeznek a Szerb Köztársaságban, mint Vajdaság Autonóm Tartományban is, és nem csak az oktató-nevelő tevékenység esetében, hanem az infrastrukturális projekteket illetően is, hiszen nem létezhet színvonalas oktatás a diákok és a pedagógusok számára megfelelő munkakörülményeket biztosító épület nélkül.”- hangsúlyozta Szakállas Zsolt.

Đurić Kis Melinda, az Október 10. Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az iskolaudvar sportpályája már igen rossz állapotban volt és nem volt biztonságos a testnevelő órák megtartására.

„Köszönöm mindazoknak, akik felismerték a problémákat, amelyekkel ez az intézmény nap mint nap szembesült, és segítettek nekünk azok megoldásában, hogy tanulóink és mi mindannyian, akik itt dolgozunk, biztonságos közegben lehessünk.” – mondta Đurić Kis Melinda.

14278_5.jpg

Az Október 10 Általános Iskolában tett látogatáson jelen volt Kern Imre alpolgármester, Góli Csilla, Bognár Pásztor Hajnalka és Ercsi Hargita városi tanácstagok, valamint Magosi Zsuzsanna, a lakosság érdekérvényesítése és a helyi közösségekkel folytatott együttműködés szakterület polgármesteri tanácsosa.

14278_6.jpg