Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Meghozták a határozatot a települések bunyevác nyelvű elnevezéséről

2021.05.17.

A bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba való bevezetése alkalmából Szabadka város területén, a Bunyevác Nemzeti Tanács ma a Városháza kék termében díszülést tartott, melyen határozatot hozott a Szabadka város területén levő települések bunyevác nyelvű elnevezéséről. Az ülésen Stevan Bakić polgármester nevében jelen volt Sava Stambolić kabinetfőnök, aki ez alkalommal kijelentette, hogy a bunyevácok képviselői a Tanácsban eleget tettek törvényes kötelezettségüknek, hogy a saját nyelvükön meghatározzák a város területén levő települések hagyományos elnevezéseit, amelyek a tartományi és a városi hivatalos lapokban való közzétételt és az alapszabályba való beiktatást követően bunyevác nyelven is hivatalos elnevezésekké válnak.

14288_1.jpg

„Megtiszteltetés számomra és örömömre szolgál, hogy Stevan Bakić polgármestert képviselem a Bunyevác Nemzeti Tanács ünnepélyes ülésén, amely egyhangúlag, és azon törvény adta jogát érvényesítve, hogy meghatározza a nyelvén a város nevét, valamint a Szabadka város területén levő települések nevét, ezt meg is tette. Mi ma azért jöttünk el, hogy ezt támogassuk és egy történelmi esemény tanúi legyünk. Ami pedig alaki értelemben történik a továbbiakban a várost illetően, hogy ezeket az elnevezéseket közzéteszi Vajdaság AT Hivatalos Lapjában és Szabadka Város Hivatalos Lapjában, ezután pedig egy formális módosítással bekerülnek az alapszabályba, és ez a ténybeli jogi tények összehangolására vonatkozik, ezért nem lesz újabb közvita, annak ellenére sem, hogy ismét módosul az alapszabály. Amint ezek az elnevezések bekerülnek az alapszabályba, elmondhatjuk, hogy a bunyevác nyelv bevezetésének eljárása Szabadka város területén teljes mértékben lezárult. Elvárásaink szerint ez június közepéig megtörténik”, - emelte ki Sava Stambolić.

A Bunyevác Nemzeti Tanács mai ülésén, tette hozzá, hivatalosan is pecsét került arra, ami Szabadkán már évszázadok óta történik, ez pedig a különböző népek együttélése.

14288_2.jpg

„Ezzel a város egy jogi döntése lehetővé teszi, hogy mindazok a népek, akik Szabadka város területén élnek, főleg pedig a különös történelmi jelentőségűek, azonos bánásmódban részesüljenek. Ez az, ami kivételesen fontos. Ami pedig a mai napon meghatározásra kerülő településneveket illeti, el kell mondani azt is, hogy közismert, hogy Szabadka a történelem folyamán számos nevet változtatott. És a grad Subatica, ahogyan ez ma hivatalosan megállapításra került bunyevác nyelven, olyan elnevezés, amely évszázadokig jelen volt a bunyevác népnél, most pedig csak hivatalos lett”- mondta Sava Stambolić.

Annak hangsúlyozásával, hogy büszkeséget érez és boldogság tölti el, Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke kijelentette, minden bunyevácnak büszkeséget kellene éreznie és hovatartozását „úgy megélnie, ahogyan azt ennek a városnak, a tartománynak és az országnak a többi lakosa.“

14288_3.jpg

„Ez nem mindig volt így, hogy büszkén és szégyenérzet nélkül beszélnek saját nyelvükön. A bunyevác nyelv végre hivatalos is lett és egyetlen oka sincs annak, hogy azt ne beszélnénk, főleg a saját városunkban, nyilvánosan, hangosan és egyértelműen. Elmúltak azok az évtizedek, amikor ez nem volt társadalmilag kívánatos és igen gyakran a mai időkhöz nem illő konzekvenciákkal illették. De ez is helyreigazításra került”, - mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

14288_4.jpg