Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester megnyitotta a „Jasenovac koncentrációs tábor 1941-1945.“ kiállítást

2021.05.25.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városháza előcsarnokában megnyitotta a „Jasenovac koncentrációs tábor 1941-1945.“ elnevezésű kiállítást, amely a Szerb Köztársaság Védelmi Minisztériumának és Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériumának védnöksége alatt valósul meg. A kiállítás megnyitóján részt vett Mlađen Cicović, a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének vezetője és Tanja Tuleković, a Donja Gradina Emlékterület Közintézmény igazgatója.

14300_1.jpg

„Jasenováci mártírjaink emléke árnyában nem könnyű beszélni. Hálás vagyok az alkalomért, amit vendégeink a Boszniai Szerb Köztársaságból nyújtottak, hogy városunk is hozzájáruljon a szerb nép feletti usztasa népirtás áldozataira való emlékezés kultúrájához” - mondta a kiállítást megnyitva Bakić polgármester.

Ennek a megrázó kiállításnak a szerzői, emlékeztetett, Donja Gradinából jöttek, arról a területről, amely a jasenovaci táborok rendszerének fő kivégzőhelye volt és, ahol ma is a legtöbb áldozat nyugszik.

„Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a legkorszerűbb és legnagyobb emlékműkomplexum felépítését jelentette be a Boszniai Szerb Köztársasággal együttműködve, a jasenovaci áldozatok tiszteletére. Az áldozatok iránti emlékezet és tisztelet kultúrájának ezen legfontosabb emlékműve lényegi jelentőségű lesz az ártatlan szerbek, zsidók és romák „Független Horvát Államban” elszenvedett borzalmai történelmi igazságáért folytatott küzdelemben. Remélem, hogy városként ehhez a projekthez is hozzájárulhatunk” – emelte ki Bakić polgármester.

Szabadka tavaly ugyanebben a helyiségben volt a házigazdája a „Dijanina deca“ című kiállításnak, amely a szabadkaiakat Dijana Budisavljević nemes munkájával ismertette meg, mondta Stevan Bakić és hozzátette, hogy a ma megnyíló kiállítás annak a tábornak a szörnyűségeire emlékeztet bennünket, amely a legborzasztóbb módon jellemezte az NDH egész területén folytatott usztasák általi népirtást.

14300_2.jpg

„Szerbiában napjainkban az emlékezés kultúrája többé már nem egyének és egyesületek ügye, hanem az ország politikája és elhatározása. Ez a kiállítás a Védelmi Minisztérium és a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium védnöksége alatt valósul meg, Szabadka város pedig az az önkormányzat, amely az elsők között kapcsolódott be a projektbe, én pedig arra kérem minden polgártársamat, hogy jöjjön el és tekintse meg a világtörténelem legnagyobb borzalmának ezen megrázó tanúságait. A borzalomnak, melynek azokban a sötét években voltak Szabadkán is követői, akiknek egy másik megszállás és más szenvedések miatt nem volt lehetőségük saját gyűlölködő politikájukat ezen a területen kifejteni” – emelte ki Stevan Bakić.

Bakić polgármester kifejezte köszönetét a Védelmi Minisztériumnak és a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériumnak, és köszönetet mondott a kedves vendégeknek, a kiállítás szerzőinek, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének, amellyel Szabadka város pontosan olyan együttműködést folytat, ahogyan megállapodtak és bejelentették idén február közepén.    

„Más területeken is együttműködünk majd, de - mint azt Vučić elnök mondja – „Akinek nincs emlékezéskultúrája, annak a jövőhöz sem lehet ereje “. Ezért az ilyen témák és az ilyen események az együttműködés szerves részét kell, hogy képezzék” – üzente Bakić polgármester.

14300_5.jpg

Mlađen Cicović többek között elmondta, hogy e kiállításra, annak alapértékei mellett, az emlékezéskultúránkhoz való jelentős hozzájárulásként is tekint abban az időben, amikor az ember és a társadalom e fontos tulajdonságának ápolására és tiszteletben tartására egyre kevesebb idő és megfelelő mód van.

„Évtizedekig leplezték az igazságot Jasenovacról, egészen annyira, hogy a szomszédos államokban sem, hát még azoktól távolabb a világban, nem is tudtak e pokoli tábor, e borzalmas halálgyár létezéséről“ – emelte ki Cicović.

14300_3.jpg

Elmondta, hogy Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság együttműködése mindig jó és konstruktív volt, amely most a legmagasabb szinten van.

„Ez többek között a mi nemzeti és állami erőnk és képességeink biztosítéka is arra, hogy készen álljunk és soha ne engedjük meg az ilyen bűntettek megismétlődését a szerb nép felett, bárhol él is“ – hangsúlyozta Mlađen Cicović.

Tanja Tuleković elmondta, hogy a kiállítást több egység képezi, melyek időrendben tekintik át a történelmi eseményeket, és Donja Gradina a jasenovaci koncentrációs tábor legnagyobb vesztőhelye.

14300_4.jpg

Emlékeztetett arra, hogy a XX. század végén végzett becslések szerint csak Donja Gradinán a jasenovaci tábor mintegy 360.000 ártatlan áldozatát végezték ki, és 1946-ban a Világbizottság elaborátumot tett közzé a megszálló és annak segítői bűntetteinek megállapítására, melyben a megítélés szerint a jasenovaci koncentrációs tábor rendszerében 500.000 és 600.000 között van a meggyilkoltak száma, nyomatékosítva, hogy ez a szám soha nem lesz véglegesen megállapítható.

A „Jasenovac koncentrációs tábor 1941-1945.“ multimediális kiállítás, melynek szerzői Tanja Tuleković i Dejan Motl, június 15-éig tekinthető meg.

14300_6.jpg