Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bejelentették Szabadka Város Képviselő-testületének tizedik ülését

2021.06.02.

„A holnapi, tizedik képviselő-testületi ülés napirendjén tíz pont szerepel, melyek között a települési hulladék kezelésére vonatkozó rendelet meghozatala is. Amennyiben a testület meghozza ezt a rendeletet – és remélem, hogy ez így lesz, ez megteremti majd a jogi feltételeket ahhoz, hogy a Regionális Hulladéktároló Kft. teljes kapacitással üzembe lépjen“ – mondta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Városháza Médiaközpontjában ma megtartott sajtótájékoztatón, a képviselő-testület tizedik ülése alkalmából, amelyre csütörtökön, 2021. június 3-án 9.00 órai kezdettel kerül sor.

14314_1.jpg

Megjegyezvén, hogy a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. ma is az egyik legkorszerűbb hulladéklerakó Szerbiában, dr. Pásztor Bálint emlékeztetett arra, hogy ez a vállalat még nem létezett, azaz még nem működött abban az időben, amikor a jelenleg hatályos hulladékkezelési rendeletet meghozták.

„E rendelet lényege, hogy új hulladékszállító járműveket és megfelelő gyűjtőedényeket fognak vásárolni és növelik az alkalmazottak számát is. A rendelet pontosítja a hulladékkezeléssel kapcsolatos alapfogalmakat, módszereket és az abban részt vevőket, és a regionális hulladéktároló itt jelenik meg először a hulladékgazdálkodási rendszerben. Természetesen mindez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Az új rendelet összhangban áll a hulladékgazdálkodási törvénnyel, de az egyes helyi közösségeket még be kell vezetni ebbe az új rendszerbe. Mindaddig, amíg nem térünk át teljesen ennek az új rendeletnek az alkalmazására, a régi rendelet egyes részei is érvényben maradnak, és az új rendszer fokozatosan kerül majd alkalmazásba, a lakossággal együttműködésben – mondta dr. Pásztor Bálint.

Az ötödik napirendi pontról, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat működési terve első módosításának jóváhagyásáról szólva az elnök elmondta, hogy ez a pont azért rendkívül fontos, mert Szabadka város pályázni kíván a Tiszta Szerbia elnevezésű program keretében, amely a Szerbia és Kína között létrejött hitelszerződésből lesz finanszírozva.

„Jelenleg folyamatban vannak az előkészületek a helyi önkormányzatok második csoportjára vonatkozóan, amelyek közé a szabadkai önkormányzat is tartozik. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatnak módosítania kell a működési tervét, mert eszközökre van szükség a tervdokumentáció kidolgozására, ami 8,9 millió dinárt igényel. Ennek az összegnek a felét az önkormányzat fedezi saját eszközeiből, míg a másik felét, majdnem 4,5 millió dinárt a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, ami miatt a működési terv módosítására van szükség. Ha Szabadka város eredményesen szerepel a Tiszta Szerbia elnevezésű program keretében meghirdetett pályázaton, a városi képviselő-testület pedig megteremti a jogi feltételeket, az elmúlt öt évtized legnagyobb méretű fejlesztési beruházásait hajthatjuk végre a vízvezetéken és a csatornahálózaton. A terv szerint 110 km csatornahálózat épül – 50 km Szabadkán, 10 km Palicson, 25 km Bajmokon és 25 km Csantavéren. Bajmokon és Csantavéren szennyvíztisztító is épül” – jelentette be dr. Pásztor Bálint.

14314_2.jpg

Az ülésen, mint mondta, meghozatalra kerül a Szabadka város 2020. évi egységesített zárszámadásáról szóló rendelet, valamint a Szabadka város alapszabályának módosításáról szóló rendelet.  

A képviselő-testület negyedik alkalommal foglalkozik Szabadka város alapszabályának módosításával. Ennek a napirendi pontnak az elfogadásával befejeződik az alapszabály módosításának eljárása, illetve a bunyevác, mint negyedik hivatalos és egyenrangú nyelv bevezetése a szabadkai önkormányzat területén. A képviselő-testület előző ülésén módosult a város alapszabálya, hivatalos és egyenrangú használatba került a bunyevác nyelv. Ezt követően a Bunyevác Nemzeti Tanács május 17-én határozatot hozott a települések hagyományos elnevezéseiről bunyevác nyelven Szabadka város területén és ezek az elnevezések megjelentek Vajdaság AT május 19-ei Hivatalos Lapjában és Szabadka Város Hivatalos Lapjában. Alapszabályunk táblázatban tartalmazza az összes települést, illetve azok elnevezését minden hivatalos használatban levő nyelven, és ezt a táblázatot kell kiegészítenünk egy oszloppal, amelyben a települések bunyevác nyelvű elnevezése szerepel. Szabadka Város Képviselő-testülete tehát csak egy deklaratív rendeletet hoz” – szögezte le dr. Pásztor Bálint.