Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka város és a belgrádi Orosz Ház között kulturális együttműködés

2021.06.02.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Jevgenyij Baranovval, a Belgrádban működő Orosz Ház Tudományos és Kulturális Központ igazgatójával, akivel a Szabadka város és az Orosz Ház közötti kulturális együttműködésről, a művelődési programok és tudományos tartalmak kölcsönös cseréjéről, valamint a különféle tudományos és kulturális projektek közös megszervezéséről és koordinálásáról beszélgettek. A találkozón, amelyre a „75 évvel később” című dokumentumfilmnek a Városháza dísztermében megtartott bemutatója után került sor, részt vettek Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, és a szabadkai Aleksandar Nevski Szerb – Orosz Baráti Kör vezetősége is. A film a szabadkai Dragoljub Kapor és egy orosz nő, Marija Melnyicsenko meghjató történetét dolgozza fel az 1944/45-ös háborús események tükrében.

14317_1.jpg

A Városháza zöld termében megtartott találkozót követően Srđan Samardžić a „75 évvel később” című film vetítése előtt az önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében köszöntötte a díszteremben egybegyűlteket, és megköszönte az Aleksandar Nevski egyesületnek, hogy ily módon örökítette meg elődeink második világháborúban vívott hősies harcát és azt a testvéri segítséget, amivel őket ebben az orosz nép támogatta.

„Köszönetet mondanék a belgrádi Orosz Háznak is a támogatásért, amit velünk együtt e filmért nyújtott. A nácizmusnak és fasizmusnak nevezett gonosz, mint már annyiszor a történelem során, csak más néven, megpróbálta legyőzni a jót. A sötétség a fényt. A hazugság az igazat. De végül a szeretet nyert. A felebarát iránti szeretet. A szeretet, amely szívvel áll ki a szuronyok ellen, amely imádsággal és énekkel válaszol a kísértésekre és szenvedésekre. Tiszta lélekkel és az igazak erejével.

A ma esti ünnepséget - tette hozzá - minden szabadkai hősünk tiszteletére és dicsőségére tartjuk meg, akik életüket a Vörös Hadsereg katonáival együtt feláldozták a szabadságért, de az örök emberi értékekért és civilizációs vívmányokért is.

14317_2.jpg

„Őket mindnyájukat ma e harc egyik utolsó élő tanúja képviseli itt körünkben, a szabadkai Dragoljub Kapor, aki 95 évével, élettörténete révén tanúskodhat ezekről az eseményekről. De ugyanakkor tanúskodhat arról is, hogy egykor a felszabadítók emléke milyen erőteljes volt, és idővel hogyan halványult, majd a tiszteletadások is egyre ritkultak, hogy végül már méltatlanokká váljanak e hőstettekhez“ emelte ki Samardžić.

Hangsúlyozta, hogy ezt az igazságtalanságot az elmúlt években úgy Szabadkán, mint egész Szerbiában igyekszünk helyrehozni.

„Mi erősítjük az emlékezés kultúráját. A nagy évfordulókat és a nagy embereket úgy ünnepeljük, ahogyan azt megérdemlik. E szabadkai harcos értékes emlékeit ez a projekt megmentette a feledésből. Így sikerült megőrizni ezt a bátorságról, hazaszeretetről és az orosz néppel közös testvéri összefogásról szóló történetet“ – mondta Srđan Samardžić.

Alla Bartošić, az Aleksandar Nevski Szerb – Orosz Baráti Kör elnöke elmondta, hogy a társaság június 3-án ünnepli fennállásának 16. évét, és hogy a „75 évvel később” című film az Oroszország és Szerbia között évszázadok óta fennálló lelki rokonságról és a két nép közötti barátságról szól.

14317_3.jpg

„A filmet tavaly, a fasizmus feletti győzelem 75. és a társaság fennállásának 15. évfordulója alkalmából kezdtük forgatni, de a jól ismert okok miatt csak az idei győzelem napja előtt tudtuk befejezni. Azt szeretnénk, hogy mindaz, ami a második világházborúban megtörtént, soha többé ne ismétlődhessen meg, de minden időkre megőrizzük azt tudatunkban és lelkiismeretünkben, átadva utódainknak, örök tapasztalatként – mondta Alla Bartošić.

14317_4.jpg

Jevgenij Baranov, a Belgrádban működő Orosz Ház Tudományos és Kulturális Központ igazgatója többek között köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a film létrejöttéhez és kiemelte, hogy az Orosz Ház több évtizedes munkájával erősíti a Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatokat és az emlékezés kultúrája terén fennálló együttműködést.

Az esemény keretében felléptek a U kulturno-umetničkom delu pograma nastupili su hor SPC „Sveti Roman Melod kórus, Tanja Guteša szavaló és Olga Pugacsova Mon Mirage stúdiójának Rjabinuska csoportja.

14317_5.jpg