Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke megnyitotta a 15. Palicsi Nemzetközi Ultramaratont

2021.06.05.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma Palicson, a Vidagó előtt megnyitotta a 15. Palicsi Nemzetközi Ultramaratont. A képviselő-testület elnöke és Goran Čegar, a Szerb Atlétikai Szövetség koordinátora szimbolikus szalagvágással megnyitották az ultramaraton versenyt, amelyen az idén mintegy 80 sportoló vesz részt nyolc országból. A hatórás és 24 órás futamok pontban déli tizenkettőkor indultak, a tizenkét órás és a 100 kilométeres ultramaraton versenyzői éjfélkor kezdenek, vasárnap reggel hat órakor pedig az 50 kilométeres futam veszi kezdetét. A versenyek nemzetközileg hitelesített útvonalakon folynak, és a 24 órás, az 50 és 100 kilométeres futamok egyben országos bajnokságnak és a világbajnokság selejtezőjének is számítanak. A nemzetközi versenyt a Szerb Ultramaraton Szövetség , a Paligo Palus Ultramaraton Klub és a Szerb Atlétikai Szövetség szervezték.

14339_1.jpg

Dr. Pásztor Bálint elmondta: nagy megtiszteltetés a számára, hogy az idén is részt vehet a Palicsi nemzetközi Ultramaraton megnyitóján, a Palics-tó partján, és hozzátette, hogy ez a sportrendezvény Jánosi Elvirának köszönve vált hagyományossá, aki az ultramaraton versenyeken a mai napig világviszonylatban is emlékezetes eredményeket ért el.

„Jánosi Elvira 1995-ben megérdemelten elnyerte Szabadka város Pro Urbe díját, majd miután befejezte aktív sportolói pályáját, edzőként és az ultramaraton verseny szervezőjeként tevékenykedett tovább. neki köszönve lehetünk mos házigazdái az országos bajnokságnak, amely egyben a világbajnokság selejtezője is. Köszönttel tartozom a Szerb Atlétikai Szövetségnek és koordinátorának, Goran Čegarnak, a Szerb Ultramaraton Szövetségnek és a Paligo Palus Ultramaraton Klubnak – mondta Dr. Pásztor Bálint.

14339_2.jpg

Tegnap lepleztük le Bíró Károly, Szabadka egykori polgármesterének szobrát, aki 1902-től 1918-ig vezette a várost, és ez idő alatt nem csak Szabadka büszkesége, a Városháza épült meg, de Palis is olyan építményekkel gazdagodott, mint a Vigadó, a Zenepavilon, a Női strand és a Víztorony.

„Ezt azért említettem, mert mindezek az épületek az ultramaraton pályája mellett állnak, így mondhatjuk, hogy az ultramaraton futók éppen a legszebb épületeink környezetéből startolnak. A versenyzőknek minden jót, kedvező időjárást és kiváló időeredményeket kívánok” – mondta dr. Pásztor Bálint és hozzátette, hogy a rendezvényt Szabadka Város Önkormányzata is támogatta, majd átadta Jánosi Elvirának a város zászlóját.

14339_3.jpg

A jelenlévőket üdvözölték és a 15. Palicsi Nemzetközi Ultramaraton résztvevőinek sok sikert kívántak Dobó Márta, a Palics Helyi Közösség Tanácsának elnöke és Goran Čegar, a Szerb Atlétikai Szövetség koordinátora is.

14339_4.jpg

Ez a sportrendezvény, amit hagyományosan június 5-én és 6-án rendeznek meg Palicson, az elmúlt években elnyerte a Nemzetközi Ultramaraton Szövetség (IAU) bronz elismerését is. A verseny szerepel a nemzetközi versenynaptárban, és az itt elért eredményeket jegyzik a nemzetközi ranglistán.

14339_6.jpg

A 15. Palicsi Nemzetközi Ultramaratonon elért eredmények

A huszonnégy órás ultramaratont (Szerbiai Bajnokság 24 órás – szenior kategóriában) Mihal Šulja (47) a tavalyi, 14. nemzetközi ultramaraton győztese nyerte meg. Šulja 404 kört tett meg és összesen 214 kilométert futott le. A második helyezett Saša Gacik volt, míg a harmadik helyen Miljan Dimitrijević végzett.

Az országos bajnokság 24 órás női szenior kategóriájában az első helyet az idén is Valentina Nejković 44 éves sportoló szerezte meg, aki 258 kört tett meg, második Vitaminka Zrnić lett, míg harmadikként Zorica Vukov, a palicsi Paligo Palus Ultramaraton Klub tagja futott be. Abszolút kategóriában a romániai Ramona Ianas a győztes, 349 lefutott körrel.

14339_7.jpg

A 100 kilométeres futamban, amelyben a Szerbiai Bajnokságra lehetett pontokat szerezni, Veljko Popović volt a legjobb.

Az 50 kilométeres országos versenyen végig szoros küzdelem folyt a bajnoki címért. A férfiak közül végül Miloš Dragović lett az első, megelőzve a palicsi Paligo Palus UK tagját, Halász Edvárdot, valamint Uglješa Nikolićot, aki a harmadik helyen végzett.