Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Így szóltak elődeink című kiállítás és bemutatták Igor Mirović Povratak u Logos című könyvét

2021.06.07.

A Szent Száva Szerb Művelődési Központban ma este megnyílt a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács által rendezett Így szóltak elődeink (Tako su govorili naši preci) című kiállítás, és bemutatták Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnökének Povratak u Logos című könyvét. A kiállítást, melynek célja korszerű módon bemutatni és aktualizálni a szerb nép kiemelkedő történelmi alakjait és korszakait Montenegróban, Dragan Stanić, a Matica Srpska elnöke nyitotta meg, és az egybegyűlteket üdvözölte Momčilo Vuksanović, a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács elnöke is. A Povratak u Logos könyv szerzője, Igor Mirović mellett a könyvbemutató vendégei voltak Dragan Stanić, valamint Budimir Dubak és Selimir Radulović írók. A kiállítás megnyitón és a könyvbemutatón jelen voltak Stevan Bakić polgármester és Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is.

14342_1.jpg

Momčilo Vuksanović elmondta, hogy a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács több mint 20 éve harcol a szerb nép hagyományos értékeinek megőrzéséért Montenegró területén.

14342_7.jpg

„Az Így szóltak elődeink című kiállítás viszonyulásunk azokhoz a problémákhoz, melyekkel szerbekként szembesülünk Montenegróban. Igyekszünk megmutatni, hogy a szerb nép évezredek óta jelen van Montenegró területén. Egyértelműen erre utalnak az idézetek is ezeken a pannókon, és ilyet egyetlen másik nép vagy nemzeti közösség sem tud felmutatni Montenegróban. Az idézetek többek között Szent Jovan Vladimirtől, Petar Lubardától és a megboldogult Amfilohije mitropolitától származnak. Köszöntetet szeretnék mondani a Szerb Kormánynak és a Tartományi Kormánynak a segítségükért, mert mi már öt éve teljesen ki vagyunk rekesztve a montenegrói állami intézményekből, mert a saját népünk felé fordultunk“ – mondta Vuksanović és hozzátette, hogy a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács az elmúlt két évtizedben a kiadói tevékenység révén jelentős erőfeszítéseket tett, hogy a szerb nép Montenegróban megőrizze önazonosságát.

Dragan Stanić a kiállítás megnyitóján azt mondta, mindannyiunknak úgy kellene ápolnunk az emlékezés kultúráját, hogy a dolgokra úgy emlékezzünk, ahogyan azok megtörténtek, anélkül, hogy hamisítványokat gyártanánk.

14342_3.jpg

„Az Így szóltak elődeink című kiállítás éppen ezt teszi – leleplezi a hamisítványokat. Erre a kiállításra szükség van, hogy emlékeztessen bennünket arra, milyen is Montenegró: hogyan gondolkodott, hogyan érzett, miért tette kockára a létét. Legyen Montenegró független állam az idők végezetéig, de ne tagadja meg azt, hogy ugyanazon nép, ugyanazon kultúra részei vagyunk, ugyan azt a nyelvet beszéljük és egy valláshoz tartozunk. Gyakorlatilag mindenünk azonos, csupán olyan apróságok különböztetnek meg bennünket, amelyekre kár időt pazarolni. Közösen kell munkálkodnunk és közösen kell a jövőt építenünk, közös kulturális teret hozva létre, és erősödve gazdasági, államjogi, és minden más tekintetben“ - mondta Dragan Stanić.

14342_4.jpg

Igor Mirović a könyvbemutató előtt elmondta az újságíróknak, hogy legutóbbi, harmadik verseskötetében, amely a Povratak u Logos címet viseli, azokat a gondolatait gyűjtötte egyben, amelyeket a világban történő aktuális eseményekről és azokról a kihívásokról fogalmazott meg, melyekkel az egyszerű ember szembesül.

„Egyes versek szinte látnokiak, ugyanis 2019 novemberében írtam egy verset a barlangok mélyéről ránk leselkedő vírusokról, és most, amikor ezek a vírusok kissé lecsendesedtek, kihasználtuk az alkalmat, hogy bemutassuk ezt a kötetet, és tulajdonképpen az életemnek ezt a másik oldalát. Azt az oldalát, amely már középiskolásként is megvolt, ugyanis a nyolcvanas években részt vettem a költészeti találkozókon, és ifjúkoromban voltak irodalmi sikereim“ – mondta Mirović.

14342_5.jpg

Emlékeztetve arra, hogy 1994-ben jelentette meg első verseskötetét (Nebo nad Vizantijom), 2004-ben pedig a másodikat (Kremen plamen), Mirović elmondta, hogy a most aktuális harmadik könyve, a Povratak u Logos az ember belső nyugtalanságaival vívott örök küzdelméről, a saját életünk és szerepünk felülvizsgálatáról szól.

„A versek egy részének van nemzeti felhangja is, ezek Svetozar Miletićről, Jaša Tomićról és a vajdasági szerbek történelmének legjelentősebb alakjairól szólnak. A könyvem utolsó ciklusa mentén készül már az új kötetem is, amely reményeim szerint az idei év végén lát majd napvilágot, Razgovori u svetioniku cím alatt. A ma bemutatásra kerülő könyvemnek az utolsó ciklusa, a „Világítótornyok” – tulajdonképpen meg kellene hogy világítsa a jövőbe vezető utat“ – mondta Igor Mirović.

14342_6.jpg