Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka megünnepelte a Mennybemenetel napját

2021.06.10.

A szabadkai pravoszláv hívők ünnepélyes keretek között ünnepelték meg a Spasovdant, Az Úr mennybemenetele templom ünnepnapját, amelyet e templom 18. századi felépülése óta a város sajátos ünnepeként tartanak meg. Az idei ünnep házigazdájának és komájának szerepét Stevan Bakić, Szabadka polgármestere töltötte be.

14350_1.jpg

Az ünneplés szentmisével kezdődött, melyet Miodrag Šipka esperes, az újvidéki egyházmegye első helytartója vezetett szabadkai, újvidéki és más városok papjainak segédszolgálatával. Az imában részt vett Zaharije atya is, az ősi Bođani kolostor szerzetese.

Az ünnepi istentiszteleten Bakić polgármester és felesége mellett részt vettek a városi képviselő-testület tanácsnokai, polgármesteri tanácsosok, városi tanácstagok, a polgármesteri kabinet főnöke, közintézmények vezetői, közvállalatok igazgatói, a városi közigazgatási hivatal titkárai, hagyományőrző egyesületek képviselői, valamint Zdenko Grubor, a szabadkai ferences kolostor rendházfőnöke és Karmine Taralo az Olasz Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Valamivel tíz óra után, a körmenet, melyet a polgármester vezetett, végigvonult a városközpont utcáin, megállva a Városháza előtt és a Jovan J. Zmaj és a Đuro Đaković utcák kereszteződésén, ahol felolvasást tartottak az evangéliumból és minden szabadkai lakos egészségért, előmeneteléért és javáért imádkoztak.

14350_2.jpg

Dušan Đukić első lelkész, szabadkai érseki helytartó beszédében megköszönte Bakić polgármesternek a komaságot és kiemelte, hogy az ő és a családja által adományozott egyházi öltözékből álló ajándék a papok és a diakónus számára értéket jelent a közösségnek, mert istentiszteletre szolgáló viseletről van szó, amire minden papnak szüksége van és sok évig szépítik majd a legrégebbi szabadkai templomban tartott szentmiséket.

Az esti istentiszteleten Bakić polgármester átadta a komaság tisztségét a Rankov családnak, amely ezt a nagy megtiszteltetést jövőre viseli. A polgármester ez alkalommal megköszönte az idei komaságra történő megválasztásával kapott bizalmat és megtiszteltetést, és hozzátette, hogy megválasztásáról erre a szerepre még a polgármesteri tisztégébe való lépése előtt született döntés. Ezt követően emlékeztette a jelenlevőket, hogy az Úr mennybemenetelét Szabadkán közel három évszázada ünneplik, mióta 1726-ban megépültek az ennek az ünnepnek szentelt templom boltozatai.

14350_3.jpg

„Minden szerb, aki erre a tájra jön, akár a XVI., akár a XVIII., akár a XX. században, vagy akár most, először is a vallásáról gondoskodott. Arról, hogy megőrizze és megerősítse azt, hogy otthont emeljen neki és széppé tegye azt. Templomot, amely mindannyiunkat összefog, ahogyan egymással, úgy azokkal is, akik eltávoztak közülünk és azokkal, akik még meg sem születtek. Évtizedekig volt rossz állapotban ez az épület, most azonban csodálatosan szép lett a hűséges nép erőfeszítései és adakozása, valamint az önkormányzat és a köztársaság támogatása által” – emelte ki Bakić polgármester.

E szavai után kitért Szabadka viszonyára a Szerb Pravoszláv Egyházzal és annak vezetőivel.

„Szabadkának különleges viszonya volt a megboldogult Irinej pátriárkával, őszentsége Portfirije pátriárka pedig az ő méltó utóda, akit a szabadkaiak szintén jól ismernek és akivel az egyház és az állam viszonyának előmozdítása a legjobb irányban folytatódik mi hívők, mindannyiunk örömére” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

14350_4.jpg

Komasági tisztségét átadva a Rankov családnak, kiemelte az ő hozzájárulásukat a szabadkai szellemiséghez és a vendéglátó tevékenységhez és azt kívánta, hogy ez a nagy megtiszteltetés hozzon nekik örömet, egészséget és megváltást. A templom ünnepére gratulálva még egyszer az egybegyűlteknek a polgármester kihangsúlyozta, hogy Szabadka város és ő maga személyesen is mindig itt lesz, mind a Szerb Pravoszláv Egyház, mind a Bácskai Egyházmegye, mind pedig a Szabadkai Főegyházmegyei Helytartóság számára.

Az esti istentiszteletet művelődési műsor követte a templomudvarban, melyen hagyományos és egyházi énekek csendültek fel a Sveti Roman Melod templomkórus és sok fiatal szabadkai előadásában.

14350_5.jpg