Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés a Véradók Világnapja alkalmából

2021.06.14.

A Vöröskereszt Szabadkai Szervezete ma megemlékezett június 14-éről, a Véradók Világnapjáról, és ez alkalomból plaketteket osztottak mindazoknak, akik az 35, 50, 75 és 100 alkalommal adtak vért, valamint azoknak a kollektíváknak, melyek kiérdemelték az önzetlenségért járó elismerést. A Városháza dísztermében megtartott alkalmi ünnepségen a véradóknak nemes tettükért az elismerést Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić adta át.

14357_1.jpg

A díszteremben egybegyűltekhez szólva Bakić polgármester Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik ma önzetlenségükért és emberségükért megérdemelt elismerésben részesülnek.

„Több tucat, sőt, több száz alkalommal vért adni, tiszteletet érdemlő, nemes tett, amit társadalmunknak mindenképpen értékelnie kell. Az önök emberségének értéke soha sem volt egyértelműbb, mint a világjárvány idején, melynek legsúlyosabb részét, reméljük örökre magunk mögött tudhatjuk. Egészségügyi rendszerünk önökre mindig számíthatott, amikor életeket mentő vérre volt szükség. Ma itt önöknek is el szeretném mondani, hogy városuk támogatására mindig számíthatnak“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

Elmondta, hogy a város idei költségvetésében 1,68 millió dinárt irányoztak elő az önkéntes véradási akciók megszervezésére. Kihangsúlyozta, hogy a Vöröskereszt Szabadkai Szervezete a lehető legmagasabb szinten folytatja küldetését, igazi partnerként, fáradhatatlanul munkálkodva azon, hogy Szabadka Város Önkormányzatával együtt javítsa a szabadkaiak egészségét és életminőségét.

14357_2.jpg

„Az idén gyakori vendég voltam a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének ünnepségein, de nem csupán azért, mert az idén ünnepli fennállásának 135, évfordulóját, hanem mert a helyi vezetőség őszinte elhivatottsággal szervezi magas színvonalú akcióit, ami különösen a 2020. év legnehezebb napjai alatt bírt jelentőséggel, amikor közös erővel igyekeztünk könnyíteni városunk lakóinak mindazon gondjait, amit a járvány hozott magával“ – mondta Bakić.

Még egyszer gratulálva mindazoknak, akik ma elismerésben részesültek, a polgármester kihangsúlyozta, hogy tudja, e nemes tettet nem a dicsőség miatt vállalják.

„Ezt az elismerést mi ma elsősorban hálánk jeléül osztjuk ki, és azért, hogy másokat is arra ösztönözzünk, hogy kövessék az önök példáját, mint ahogy mi magunk is igyekszünk majd véradókká válni, ha eddig még nem voltunk véradók, illetve hogy még több vért adjuk, ha már van véradói tapasztalatunk“ – üzente Stevan Bakić polgármester.

Dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének titkára elégedettségének adott hangot, amiért Szabadka Város Önkormányzatával közösen sikerült megszervezni ezt az eseményt, amellyel kifejezhetjük mély tiszteletünket és köszönetünket városunk minden önkéntes véradójának, akik emberségükkel, önzetlenségükkel és emberszeretetükkel több ezer életet mentettek.

14357_3.jpg

„Köszönettel tartozom önöknek, mindazok nevében, akiknek megmentették az életét, vagy enyhítettek szenvedésein. Ma, a Véradók Világnapján élünk az alkalommal, hogy az önkormányzat és a Vöröskereszt Szabadkai Szervezete nevében, és a Szerbiai Vöröskeresztnek a véradók részére adományozott elismerésekről szóló szabályzata alapján köszönetet mondjunk mindazoknak a véradóknak, akik a tavalyi évvel bezárólag 35, 50, 75. vagy 100 alkalommal adtak vért, de nem feledkeztünk meg azokról sem, akik ezt eddig több mint százszor tették meg. Hálánkat elismerésekkel, plakettekkel és szerény ajándékokkal fejezzük ki, azzal a reménnyel, hogy a véradók minden további világnapját együtt ünnepeljük, minél nagyobb számban, hogy városunk a kultúra városa és a sport városa mellett elnyerje az emberség városa elismerő elnevezést is“ – mondta Siniša Trajković.

A Városháza dísztermében megjelenteket üdvözölte dr. Anastazija Mrđa, a Szabadkai Közkórház Transzfuziológiai Szolgálatának vezetője is.

14357_5.jpg

Az önkéntes véradás népszerűsítésében a 2020. évben elért eredményekért a Vöröskereszt három kategóriában osztotta ki az „Önzetlenségért” plakettet, amit az idei évben a középiskolák közül az Ivan Sarić Műszaki Iskola, a települések közül Csantavér, a cégek és intézmények kategóriában pedig a Pionir édességgyár érdemelt ki.

14357_4.jpg