Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kerekasztal beszélgetést tartottak „Az intézményekbe vetett bizalom“ - Kinek jelentsük az erőszakot? címmel

2021.06.15.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma a Városháza dísztermében prof. dr. Zoran Pavlović tartományi ombudsmannal közösen kerekasztal beszélgetést tartottak „Az intézményekbe vetett bizalom“ – Kinek jelentsük az erőszakot? címmel. Az összejövetel célja átfogó képet alkotni a problémáról és az azzal kapcsolatos igényekről, valamint záradékokat és közös javaslatokat dolgozni ki az emberi jogok és a gyermekek jogainak fejlesztése és megfelelő védelme érdekében.          

 14359_1.jpg

Az eseményt megelőzően Pásztor Bálint az újságíróknak elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a tartományi ombudsman éppen Szabadkát választotta helyszínül az összejövetelhez, melynek témája sajnos még mindig aktuális és még mindig jelen van társadalmunkban, ez pedig az erőszak, az intézményekbe vetett bizalom, és annak kérdése, hogy kinek jelentsük az erőszakot.

Bár megjegyezte, hogy az erőszakos cselekedetek tekintetében Szabadka nem tér el jelentősen a tartományi és az országos átlagtól, elmondta, hogy a kortárs erőszak, a családon belüli erőszak, mint az erőszak többi formája is jelen van társadalmunkban, ugyan úgy, mint más közösségekben is.

„Társadalmunkat számos frusztráció terheli, ami tipikus a tranzíciós országokra. Ezért jó, hogy vannak ilyen összejövetelek, melyeken jelen vannak a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok, szociális intézmények, az egészségügyi és oktatási intézmények képviselői, továbbá a sajtó és a civil társadalom képviselői is. E témát illetően a médiákat és a politikusokat is óriási felelősség terheli, függetlenül attól, hogy helyi, tartományi vagy országos szintről van-e szó“ – mondta Pásztor Bálint.

14359_2.jpg 

Hozzátette, hogy egy konferencia nem képes csökkenteni az erőszakot a társadalomban, de mindenképpen figyelmeztethet e probléma jelenlétére.

„Törvényhozásunkban történtek előrelépések, és úgy vélem, hogy viszonylag jók azok a törvényeink, amelyek ezt a területet szabályozzák, de mint az élet többi területén, itt is a jogszabályok alkalmazásával van gond. Hiszem, hogy a releváns államigazgatási szervekkel, intézményekkel és szervezetekkel együttműködve, sikerül majd bizonyos mértékig csökkentenünk az erőszak jelenlétét, továbbá elérnünk azt, hogy az áldozatok nagyobb számban jelentsék ezeket az eseteket az illetékes hatóságoknál, mert anélkül nem tudunk harcolni az erőszak ellen“ – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Zoran Pavlović tartományi ombudsman elmondta, hogy Szabadka az a hely, ahol pályafutása során először beszélt erről a témáról, tíz évvel ezelőtt, az „Állítsuk meg az erőszakot” és a „Zéró tolerancia az erőszakkal szemben“ projektek keretében.

14359_3.jpg

„Ez egy folyamatos munka, úgy a saját magam részéről, mint annak az intézmények a részéről is, melyek élén jelenleg állok. Anélkül, hogy mindannyian összefognánk, kezdve a sajtótól, a szakembereken keresztül a civil társadalomig, nem tudjuk ezt elérni, vagyis hogy zéró toleranciát tanúsítsunk az erőszakkal szemben. Ahhoz, hogy közös záradékokat hozzunk, közösen kell dolgoznunk a probléma megoldásán. Ez nem egy új téma, és nem egy látványos dolog, amiről eddig még soha nem volt szó, de tény, hogy dolgoznunk kell a megelőzésen. Mert nem fogunk eredményeket elérni, ha nem dolgozunk a megelőzésen és nem készítjük elő azokat az eljárásokat, melyek szerint nem csak az államigazgatási szerveknek, de mindazoknak el kell majd járniuk, kiknek szívügye a jólét – a felnőtteké és a gyermekeké is“ – mondta Zoran Pavlović.

14359_4.jpg

Az újvidéki és szabadkai összejövetelek után a tartományi ombudsman ugyanerre a témára szervez majd kerekasztal beszélgetést Mitrovicán is, majd ezt követően a plenáris ülésen, amit a tartományi ombudsman őszre tervez megtartani, összegzik mindhárom kerekasztal beszélgetésen meghozott záradékokat, illetve ajánlásokat és javaslatokat hoznak, melyek hozzájárulhatnak az intézményekbe vetett bizalom növeléséhez, a releváns szereplők hatékonyabb koordinációjához és együttműködéséhez, az emberi jogok védelme és fejlesztése érdekében.