Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Hamarosan megrendezik a Palicsi Hangjegyecskék Zenés és Táncos Gyermekfesztivált

2021.06.15.

„Pénteken, június 18-án Palicson zenés-táncos gyermekfesztivált tartanak Palicsi Hangjegyecskék néven, amelyen nagy számban vesznek részt gyerekek nem csak Szabadkáról, de Újvidékről és Belgrádból is. A fesztivál Szabadka Város Önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jött létre, az inklúzió fejlesztésének egy formájaként. Eddig 15 intézmény jelezte részvételét, köztük iskolák, szociális egyesületek és intézmények, a fesztivált pedig Stevan Bakić fogja megnyitni“ – tájékoztatta az újságírókat Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a Városháza Médiaközpontjában ma megtartott sajtókonferencián.

14364_1.jpg

Hozzátette, hogy az önkormányzat elsősorban azért támogatja a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolát e jelentős rendezvény megszervezésében, mert Szabadka egy olyan hely, ahol a különbözőséget megértik, elfogadják, tisztelik, és ahol a különbözőségekkel együtt élünk.   

„Nagyon fontos, hogy az iskolás gyerekek és a fogyatékkal élő gyerekek megértsék, mit jelenteken egymásnak és mennyire fontosak egymásnak, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy megtanulják értékelni és hálát érezni mindazért, amink van, hogy együtt érezzenek mások küzdelmével, és tiszteljék a kitartást és az emberi szellem győzelmét amikor látják, hogy egy fogyatékkal élő gyermek hogyan küzd a céljaiért, és hogyan éri el azokat“ – mondta Jasmina Stevanović.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy sikeres legyen a felzárkóztatás az oktatásban, mert Szabadka város azt szeretné, hogy ezeknek a gyerekeknek legyen életük az otthonaikon kívül is, hogy szocializálódjanak, hogy barátkozzanak más gyerekekkel, és hogy együtt nőjenek fel.

14364_2.jpg

„Az emberek közötti kapcsolatteremtés, a határok eltörlése, az előítéletek és szinergiák leküzdése – mindezek igen fontos tényezők, és ezek vezéreltek bennünket ennek az eseménynek a létrehozásában, amely azt az egyetemes célt szolgálja, hogy a lehető legszebb módon mutassuk be a közös tevékenység szépségét és értékét, valamint az alapvető értelemben vett befogadást” – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola igazgatónője, Dragana Vučković elmondta, hogy szerinte megérett a pillanat arra, hogy az iskola, a szülők és a szabadkai önkormányzat  közösem együttes erővel lépjenek fel, és hogy egy közös tevékenység révén, amelyben részt vesznek az iskolák, a speciális iskolák és tagozatok, a szervezetek és egyesületek, megmutassák, hogy tudnak versengeni is.

14364_3.jpg

„Ez egy nagy lépés afelé, hogy megmutassuk a város ezen kapacitásait is. Hogy megmutassuk: a felzárkóztatás nem egy olyan dolog, amiről csupán beszélünk, amiről álmodozunk, olvasunk vagy csevegünk, hanem hogy az inklúzió meg is valósul, különösen amikor erről a környezetről van szó. Ebből született az ötlet, hogy szervezzük egy gyermekfesztivált, amit a zene és mozgás fesztiváljának neveztünk el. Mindez azonban csak az ötlet szintjén maradt volna, ha a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság nem támogatta volna ezt a kezdeményezést. Ezzel az ötlettel felkerestük az önkormányzatot is, ahol támogatásra találtunk, amire abban a pillanatban nagy szükségünk volt. Így az önkormányzattal közösen megkezdtük, és remélhetőleg néhány nap múlva sikeresen meg is valósítjuk majd ezt a projektet. Azt szeretnénk, hogy ez a fesztivál hagyománnyá váljon ebben a városban, mert úgy gondolom, hogy Szabadkának modellként kell szolgálnia, és példát kell mutatnia, mert Szabadka egy olyan város, amely együtt él a különbözőségekkel, és véleményem szerint nagyon fontos, hogy egy ilyen városként mutatkozzunk be az egész ország előtt“ – hangsúlyozta Dragana Vučković.

A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola helyettes igazgatója, Vesna Rašeta elmondta, hogy a Palicsi Hangjegyecskék Zenés és Táncos Gyermekfesztivál résztvevői a Palicsi Nyári Színpad előtt gyülekeznek, majd a tervek szerint onnét a Szabadkai Fúvószenekar kíséretében díszfelvonuláson vesznek részt, a parki sétányon haladva megkerülik a Vigadó épületét, és visszatérnek a Nyári Színpadhoz, ahol majd 11 óra 30 perckor kezdődik a fesztivál verseny része.

14364_4.jpg

„Az eseményen öt szabadkai általános iskola, három speciális iskola, a Svitac belgrádi felzárkóztató egyesület, a Kolevka Gyermekotthon lakói és az Iskončići szabadkai gyermek tamburazenekar vesznek majd részt. A programnak lesz egy táncos bemutató része is, amelyben két szabadkai balettiskola növendékei mutatkoznak majd be. A fesztivál végén valamennyi résztvevő közösen meglátogatja a Palicsi Állatkertet, a verseny nyertesei pedig jutalmul egy hajóutat tesznek a Palicsi-tavon“ – mondta el Vesna Rašeta.

14364_5.jpg