Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium napját

2021.06.17.

A diákok, a tanárok és számos vendég jelenlétében, alkalmi műsorral emlékeztek meg ma az iskolanapról a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpontban és Kollégiumban. Az ünnepségen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki ez alkalomból elmondta, hogy ez az iskola egyike a hazánkban működő néhány iskolának, amely 1947. óta foglalkozik a hallássérült gyerekek oktatásával.

14367_1.jpg

„Nem sok város van Szerbiában, amely az oktatási és szociális intézmények ilyen széles skálájával büszkélkedhet, mint Szabadka, amelyek emellett még igen sikeresek is. A Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium rendkívül fontos társadalmi küldetést teljesít: a siketek és hallássérültek rehabilitációját, oktatását és szakmai képesítését. Ez pedig fontos szociális dimenzióval ruházza fel ezt az intézményt, mert az már évtizedek óta gyermekek generációjának segít abban, hogy önálló, minőségi életet éljenek“ – emelte ki Stevan Bakić.

A polgármester kihangsúlyozta, hogy ma ez a nemes küldetés már a más fogyatékossággal élő gyermekekre is kiterjed, és hogy ez az iskolaközpont jelentős mértékben hozzájárul a városban folyó szakosított, speciális oktatás minőségének fejlesztéséhez.

14367_2.jpg

„Ezalkalomból szeretném kihangsúlyozni, hogy Szabadka város, és én személyesen is rendkívül tiszteljük ennek az intézménynek a hagyományait és minden aktuális programját és tevékenységét. Az iskola vezetősége bizton számíthat ránk, és biztos lehet abban, hogy mindig támogatni fogjuk munkájukat, és mindig igyekezni fogunk fejleszteni azokat a feltételeket, melyek között ez a munka folyik. Támogatásunkat bizonyítja az is, hogy a 2021. évre 2,63 millió dinárt irányoztunk elő az iskolaépület felújításának műszaki terveire, melyek kidolgozása a tervek szerint augusztus folyamán várható, a műszaki tervek elkészültével pedig megteszünk majd mindent annak érdekében, hogy jövőre ezek a tervek meg is valósuljanak. Még egyszer gratulálok iskolájuk napja alkalmából” – mondta Bakić polgármester.

A Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium igazgatónője, Nataša Nimčević elmondta, hogy több évnyi szünet után most ismét megünneplik az iskola napját, továbbá, hogy megtisztelő kiváltság e munkaközösség tagjának lenni, amely büszke arra, hogy iskolájuk e jelentős népnevelő és tanító nevét viseli.

14367_3.jpg

„Erre annál is inkább büszkék vagyunk, mert ezt a nevet magunk választottuk 2014-ben, amikor a társadalom integrációs irányzatainak megfelelően lecseréltük az intézmény régi nevét. Bár jelentésben eltér attól, ami Dositej Nagy iskolája volt, ez a mi iskolánk mégis sok tekintetben „nagy”. Mint ahogy Dositej egész életművét annak szentelte, hogy „felnyissa a nép szemét”, hogy oktassa, és hogy a hasznára legyen, így a mi iskoláknak is hasonló a küldetése: hogy oktassa a fogyatékkel élő gyermekeket, hogy a hasznukra legyen, és hogy a mindennapos „tanulságokon” keresztül megkönnyítse az életüket“ - mondta Nataša Nimčević.

A jelenlévőket köszöntötte Vermes Mihály, a Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium iskolaszékének elnöke is.

14367_4.jpg

Az iskola gazdag hagyománnyal rendelkezik. 1945-ben alakult meg Ingyiában, Vajdaság első kollégiumaként a siketnéma gyerekek részére, két évvel később pedig Ingyiából áthelyezték Szabadkára. A jelenlegi épületbe 1962-ben költözött az intézmény. Fejlődése során az iskola többször is nevet váltott: volt Siketnéma Iskola és Kollégium, Halláskárosultak Iskolaközpontja, jelenleg pedig a Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium nevet viseli.