Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Palicsi Hangjegyecskék Zenei és Táncos Gyermekfesztivált

2021.06.18.

A Palicsi Nyári Színpadon ma megtartották a Palicsi Hangjegyecskék Zenei és Táncos Gyermekfesztivált, amelyen felléptek gyerekek a szabadkai, újvidéki és belgrádi iskolákból, szociális intézményekből és egyesületekből. A Palicsi Hangjegyecskék Fesztivált, amely Szabadka Város Önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg, Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere nyitotta meg.

 14370_1.jpg

„Szabadka nem csak Európa kapuja, hanem egy olyan hely, ahol különbözőséget megértik, elfogadják, tisztelik, és ahol a különbözőségekkel együtt élünk.“ – mondta Stevan Bakić polgármester, kihangsúlyozva, hogy éppen így, ilyen különbözően vagyunk fontosak, és jelentünk sokat egymásnak.

„Nagy örömmel fogadtuk az ötletet, hogy a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola felvállalja egy ilyen fesztivál megszervezését, a felzárkóztatás fejlesztésének formájaként, de egyben mindazok folytatásaképpen, amit egyébként a város költségvetésének keretében az inkluzív oktatás terén támogatunk. Különös örömmel hangsúlyozom, hogy a szociális ellátásra kétszer annyi pénzt fordítunk mint korábban, és hogy ebben a tekintetben egyike vagyunk a vezető városoknak az országban“ – mondta Stevan Bakić.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Szabadka város felelősségteljes szociális politikát folytat, különösen annak ezen szegmensében.

14370_2.jpg 

„A személyi kísérők és személyi asszisztensek szolgáltatásaira az idén 43,6 millió dinárt különítettünk el, és ez az egyik legfontosabb szociális szolgáltatás, amit sikerült rendeznünk, így segítve azokat a gyermekeket és felnőtteket, akiknek erre szükségük van. Ezen az úton, ami semmiképpen sem nevezhető könnyűnek, az önkormányzatban mindig igaz segítőre és partnerre találnak“ – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy Szabadka város nagy figyelemmel követi az inkluzív oktatás sikeres megvalósítását, mert, mint mondta, „azt szeretnénk, hogy ezeknek a gyerekeknek legyen életük az otthonaikon kívül is, hogy szocializálódjanak, hogy barátkozzanak más gyerekekkel, és hogy együtt nőjenek fel“.

Minden társadalom arról ismerszik meg, hogy mennyire humánus és milyen mértékben fordul a segítségre szoruló sérülékeny társadalmi csoportok felé. Annak a ténynek a tudatában ápoljuk az inkluzív munkalégkört, amelyben minden ember egyenlő bánásmódban részesül, hogy tudjuk mekkora jelentősége van a támogatásnak a fejlődési zavarokkal küszködő gyermekek számára és a gondjaik enyhítésére, mindenekelőtt nekik, de nekünk mindannyiunknak is. Ismét azt kívánom mindenkinek, hogy érezze jól magát városunkban, élvezze ezt a pillanatot, melyben mindannyian egyként vagyunk, különbözőek, de egyformák“ – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

14370_3.jpg 

A program verseny részében öt szabadka városbeli iskola (a Majsai Úti Általános Iskola, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola, a tavankúti Matija Gubec Általános Iskola és a Zeneiskola), valamint három speciális iskola – a szabadkai Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium intézmény és a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskola, valamint az újvidéki Milan Petrović Általános- és Középiskola és Kollégium énekkarai, énekcsoportjai, szóló énekesei és zenekarai léptek fel. Részt vett a Kolevka Fejlődési Zavarokkal Küszködő Gyermekek Otthona, a Gyermek Tamburazenekar és az Iskončići Énekkar (Szabadka), valamint a belgrádi Svitac Gyermekek Kreativitását Támogató Egyesület. A versenyen kívüli programban a szabadkai Raičević és az Olena balettiskolák mutatkoztak be.

A hét tagú zsüri döntése alapján az első Palicsi Hangjegyecskék Zenei és Táncos Gyermekfesztivál melynek hagyományossá kellene válnia – győztese Luka Momirov, a Kolevka Otthonból. A darbukán előadott darabért és az első helyért hajókázással jutalmazták a Palicsi-tavon.

14370_4.jpg

A második helyezett az Iskončići kórus és a Dositej Obradović Iskolaközpont és Kollégium lett, a harmadik helyezett pedig a tavankúti Matija Gubec Általános Iskola és a Žarko Zrenjanin Általános-és Középiskola.

Miután a műsor véget ért és kihirdették a győzteseket, a Fesztivál résztvevői közösen meglátogatták a Palicsi állatkertet.