Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nedimović miniszter: Jó búzatermést várunk

2021.06.24.

Branislav Nedimović, a Szerb Kormány mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma látogatást tettek az újzsedniki Pro-sklad Kft. - mezőgazdasági termeléssel, kooperációval és mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó vállalatban, melynek tulajdonosa Milovan Ždrnja. E vállalat alaptevékenysége a szántóföldi gazdálkodás, szinte az összes szántóföldi növény termesztésének megszervezése és a raktározása.

14380_1.jpg

Nedimović miniszter a látogatás alkalmával elmondta, hogy az árpa betakarítása folyamatban van, a dolgok jól mennek a mezőkön, és arra számít, hogy tíz nap múlva a búza betakarítása is megkezdődik.

„Természetesen mindig vannak elvárások a még magasabb hozam iránt, az emberek nagyobb mennyiséget szeretnének elérni, de az időjárási viszonyok, vagyis a márciusi és áprilisi gondok ilyen árpahozamot eredményeztek. Remélem, hogy a búza hozama jó lesz, és egész Vajdaságban nem lesznek problémák. Ezekben a napokban is sújtanak minket a rossz időjárási körülmények, és ez a nagy meleg a kukoricát is érinti. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő tíz-tizenöt napban lesz eső, de ha nem, akkor a betakarítás előtt el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megmenteni a kukoricát a szedésig. Mindannyian arra számítottunk, hogy ebben az évben, ami a mezőgazdálkodást illeti, extrém termelés lesz. Egyelőre még mindig ezen az állásponton vagyunk, de a következő tíz-tizenöt napban legalább egy esőnek lennie kell egész Szerbiában.” – nyilatkozta a miniszter.

14380_2.jpg

Arra a kérdésre, hogy az árakra vonatkozóan be kell-e a kormánynak avatkoznia, Nedimović miniszter azt válaszolta, hogy arra nem lesz szükség, mert, mint mondta, idén jók az árak a mezőgazdaságban.

„Minden esély megvan arra, hogy a szántóföldi gazdálkodók elégedettek legyenek az árakkal. Rendkívül magas áraink vannak a tőzsdéken. Ha valaki egy szót is mond az árról ebben az évben, akkor nem tudom, melyik évben tud majd bárki szépet mondani”- hangsúlyozta Nedimović miniszter.

14380_3.jpg

Čedomir Božić kijelentette, hogy Milovan Ždrnjával, a Pro-sklad Kft. tulajdonosával és igazgatójával folytatott beszélgetésben leszögezték, hogy nem kellene különbséget tenni a kis, a közepes és a nagy mezőgazdasági termelők között, mert – mint mondta – a termelési kapacitásaikat illetően minden gazdálkodó tulajdonképpen nagy.  

Bakić polgármester elmondta, hogy a mezőgazdasági szektornak kivételes jelentősége van Szabadka és az összes környező település számára, hogy a szabadkai mezőgazdászok nagy érdeklődéssel követik Nedimović miniszter üzeneteit és mindig örömmel látott vendége mind a szabadkai mezőgazdálkodási termelőknek, mind a helyi önkormányzatnak.

„Ma számos témát érintünk. Szabadka város, a 2021. évi szerény, és ahogyan mi emlegetjük, „korona” költségvetésében 90 millió dinárt határozott meg a mezőgazdasággal való foglalkozás fejlesztésére, ebből 40 millió dinárt a dűlőút-hálózatra, amiben a tartományi kormány 20 millió dinár támogatást nyújtott. A fennmaradó 50 millió dinárt pedig különböző mezőgazdasági programtevékenységre fordítjuk” – emelte ki Bakić polgármester.

14380_4.jpg

Kihangsúlyozta, hogy nagyon jelentős összeg a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium által nyújtott 12 millió dinár is, az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére épülő központhoz, amely – mint mondta - nagy mértékben előmozdítja majd a szabadkai állategészségügyet.

„A városi képviselő-testület elfogadta a 2021. évi mezőgazdaságpolitikát és vidékfejlesztési politikát végrehajtó támogatási programot, amely 2,5 millió dinárt irányoz elő a művelhető földek elemzésére. Ezzel a szántóföldi gazdálkodók lehetőséget kapnak arra, hogy ingyen végeztessék a talajelemzést és ajánlásokat nyújtsanak számukra az agrotechnikai intézkedések foganatosítására a minél gazdaságosabb és stabilabb termés biztosítása érdekében. Ez a program továbbá kétmillió dinárt rendel a kereskedelmi bankokon keresztüli forgóeszköz beszerzésére szolgáló rövid lejáratú hitelek kamatlábának támogatására a mezőgazdászok számára” - mondta a polgármester és hozzátette, hogy szerinte a helyi önkormányzat és az illetékes köztársasági minisztérium, meg a tartományi titkárság közötti jó kommunikáció hozzájárul a szabadkai mezőgazdaság még jobb körülményeihez.

14380_5.jpg

Milovan Ždrnja többek között elmondta, hogy továbbra is arra törekednek, hogy kis területen minőséget és mennyiséget termeljenek, valamint, hogy a búza osztályozása minőség szerint történjen.

 14380_6.jpg