Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester Újzsednik lakosságával a falu századik évfordulóján

2021.06.26.

Alkalmi művelődési műsorral ünnepelte ma a falu a századik évfordulóját. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a helybelieknek a jelentős jubileum, a település egy évszázados fennállásának alkalmából gratulálva emlékeztetett Újzsednik betelepülésének kezdeteire, és elmondta, hogy a falu alapítói legnagyobb számban az önkéntesek voltak, a Szerb Hadsereg kötelékeiben a szaloniki fronton harcolók, ahová az orosz harctereken keresztül érkeztek az őket több évszázados szülőföldjükről, Likából, Bosznia és Hercegovinából és az első világháború alatt megszállt más vidékekről erőszakkal mozgósító osztrák-magyar hadsereget elhagyva kerültek.

14385_3.jpg

Kitért arra a tényre, hogy mintegy 15 000 hős harcolt vállvetve az akkori Szerb Királyságban élő testvérekkel együtt.
„Nem csoda, hogy a település, melynek százéves fennállását ünnepeljük, hivatalosan a Hadžić generális nevet kapta, Stevan Hadžićról, az Első önkéntes szerb hadosztályt vezénylő tábornokról elnevezve. A király és a hálás haza által adományozott e földre érkező első önkéntesek a Srb település környéki likaiak voltak, ezért Újzsednik egyik elnevezése Novi Srb is volt. A likaiakhoz hamarosan csatlakoztak montenegrói, hercegovinai, boszniai és dalmáciai embereink, összesen több mint 170 idetelepült család. Ők harmonikus életet kezdtek élni az itteni szerbekkel, bunyevácokkal, magyarokkal és horvátokkal. Újzsednik nemsokára az egyik legfejlettebb telepes falu lett, amely ma is felismerhető és ígéretes. Szabadka város törekedni fog arra, hogy az itteni életfeltételeket előmozdítsa és folytatódjon a fejlődés” – mondta Bakić polgármester.

14385_1.jpg

Ezt mindig azokra a gyökerekre büszkén tesszük, melyekből mindez, amit ma látunk keletkezett -tette hozzá Bakić polgármester.
„A dicső elődök gyökerei, akiknek e térségbe érkeztével külön foglalkozunk a Szabadka város és a Szerb Matica közötti együttműködés keretében, melynek három fontos témája közül az önkéntesek által lakott települések tanulmányozása az egyik, amiről megállapodást kötöttünk ezzel a tekintélyes intézménnyel. Az emlékezés kultúrájának szellemében kell elmondanunk, hogy az idei évben nem csak Újzsednik létrejöttének századik évfordulóját ünnepeljük, hanem lakosai szörnyű szenvedésének nyolcvanadik évfordulójára is emlékezünk. A második világháború előtt, a Horthy-megszállás idején mintegy 1500 helyi lakosból 230 embert táborokba hurcoltak, a többit a megszállt haza más részeibe üldözték el. Ennek ellenére 250 újzsedniki ember vett részt a felszabadító mozgalomban egész Jugoszlávia területén, közülük kilencvenen elestek, negyvenen pedig a partizán emlék kitüntetettjei. A falunak 37 ártatlan áldozata volt a megszálló terror alatt. Hőstetteikre és áldozataikra ma különös tisztelettel emlékezünk” - emlékeztetett Bakić polgármester.

14385_2.jpg

Hangsúlyozta, hogy a felszabadulás után sok híres személyiség volt, mint Milutin Morača néphős és Nikola Kmezić politikus, akik hozzájárultak Újzsednik fejlődéséhez és tekintélyéhez.
„Az elhivatott és sikeres helybeliek jelenleg is településük fejlesztésére törekszenek, és Szabadka város ebben mindig megbízható partner lesz” – tette hozzá Bakić polgármester.

14385_4.jpg