Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: Olyan falu életét ünnepeljük, melynek van jövője

2021.06.26.

A szaloniki fronton harcoló önkéntesek idetelepülésének századik évfordulóját ünnepelve Visnyevácon, az Udarnik LK mögötti platón gazdag művelődési műsor került megrendezésre. E fontos jubileum megünneplésén számos helybeli lakos vett részt, akiknek Stevan Bakić polgármester gratulált a falu fennállásának századik évfordulója alkalmából.

14386_1.jpg

„Nagyon boldog vagyok, hogy ma itt lehetek Önökkel, hogy együtt ünnepelhessük a századik évét annak, hogy elődeik, a szaloniki front hősei, Szabadka közvetlen közelében megépítették ezt a gyönyörű települést” – mondta Bakić polgármester.
A polgármester kiemelte, hogy a szaloniki fronton a Szerb Királyság katonasága harcolt, amely gyalog kelt át Albánián, kötelékeibe pedig e falu alapítói közül sokan csatlakoztak az 1917. év végén, akik az önkéntes szerb hadtest részét képezték.

14386_2.jpg

„Ezek az emberek szerb szülőföldjükről az osztrák-magyar megszállás alatt először mozgósítva voltak és harcba küldték őket Oroszország ellen, ahonnan tömegesen álltak át, hogy a cár mellett harcoljanak. Miután Oroszország kilépett a háborúból, Szerbia megszervezte átcsoportosításukat a szaloniki frontra. Az edzett önkéntesek kulcsfontosságú támogatást nyújtottak a kimerült szerb hadsereg számára, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 1918 őszén áttörjék a frontot, és hazánk megállíthatatlan felszabadulása felé haladjanak. Sok Amerikából érkezett szerb is velük volt, és így Thesszaloniki áttörése egy össz-szerb hőstett volt, amelyben minden területről és valamennyi szülőföldről származó embereink vettek részt - emlékeztetett Bakic.

14386_3.jpg

A háború után Péter király és utóda Sándor – mondta Bakić polgármester – nem felejtették el azokat, akik önként védték és szabadították fel Szerbiát.
„Alkalom ez arra, hogy megismételjek egy nagy igazságot, az egy évszázaddal ezelőtti agrárreformról és a földek veteránok számára való kiosztásának folyamatáról, mellyel senkit nem telepítettek ki ebből a térségből. Az önök elődei nem más birtokára jöttek és mások házaiba, hanem az egykori pusztákra és csupasz mezőkre, ahol kemény és becsületes munkával szereztek és építettek fel mindent, amit ma magunk körül látunk.” – mondta Bakić polgármester.

14386_4.jpg

Egy évszázaddal ezelőtt 219 család, főként likai és montenegrói szerbek érkeztek erre a területre, mely az Önkéntes Falu elnevezést kapta, de Rét elnevezéssel is illették. Később General Radivojevićevo elnevezése is volt, az önkénteseket Oroszországban megszervező parancsnokról. Ma a Visnyevác településnevet viseli, egy újabb súlyos háborút követően, mellyel csak a szelíd természet és a béke gyümölcsei felé akartak fordulni.
„Az idén emlékeznünk kell, amint azt nemrég a bajmoki Rata településen is tettük, hogy a betelepülés egy évszázadának megünneplésével megemlékezünk az összes önkéntes telepes falu nyolc évtizeddel ezelőtti szenvedéseiről is. A megszállás alatt más területekre 374 visnyeváci lakost üldöztek el, táborba pedig 516 embert hurcoltak. A második világháborúban 159 helybeli harcolt, közülük 36 életét vesztette és nyolcan a megszálló által a faluban elkövetett terror áldozatául estek. A táborokban meghaltak száma soha nem lett megállapítva” – mondta Bakić polgármester.
E jelentős évfordulón szeretném elmondani - folytatta Bakić polgármester, hogy Szabadka város elkötelezett mind a szaloniki hősök által létesített települések előmenetele és fejlődése iránt, mind pedig az azokra és a hőstetteikre való emlék megőrzése iránt, akik hozzájárultak, hogy városunk ma gazdagabb legyen, a települések és azok lakosai javára.

14386_6.jpg

„Ennek érdekében a Szerb Maticával aláírt megállapodásban a huszadik századi letelepedési folyamat tanulmányozását a legrégibb szerb tudományos és kulturális intézménnyel folytatott együttműködésünk három fő témájának egyikeként soroltuk be” – mondta Bakić polgármester.
Emlékeztetett arra is, hogy az 1944-es felszabadulás után a helyiek többsége visszatért, és azt mondta, hogy ma azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük ennek a jövővel bíró falunak az életét.
Szabadka város ezért a jövőért fog küzdeni, és ennek volt nagy harcosa a Visnyevác jó szellemét megtestesítő kedves Slobodan Žužićunk, aki nemes életét az utolsó napig ennek a helységnek szentelte, emlékét pedig a legmegfelelőbb módon az ilyen rendezvények révén fogjuk megőrizni és ünnepelni, ahol mindig velünk lesz“ – mondta Bakić polgármester.
Stevan Bakić polgármesternek köszönőlevelet adtak át a Visnyevác falu 100. évfordulója megünneplésének megszervezésében nyújtott kivételes hozzájárulásáért.